Vroeger was een restje onmiddellijk verdwenen. Afhankelijk wiens lievelingskost het was, nam die de restjes op zijn bord en werd het opgegeten, zeker als de kinderen nog thuis waren. Maar nu, amai, zijn er regelmatig restjes over. Als we ouder worden eten we minder en heb je ook sneller restjes. Dat extra eten geeft regelmatig overlast, en uiteindelijk hebben we al dat eten ook niet meer nodig.
Ik maak er een sport van om restjes te combineren, te verwerken in nieuwe gerechtjes. Het is leuk om ook ’s avonds eens iets ander te presenteren dan een belegde boterham. Soms maak ik slaatjes van de restjes van kip, vis, soepvlees … maar onlangs verwerkte ik de restjes in mijn restjespasta.
Benodigdheden voor 4 pers
- Pasta naar keuze (ongeveer 200 g)
- Gekookte prinsessenboontjes
- 1 grote tomaat
- 1 rode ui
- 1 teentje look
- Maïskorrels
- 10-tal olijven
- Fetakaas
- 1 lepel mayonaise
- 1 lepel mosterd
- 1 lepel olie
- ½ lepel azijn
- peper en peterselie
Werkwijze
- Snij de ui in ringen en snipper het teentje look fijn.
- Kook de pasta al dente (beetgaar), gebruik per 100 g 1 l kokend water met zout en scheutje olie.
- Snij de feta in blokjes.
- Spel de tomaat en snij het in stukjes.
- Snij de olijven in schijfjes.
- Meng alle ingrediënten.
- Maak een marinade van mayonaise, mosterd, olie, azijn, peper en peterselie. Giet dit over de ingrediënten, meng goed en laat het minimum 1 uur rusten.
- Dien op als slaatje bij een stukje vlees of vis of als hoofdgerecht.
Tips
- Pasta aankopen: kies voor pasta met lange kooktijd, deze kleeft minder, is lekkerder en gezonder. Als ik geen restje pasta heb, kies ik voor farfalle.
- Je kan de boontjes vervangen door erwtjes, worteltjes … je kan je keuze zelf maken.
- Fetakaas kan je vervangen door blokjes jonge of oude kaas, afhankelijk van wat je lekker vindt.
- De mosterd kan je vervangen door groene pesto.
- Indien je dit wil eten als hoofdgerecht kan je de hoeveelheid kaas opdrijven of een hard gekookt eitje toevoegen.
Smakelijk!