Recept: schelvis met spek op een bedje van groenten

12-12-2023

Als kind was ik een echte vleeseter, vis was voor mij niet lekker, behalve eventueel gebakken pladijs en tong. Mijn mama kon heel lekker koken, maar vis was niet haar specialiteit, waarschijnlijk was dat de oorzaak van mijn aversie voor vis. Met het ouder worden heb ik leren genieten van een lekkere portie vis, maar mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar gebakken vis.

Zoals jullie weten is koken een hobby van mij. Ik kijk dan ook zelden of nooit naar een kookboek. Ik probeer uit, wat voor mij lekker schijnt. Wat ik wel soms doe is een eigen interpretatie geven aan een recept, zoals vissoort en of groenten veranderen of een ander sausje bij geven. Zo toonde mijn partner mij een receptje van forel op een bedje van broccoli en aardappelen, en hieruit is volgend recept gegroeid …

Benodigdheden voor 4 pers

  • 4 schelvishaasjes van ongeveer 200 g
  • 8 sneden gerookt spek (fijn gesneden)
  • ½ kg vastkokende aardappelen
  • 2 rode paprika’s
  • 4 kleine wortelen
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blikje tomaten in blokjes
  • 1, 5 dl witte droge wijn
  • 1 visbouillonblokje
  • peper, zout, dille
  • 30 g boter en/of lookboter

Werkwijze

  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s
  • Schil en spoel de aardappelen
  • Schraap en spel de wortels
  • Pel en snipper de ui en look fijn 
  • Snij de aardappelen, wortels en paprika’s in brunoise (in kleine blokjes)
  • Breng de witte wijn samen met de kruiden aan de kook en laat de groenten met de aardappelen hierin 5 minuten koken
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C
  • Wentel het spek ronde de vis, 2 sneden per haasje
  • Giet de kokende groentemengeling in een vuurvaste schotel, en dresseer de vis op de groenten
  • Beleg de vis met stukjes boter
  • Bak de schotel gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven
  • Bestrooi met gedroogde dille of beleg met takjes verse dille
Schelvis 1
Schelvis 2

Tips

  • Je kan de vis vervangen door kabeljauwhaasje of forel
  • Je kan kiezen voor verse kleine tomaatjes en een klein blikje tomatenconcentraat voor de kleur
  • Brunoise = kleine blokjes, ik zou hier opteren van ongeveer ½ cm doorsnede
  • Indien je dit gerecht op voorhand wil bereiden, dan de vis pas op de groenten leggen net voor het in de oven plaatsen

Smakelijk!