LastPass: wachtwoorden kluis

Enkele jaren geleden hadden we genoeg aan een handvol wachtwoorden. Die paar konden we zeker nog onthouden. Tot het er al snel tientallen of zelfs honderdtallen werden. Met de applicatie LastPass kan je ze allemaal opslaan, en hoef je maar één sterk wachtwoord te onthouden.

Je kent het cliché-gezegde waarschijnlijk wel: wachtwoorden zijn zoals onderbroeken. Je hebt er (hopelijk) meerdere, vervangt ze regelmatig en laat ze nergens rondslingeren. En je deelt ze zeker niet met anderen. Gebruik je voor elk account hetzelfde wachtwoord, dan is het kinderspel voor cybercriminelen.

Voor vrijwel alles heb je tegenwoordig een wachtwoord nodig, en liefst geen al te eenvoudige. Onmogelijk om ze allemaal te onthouden, tenzij je de hulp inschakelt van een wachtwoordkluis. Zo’n virtuele kluis houdt al je accounts en wachtwoorden bij, en beveilig je met één sterk wachtwoord. Je moet dus nog maar één wachtwoord onthouden om toegang te krijgen tot alle andere.

Er zijn verschillende digitale kluizen te vinden, elk met hun eigen voor- en nadelen. Sommige zijn gratis te gebruiken, bij anderen moet je al snel betalen voor meer functies of opslagruimte. De wachtwoordmanager LastPass biedt zowel een gratis als premium abonnement aan en is één van de bekendere op de markt. Ben je enkel op zoek naar een app die je wachtwoorden beheert, dan is het gratis basis abonnement uitgebreid genoeg.

De LastPass applicatie gebruiken

  1. Download de toepassing op je computer via www.lastpass.com of op je smartphone via de Play Store of App Store.
  2. Maak een account aan met één sterk wachtwoord.
  3. Je hebt nu toegang tot de kluis. Hier kan je items opslaan, toevoegen en beheren. Gegevens kunnen geïmporteerd, of opgeslagen worden terwijl je je aanmeldt bij een website. Voor een beter overzicht kan je mapjes aanmaken, bijvoorbeeld voor je bankaccounts.

Wachtwoordgenerator

LastPass maakt het je nog eenvoudiger en bedenkt voor jou sterke wachtwoorden met een handige functie. Deze wachtwoorden zijn zo complex, dat je ze waarschijnlijk zelf niet zal kunnen onthouden. Maar dat is ook niet nodig, want LastPass doet dat allemaal voor jou.

Hoe veilig is het?

Heel veilig. LastPass gebruikt beveiligingsprotocollen om alle informatie te versleutelen. Ook worden je gegevens lokaal versleuteld en dan pas opgeslagen. Zo komen ze nooit op de server van LastPass te staan zonder beveiliging. En het is altijd een pak veiliger dan je wachtwoorden neer te pennen in een notitieboekje.

Google Chrome

Gebruik je Google Chrome, dan kan je eenvoudig gebruik maken van de ingebouwde wachtwoordbeheerder. De browser vraagt bij het invullen van een wachtwoord of je deze wil opslaan, of stelt zelf een wachtwoord voor. Het nadeel is wel dat de wachtwoorden enkel in Google Chrome zelf werken.

Tip: wachtwoordzin

Hoe langer je wachtwoord is, hoe veiliger. Gebruik dus geen wachtwoord, maar een ‘wachtzin’. Maak het nog moeilijker door cijfers en symbolen toe te voegen. Voorbeeld: MijnFavorieteAutoIsAudiA5

Kom naar onze Swipecafés!
Wil je ook graag digitaal mee zijn? Kom dan naar onze Swipecafés! Wissel samen kennis en ervaring uit rond allerlei vrijetijdsapps zoals Facebook en Whatsapp, maar ook over toepassingen zoals E-Mut, Mypension en online bankieren. Ga naar de activiteitenpagina op onze website en vind het Swipecafé bij jou in de buurt.

Dit is een artikel uit S-Plus Mag juli-augustus-september 2022. Lees hier nog meer artikels.