4 verrassende activiteiten voor personen met dementie

31-10-2023

Studies hebben aangetoond dat het stimuleren van de hersenen een positief effect kan hebben op personen met dementie. Zo kunnen activiteiten voor personen met dementie én de mantelzorger structuur geven aan het dagelijkse leven en de kwaliteit hiervan zichtbaar verbeteren. Belangrijk is dat ze zich tijdens zo’n activiteit nuttig voelen, een gevoel van eigenwaarde hebben en vooral genieten. Het gaat niet om de prestatie, maar om de uitdaging. Maak het dus niet te moeilijk, maar zeker ook niet te makkelijk.

Ontdek 4 leuke en uitdagende activiteiten die je als persoon met dementie zelf kan uitproberen of die je als mantelzorger samen met je naaste kan doen: 

Museum van herinneringen 

Museum van herinneringen is een initiatief van S-Plus waarbij we willen stilstaan bij de persoon achter de ziekte Alzheimer. Tijdens namiddagen gaan we samen met personen met dementie en hun naaste op zoek naar mooie herinneringen. Aan de hand van voorwerpen en foto’s halen we herinneringen op en stoppen deze in een reiskoffer. Samen met jouw verhalen blijf jij ‘verder bestaan’, want elk leven en elke herinnering is waardevol. Jouw gevulde koffer geeft weer wie je bent, en blijft. 

Je naaste moet er plezier aan beleven

Dementievriendelijk zwemmen 

Zwemmen kan voor personen met dementie een moment zijn van ontspanning, maar ook van beweging. Het zorgt voor een betere bloedcirculatie, verhoogde spierkracht, beter behoud van het evenwicht, een beter slaap-waakritme, een grotere eetlust, longcapaciteit en flexibiliteit van de gewrichten, enzovoort. Ook kan zwemmen een gunstig effect hebben op de levenskwaliteit van personen met dementie. Op psychisch vlak zorgt zwemmen voor minder agressie, apathie en hallucinaties, waar een groot deel van de mensen met dementie mee te maken krijgt. Hierdoor hebben ze soms minder medicatie nodig. Bovendien kan zwemmen een sociale activiteit zijn wanneer het in groep georganiseerd wordt. Het verkleint de kans op eenzaamheid en versterkt de connectie met hun omgeving en naasten. 

Bij ‘dementievriendelijk zwemmen’ is er een aangepaste begeleiding tijdens het zwemmen, waarbij er ook een moment van contact is tussen de persoon met dementie en het familielid of de mantelzorger. Er wordt een aparte zwemzone voorzien met scheidingswand om externe prikkels te vermijden. Ook zijn er rolstoeltoegankelijke kleedkamers, een verhoogde bodem van het zwembad en een vaste zwembadlift aanwezig. In sommige steden zoals Mechelen en Brugge kan je al dementievriendelijk gaan zwemmen. 

Bloemenpluktuinen in Vlaanderen 

Heb jij groene vingers? Of ben je graag in de buitenlucht? Dan is bloemen plukken wel iets voor jou! Je plukt voor jezelf de meest mooie bloemen en neemt deze op het einde van de activiteit gewoon mee naar huis. Het idee van de bloempluktuinen is dat jong en oud, mét of zonder kwetsbaarheid, mekaar kunnen versterken in een rustgevend kader. Je kan zo’n pluktuinen over heel Vlaanderen vinden. Geen fan van bloemen? Er bestaan ook plukboerderijen waar je groenten en fruit zoals appels, peren en sla kan ‘plukken’.

Buiten zijn werkt helend

Bloemen kunnen door hun kleuren en geuren troost, blijdschap en erkenning bieden en zijn voor mensen met dementie ook nog lang herkenbaar. Voor mensen met dementie wordt het steeds moeilijker om iets te ‘geven’ aan een ander. De pluktuin biedt hen een manier om toch iets terug te kunnen geven. Bijvoorbeeld aan de mantelzorger, die enkel nog maar geeft. 

Enkele bloempluktuinen in Vlaanderen: 
Ferm Bio in Zemst (Vlaams-Brabant) 
Zorgboerderij Rimpeling in Nieuwrode (Vlaams-Brabant) 
’t Plukgeluk in Heverlee (Vlaams - Brabant) 
Het Wijveld in bloei in Destelbergen (Oost-Vlaanderen) 
Rijk Bos Bloemen in Zottegem (Oost-Vlaanderen) 
’t Coolhof in Putte (Antwerpen) 
De Zoenebloem in Dilsen-Stokkem (Limburg) 
Herenthoeve in Meulebeke (West-Vlaanderen)

Apps voor ontspanning en plezier 

De smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook je naaste met dementie kan deze nieuwe technologie gebruiken. Zo blijkt uit onderzoek dat ze veel plezier kunnen beleven aan het spelen met een tablet, zelfs zonder ervaring met computers. 

Wij geven je alvast enkele tips voor gratis applicaties die een leuke vrijetijdsactiviteit kunnen vormen: 


• Het kijken naar dieren is voor veel mensen ontspannend. Het spel Pocket Pond laat je naar vissen kijken terwijl er ontspannende muziek klinkt. 
• De app Dementie en herinneringen bevat vele oude foto's, geluiden en beelden om samen oude herinneringen op te halen. 
• Verschillende apps laten je op een eenvoudige wijze complexe en kleurrijke tekeningen maken. Voorbeelden zijn de apps Triple A en Finger Paint
• Het afmaken van reeksen en patronen komt bij verschillende bekende spellen voor. Bijvoorbeeld Rummikub of het kaartspel solitair
• Ook woordzoekers kunnen een goede manier zijn om te ontspannen. Met de term ‘woorzoeker’ kan je in de app winkel verschillende versies vinden.

Handige tips

  • Speel de spelletjes samen. Niet ieder spel is even makkelijk te begrijpen en het kan nodig zijn om je naaste aan te moedigen om verder te spelen. 
  • Het is niet verstandig om steeds spellen te kiezen die maximaal uitdagen. Dat soort spellen roepen snel gevoelens op van falen, iets niet meer kunnen of frustratie. De vuistregel is: je naaste moet er plezier aan beleven. 
  • Soms weten (klein)kinderen of anderen niet goed wat ze moeten doen als ze op bezoek zijn. Helpen met de tablet, samen een spelletje doen of een filmpje kijken is vaak voor allebei leuk om te doen.

Webinar: Grip op dementie 
Heb jij dementie, of iemand in je omgeving? Wil je dementie beter begrijpen? Dit webinar is een samenwerking tussen S-Plus en Solidaris en helpt je in jouw zoektocht naar meer grip. Je leert meer over de verschillende vormen van dementie en we delen praktische tips over leven met dementie. Schrijf je in voor het webinar via deze link.