Meer en meer kan je in winkels met je smartphone betalen. Je kan je vrienden ook dikwijls mobiel terugbetalen. Eén van de diensten die dat mogelijk maakt is Payconiq. Makkelijk, toch? Of is het nog niet helemaal duidelijk hoe dit in zijn werk gaat?
QR-code
Payconiq werkt met een QR-code (Quik Responsive Code), dat kleine vierkantje vol met andere blokjes. Je kan dit vierkant zien als een barcode. De code bevat digitale informatie en is een directe link naar online pagina's of documenten. Je scant de code met je smartphone.
Een recente smartphone kan sowieso QR-codes lezen. Je moet enkel de camera openen en de lens naar de QR-code richten. Bij iets oudere smartphones download je best een applicatie ‘QR-scanner’ via de Playstore of Applestore.
Payconiq
De applicatie Payconiq is een elektronisch betaalsysteem. Je koppelt je Bancontactkaart of je zichtrekening en je kan betalen met je smartphone. In winkels staat er vaak een bordje naast de betaalautomaat met een QR-sticker op. Die code scan je met je smartphone en je betaalt direct digitaal en contactloos in plaats van met je kaart.
In België heet de app ‘Payconiq by Bancontact’. De app is er voor Apple en Android. Als je hem hebt geïnstalleerd maak je een gebruikersprofiel aan. Je kan elke Belgische Bancontactkaart of zichtrekening koppelen. Belfius- of KBC-klanten hoeven de applicatie niet te downloaden. De apps van die banken kunnen al zelf de QR-codes scannen.
Als je vrienden wil terugbetalen kunnen ze je een betaalverzoek sturen. Je kunt zelf ook makkelijk een verzoek sturen door op ‘Ontvangen’ en ‘Stuur een betaalverzoek’ te tikken. Je kan vrienden op e-mailadres of op telefoonnummer zoeken.
Betalen in een winkel kan door de zaak in de lijst met beschikbare handelaars te zoeken, daarvoor heb je de gps-locatiebepaling van je telefoon nodig, of je scant de QR-code in de winkel. In beide gevallen hoef je alleen het bedrag en je pincode in te geven.
Is de applicatie veilig?
Het bedrijf van Payconiq zegt dat het zich aan de hoogste veiligheidsstandaarden houdt. Het versleutelt je data en de app is beveiligd door een pincode. Tijdens betalingen stuurt de app alleen nodige informatie door zoals je IBAN-nummer, het bedrag van de transactie en de identiteit van de ontvanger. Onthou wel dat je beter geen QR-codes scant in landen buiten de Europese Unie, omwille van de internationale roamingtarieven. Het kan zonder dat je het beseft een groot deel van je mobiele data opgebruiken.
Dit is een artikel uit S-Plus Mag april 2021. Lees hier nog meer artikels.