Kan Chat GTP het overnemen van de bloggers?
Deze week vroeg ik me af of chat GTP in staat zou zijn een blogje te produceren voor S-Plus.
Wie mij een beetje kent, weet dat ik niet van hele leugens of halve waarheden houd, dus nam ik de proef op de som.
De snelheid waarmee het ding een tekst produceert is ronduit indrukwekkend
De tool installeren (al is het maar een proefversie) is belachelijk simpel. Zo simpel dat ik begrip krijg voor de angst van de mensen uit het onderwijs. Je zult maar meemaken dat jouw studenten massaal gebruik maken van een instrument dat gratis ter beschikking staat van iedereen. Een controle op de leeftijd van de gebruiker is er niet echt, wel moet je een werkend e-mailadres en een werkende telefoon doorgeven.
Ik probeerde wat dingetjes uit. En ik moet zeggen dat ik onder de indruk was.
Inhoudelijk heb ik de zaken niet echt getest, maar de snelheid waarmee het ding een tekst produceert is ronduit indrukwekkend. En de boel hangt aaneen. Wat wel opvalt is dat het ding nogal structuur in de tekst wil brengen. Er wordt veel gewerkt met opsommingen en verwijzingen. Niet slecht voor schoolwerk, maar minder evident voor een blogje.
Ik veranderde de opdracht. Ik probeerde er humor in te krijgen.
En hier kreeg ik de indruk dat Chat GTP daar een probleem mee heeft.
Niet dat het ding het verschil niet kent tussen de verschillende vormen van humor. Maar de teksten die het in de verschillende vormen genereerde trokken toch nogal op elkaar. Zeker de inleiding van de stukken was telkens dezelfde, met achtereenvolgens cynisme, ironie, sarcasme en satire op exact dezelfde plaats.
Het mist de diepgang, de betrouwbaarheid en het menselijke aspect
Ook hier kreeg ik een vaste structuur aangeboden: een inleiding, een midden, en een conclusie. Alsof het geschreven was door een middelbare schoolstudent. Bij geen enkele tekst die ik probeerde werd hiervan afgeweken. Nochtans weet iedereen die wat kent van communicatie dat het vaak loont om met de conclusie te starten. Hier is dus een kans gemist om wat moderner te lijken.
De conclusie van mijn korte experiment is dan ook dat Chat GPT dan wel indrukwekkend mag zijn in zijn vermogen om te converseren, maar laten we niet vergeten dat het slechts een façade is. Het mist de diepgang, de betrouwbaarheid en het menselijke aspect dat zo essentieel is voor echte gesprekken. Terwijl we ons laten verleiden door de glans van Chat GPT, mogen we niet vergeten dat het een cynische reflectie is van wat menselijke verbinding werkelijk inhoudt.
De redactie van S-Plus hoeft dus niet te vrezen dat haar bloggers massaal zullen overstappen op chat GTP. (hoewel de waarheid mij gebiedt te vertellen dat de voorlaatste paragraaf geschreven werd door het algoritme) :-)