De coronapandemie zorgde ervoor dat de QR-code meer en meer wordt gebruikt. Zo dient ze als bewijs om te mogen reizen, bij concerten als ticket of om het menu te bekijken in een horecazaak. QR-codes zullen de komende jaren alleen maar prominenter worden. Toch zitten heel wat mensen nog met vragen: van waar komen deze codes, hoe werken ze en wat kan je er mee doen?
Auto-industrie
De QR-code werd in 1994 ontwikkeld door Denso Wase, een Japans bedrijf en toeleverancier van Toyota en Isuzu. De afkorting QR staat voor Quick Response, ofwel ‘snelle reactie’. Het werd dan ook oorspronkelijk bedoeld voor het snel identificeren van auto-onderdelen. Al snel werd duidelijk dat het ook voor andere toepassingen gebruikt kon worden, zoals op tickets of in tijdschriften.
QR staat voor Quick Response, ofwel snelle reactie
Wat is het?
De QR-code is een vierkant met zwarte en witte blokjes. Zo’n kleine code kan heel wat informatie opslaan, zoals tekst, webadressen, contactgegevens, afbeeldingen en video’s. Je kan het vergelijken met een streepjescode op winkelproducten, maar dan tweedimensionaal.
Hoe werkt het?
Je kan een QR-code scannen met de camera van je smartphone of tablet. Die zet de code dan weer om naar een URL. Je kan zo eenvoudig op de bijhorende website klikken, zonder dat je het ingewikkelde webadres zelf nog moet typen. Maar hoe scan je zo’n QR-code?
- Bij Apple zit de QR-codescanner geïntegreerd in de camera. Je hoeft dus niets te installeren. Heb je een Android-toestel, dan kan het zijn dat je eerst nog een QRcodescanner moet installeren in de app-winkel.
- Open je camera, of de QR-codescanner, en richt je toestel op de code.
- Bij het lezen van de QR-code verschijnt er een balk met een link om te openen.
- Tik op de balk om de website te openen. Check zeker de URL om fraude te voorkomen.
Fraude
QR-codes zijn gemakkelijk, maar geven criminelen ook een extra kans om mensen op te lichten. Bij dergelijke fraude kan je bij het scannen van een code ergens anders terecht komen dan verwacht. Let dus even goed op als bij vreemde berichten met links. Bij beiden kunnen ze je inlog- en bankgegevens achterhalen.
Tips om fraude te voorkomen:
- Controleer het webadres bij het scannen alvorens je doorklikt. Zo is een verkorte link (zoals bit.ly) extra verdacht. Bij een QR-code is er immers genoeg ruimte om een volledig webadres te gebruiken.
- Nepbrieven, bijvoorbeeld van je bank, kunnen ook QRcodes bevatten. Laat je zeker niet misleiden door officieel uitziende documenten.
- Scan niet zomaar elke QRcode. Wees ook voorzichtig als je een betaalverzoek met een QR-code ontvangt. Gebruik dan eerder een officiële applicatie, zoals Payconiq.
Dit is een artikel uit S-Plus Mag oktober-november-december 2023. Lees hier nog meer artikels.