Boer zoekt vrouw, Vrouwe Justitia

18-03-2024
Jan Stel
Bioboer Hugues Falys, daagt klimaatvervuilerreus TotalEnergies voor de rechter. Maar Vrouwe Justitia heeft een grillig karakter. De Duitse Renaissance schilder Lucas Cranach de Oude had, in 1537, zo zijn eigen gedachten over haar.© (links) copyright Adrien Medy - thefarmercase.be; (rechts) Wikipedia.

Wie kent het uit Engeland overgewaaide dating en reality programma Boer zoek vrouw, niet? Ik, zegt de auteur. Hoe schrijf je over een programma dat je nog nooit hebt gezien, is uiteraard direct je terechte vraag. Daar hebben we het internet voor. Je hoeft alleen maar te weten dat zoiets bestaat en je valt van de ene verbazing in de andere. Het programma over deze boeren en soms boerinnen, blijkt al decennia in vele landen erg populair te zijn. Wil je meer weten? Kijk op het internet.

Mocht je het ooit gezien hebben dan weet je dat de boer eerst mag kiezen uit een stortvloed van brieven. Dan begint de selectie. Een drietal vrouwen wordt uiteindelijk op zijn boerderij uitgenodigd. Aan het einde stapt hij met de winnares, of winnaar in het geval van een boerin, in het huwelijksbootje. Partnerkeuze breed uitgemeten op het scherm. En ja hoor, het gaat ook wel eens mis. Een krantenkop uit 2019 luidt zowaar: ’Boer Zoekt Vrouw-stel Gijsbert en zijn Friese Femke uit elkaar’. Na negen jaar en drie kinderen was de rek eruit. Op naar het volgende programma.

Bioboer Hugues Falys

De boerenprotesten zijn niet van de lucht en leggen regelmatig delen van het land plat. Het is zonder meer juist dat de boeren in het algemeen te weinig verdienen met hun werk. Dat is niet eerlijk. Ze verdienen beter, veel beter. Maar het is niet waar dat wij zonder hen in deze geglobaliseerde wereld geen eten meer hebben. Het probleem is juist dat we ons voedsel van hot naar her verslepen, terwijl we kwistig zijn met duur kunstmest en pesticiden en de kostbare tractoren dure fossiele brandstoffen slurpen. Dat is de paradox van de Europese geïndustrialiseerde landbouw, waarbij de schade aan de natuur en de mens niet wordt meegenomen. En dat is precies wat de bioboer Hugues Falys in het Henegouwse Bois-de-Lessines, niet doet.

Hugues Falys is al bijna dertig jaar een koploper binnen de duurzaamheidstransitie in de landbouw

Hij is al bijna dertig jaar een koploper binnen de duurzaamheidstransitie in de landbouw. Een pionier in de agro ecologie, waarin een holistische benadering die duurzame landbouw ondersteunt en tegelijkertijd voor een robuust beheer van het milieu zorgt. Hij houdt rekening met de ecosysteemdiensten die de natuur gratis levert en richt zich op de korte keten, met een winkeltje aan huis. Hij houdt een honderdtal robuuste roomkleurige Charolais koeien, één van de oudste en grootste vleesrassen ter wereld, voor de vleesproductie. Het ras komt oorspronkelijk uit Saône-et Loire, het land van Nievré in de Bourgogne streek. De dieren lopen zoveel mogelijk in de weide. Ze worden gevoed met gras. Daarnaast teelt bioboer Falys verschillende gewassen, zoals granen, eiwitgewassen waaronder luzerne en klaver voor zijn mooie koeien en groenten.

TotalEnergies

De Charolais koeien zijn de kern van zijn bedrijf. Binnenkort kunnen ze weer uit de stal om te grazen in de weide. Nu is het nog te nat. Dat is één van de vele gevolgen van onze klimaatverandering door het uitbundig gebruik van fossiele brandstoffen. Seizoensvoorspellingen laten zien dat de regen nog wel een tijdje doorgaat. Ook blijven de temperaturen maar stijgen. 2023 was weer het warmste jaar ooit. De kans is groot dat het dit jaar nog warmer wordt. Zo maken we weer kennis met een wereld waarin de gemiddelde temperatuur steeds boven 1,5 °C opwarming, de ondergrens van het Akkoord van Parijs, zal liggen. Iedereen ondergaat de gevolgen van onze klimaatcrisis.

Bioboer Hugues Falys vindt dat TotalEnergies medeverantwoordelijk is aan de schade die hij leidt

Bioboer Hugues Falys pikt het niet langer en klaagt één van de raddraaiers die dit veroorzaken aan: energiereus TotalEnergies. Terecht vindt hij, dat zij medeverantwoordelijk zijn aan de schade die hij leidt. Op woensdag 13 maart dienden zijn advocaten een klacht in tegen dit bedrijf, dat gewoon doorgaat met zijn schadelijke activiteiten, bij de rechtbank van koophandel in Doornik. Het bedrijf moet wereldwijd stoppen met het investeren in nieuwe projecten rond fossiele brandstoffen. De uitstoot van broeikasgassen moet tegen 2030 met meer dan 60 % zijn gedaald en er moet veel minder gas en olie worden gewonnen.

De boer is altijd de …

Ik ben een fan van de Nederlandse boerenrockgroep Normaal uit 1974. Ze zingen in een lokaal dialect, het Achterhoeks. Dit tot grote ontsteltenis van mijn Vlaamse vrouw en dito buren. Zo nu en dan dendert Hendrik Haverkamp, Oerend Hard en Ik bun moar een eenvoudige boerenlul uit de luidsprekers van mijn PC.

Als prettige aanpassing aan het Vlaamse land, ben ik ook al heel lang fan van Urbanus met zijn Belastingcontroleur, De Aarde en De Werels is om zeep, die verassend actueel zijn. Urbanus maakt al vroeg een onderscheid tussen de aarde die zichzelf wel redt, en onze wereld die we naar de knoppen helpen. Het refrein van De Wereld is om zeep is veelzeggend: 

De wereld is om zeep, er gebeuren rare dingen rondom mij.
Helemaal om zeep en het laatste oordeel kan niet ver meer zijn.

Toch hebben we dit nog steeds vooral zelf in de hand. Onze wereld is niet om zeep en zwijg maar over het zogenaamde laatste oordeel. Onze, jouw grote kans ligt de komende maanden in de stemhokjes. Jouw keuze bepaalt de toekomst van onze wereld en je kleinkinderen die daarin leven.

Grootouders voor het Klimaat
Grootouders voor het Klimaat is een onafhankelijke beweging van sociaal betrokken senioren die streven naar een leefbare wereld voor toekomstige generaties. Ze sensibiliseren leeftijdsgenoten en anderen om dringende en doortastende actie te ondernemen voor klimaatbeleid. Klik hier voor meer informatie.

Wil je meer lezen over de Agro-ecologische boer Hugues Falys versus TotalEnergies? Klik hier.

GVK
© Grootouders voor het Klimaat.