Opnieuw naar de stembus

12-01-2024

In juni 2024 is het weer zover. Dan moeten wij opnieuw naar de stembus. Deze keer voor zowel het Vlaamse, het federale en het Europese niveau. Drie stemmen in een keer.

Net zoals bij de voorgaande verkiezingen heeft S-Plus zijn speerpunten voor een structureel ouderenbeleid opgesteld. Die eisen en aanbevelingen zijn er niet zomaar gekomen. Ze kwamen mede tot stand met jullie inbreng, onze achterban. Afgelopen jaar kon elk lid mee de thema’s en inhoud bepalen van ons memorandum.

We hebben onze standpunten uiteraard gebaseerd op die van de voorbije jaren. Bovendien
hebben we dit jaar, in samenwerking met Vooruit en ABVV senioren, 3 studiedagen met als thema ‘ouderen en politiek’ georganiseerd. Op die studiedagen konden jullie discussiëren over wat ouderenbeleid moet inhouden, aanbevelingen doen en jullie noden en behoeften meedelen.

Ruim 30 % van de bevolking zal tegen 2030 ouder dan 60 jaar zijn

Met dit memorandum roepen we alle beleidsmakers, middenveldorganisaties en overheden
op om in 2024 met ons mee te strijden voor verandering. Want tegen het einde van dit decennium zal het aantal ouderen die 60 of ouder zijn, globaal toenemen met 34 %. Enkel in Vlaanderen zullen er dan al 2,1 miljoen 60-plussers zijn. Met andere woorden, ruim 30 % van de bevolking zal tegen 2030 ouder dan 60 jaar zijn. En ook de oudste groep ouderen groeit pijlsnel: tussen vandaag en 2030 stijgt het aantal 80-plussers met meer dan 20 %.

Dat lang leven is een hele prestatie en komt mede door het succes van onze welvaartstaat. Onze samenleving staat dus aan de vooravond van een belangrijke omwenteling. Maar tenzij we onze visie op vergrijzing niet aanpassen en opnieuw vormgeven aan die uitdagingen, zullen we de voordelen en kansen van een kwaliteitsvol en volwaardig langer leven missen. Ouderen zijn immers van onschatbare waarde, dankzij hun kennis en levenservaring. Een rijkdom waarop we als samenleving verder kunnen, én moeten bouwen.

Doch, ondanks de talloze onschatbare kansen, stelt S-Plus vast dat de ongelijkheden zich tijdens het leven vergroten. Het wordt tijd om over te schakelen naar een levensloopbenadering. Zo niet zullen meer en meer ouderen uit de boot vallen en missen we de maatschappelijke kans om de diversiteit op oudere leeftijd te koesteren en te benutten.

We worden allemaal ouder, maar leeftijdsdiscriminatie verhindert ons om het sociaal, cultureel en economisch potentieel aanwezig in onze samenleving maximaal te benutten.

COVID-19 legde spijtig genoeg de vinger op de wonde en liet zien hoe het kan mislopen als onze mensenrechten op oudere leeftijd niet op gelijke wijze worden beschermd. Leeftijdsdiscriminatie moet met dezelfde ernst behandeld worden zoals alle andere vormen van discriminatie. Anders ontzeggen we ouderen de kans om volwaardig te kunnen deelnemen aan de samenleving.

Recenter zorgen de snelle digitalisering van allerlei dienstverleningen, het weghalen van
bankautomaten, het sluiten van lokale bankkantoren, en de sloop in het aantal bushaltes voor heel wat ongemak voor ouderen. Een evolutie waar S-Plus niet mee akkoord kan gaan.

Wij vragen dus om een breed, ambitieus en doordacht (ouderen) beleid. Dat beleid mist S-Plus vandaag. Als Vlaanderen inclusief wil zijn moet ze onder andere aandacht hebben voor het versterken van mensen, en oog hebben voor alle generaties in interactie en solidair met elkaar. De regie over het eigen leven moet centraal staan en dit op een actieve en kwaliteitsvolle manier, samen met andere generaties.

Een korte greep uit onze speerpunten

Financiële draagkracht is een must voor S-Plus. Want een volwaardig pensioen laat elke oudere toe om een kwaliteitsvol leven te leiden, zich te ontplooien en ten volle deel te nemen aan het maatschappelijke leven. Tegelijkertijd moet er werk worden gemaakt van meer aantrekkelijke eindeloopbaanmaatregelen en moet er gezorgd worden voor eerlijke kansen voor 60-plussers op de arbeidsmarkt.

S-Plus vraagt om een breed, ambitieus en doordacht (ouderen)beleid, wat er vandaag niet is

Plussers weten dat S-Plus kordaat timmert aan een gezonde samenleving waarin we ons wel in ons vel kunnen voelen. Daarom strijden we voor een kwaliteitsvolle, toegankelijke en betaalbare ouderenzorg, met een focus op een gereguleerde markt waarbij een sterke overheid meer de regie in handen neemt. Belangrijk in deze is dat we de betaalbaarheid van de zorg voor iedereen gewaarborgd willen zien door de invoering van een maximumfactuur op basis van inkomen en vermogen. Dat betekent ook de afschaffing van de onderhoudsplicht. In een inclusieve samenleving moet er ruimte zijn voor een sterk verenigingsleven. Daarom moet de overheid voldoende blijven investeren in het sociaal-cultureel volwassenenwerk voor ouderen. Want het verenigingsleven staat garant voor verbinding, participatie, zelfontplooiing, ontmoeting en uitwisseling.

Verder laat S-Plus de beleidsmakers weten dat een kwaliteitsvol, comfortabel en betaalbaar openbaar vervoer dat rekening houdt met de noden van ouderen, van cruciaal belang is. Goed, betaalbaar en toegankelijk wonen is een ander speerpunt dat wij naar voren schuiven. Uiteraard willen we ook dat de digitale kloof zo goed als mogelijk gedicht wordt en blijven we hameren op het behoud van een fysieke basisdienstverlening.

Europees moet er dringend werk worden gemaakt om leeftijdsdiscriminatie aan banden te
leggen. Het opstellen van een VN-verdrag over de rechten van ouderen en het aanstellen van een ouderenrechtencommissaris zijn hier 2 belangrijke speerpunten. Verder geven we nog enkele speerpunten mee aan de toekomstige beleidsmakers die vooral betrekking hebben op participatie en actief ouder worden.

Meer info
Wie meer interesse heeft in onze speerpunten, kan het volledig memorandum hier terugvinden of een papieren exemplaar aanvragen via 02 515 02 06 of info@s-plusvzw.be.

Dit is een artikel uit S-Plus Mag januari - februari - maart 2024. Lees hier nog meer artikels.