De Beweegwijzer zet je in beweging

04-03-2024

Bewegen is voor iedereen belangrijk. Een half uur bewegen levert al een betere lichamelijke én geestelijke conditie op. Dat geldt zeker ook voor mensen met diabetes. Om mensen met diabetes te helpen in de keuze naar de juiste sport, ontwikkelde Solidaris de Beweegwijzer.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 werd vroeger vaak ouderdomsdiabetes genoemd. Het komt echter steeds
meer voor bij jongere mensen. Het is de meest voorkomende vorm van diabetes. Het verschil met diabetes type 1 is dat je bij diabetes type 2 wel zelf insuline (hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt) aanmaakt, wat bij type 1 niet het geval is. De hoeveelheid insuline die aangemaakt wordt volstaat echter niet, of het lichaam reageert er niet goed meer op door resistentie. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

Vind de sport die bij je past via de Beweegwijzer

Beweging belangrijk bij diabetes 

Verschillende oorzaken liggen aan de basis van diabetes type 2. Er kan erfelijkheid en zwaarlijvigheid meespelen, maar ook een gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot diabetes type 2. Beweging speelt dus een heel belangrijke rol in het voorkomen van diabetes. Regelmatig en voldoende bewegen vermindert het risico om diabetes te ontwikkelen. Als je toch diabetes ontwikkelt is sport en beweging, naast een gezond eetpatroon, heel goed bij de behandeling van diabetes. Door te bewegen verbetert je
insulinegevoeligheid, waardoor je bloedsuikerspiegel minder hoog wordt. Bovendien voel je je fitter, blijf je beter op gewicht en heb je minder last van stress. Lichaamsbeweging
hoeft geen topsport te zijn. Ontspannen wandelen, fietsen of zwemmen is ook prima. Als er maar regelmaat in zit. Het is beter om elke dag een half uur te bewegen dan 1 keer per week 2 uur achter elkaar.

Veilig bewegen met diabetes

Wil je wel wat meer bewegen, maar je weet niet wat of hoe? Patiënten met diabetes type 2 die meer willen bewegen, maar niet meteen weten hoe, kunnen een voordelige ‘Bewegen Op Verwijzing-coach’ inschakelen voor begeleiding op maat (vraag hiernaar bij je huisarts.) De coach zoekt samen met de deelnemer naar manieren om meer te bewegen in het dagelijkse leven en motiveert je om vol te houden.

Dagelijks bewegen verkleint de kans op diabetes

We geven alvast enkele extra tips mee:

  • Kies een sport die je graag doet. Als je er tegenop ziet hou je niet lang vol. Probeer de sport te vinden die bij je past met de Beweegwijzer van Solidaris (zie kader hieronder).
  • Bouw traag op, overhaasten is zelden goed.
  • In clubverband of met enkele mensen samen sporten werkt stimulerend. Kijk zeker eens op de website van www.s-sportrecreas.be om samen met leeftijdsgenoten laagdrempelig te bewegen.
  • Pas je dosis insuline aan.
  • Doe regelmatig aan zelfcontrole tijdens het sporten, zeker in de beginfase! Doe dit zowel voor, tijdens als na het sporten.
  • Begin niet met sporten als de bloedglucosewaarde te laag of te hoog is.
  • Zorg voor voldoende koolhydraten, zeker bij langdurige inspanningen.
  • Breng je teamgenoten op de hoogte. Zo weten ze wat te doen als je een hypo (te lage bloedspiegel) krijgt.
  • Als je alleen gaat sporten, draag een diabetesidentificatie bij je.
  • Drink voldoende water, zowel vóór, tijdens als na het bewegen. Als je zweet, vermindert het vochtgehalte in je lichaam. Zelfs lichte uitdroging kan je suikerwaarden al de hoogte injagen.
  • Trek degelijke schoenen aan om wondjes te vermijden. Controleer je voeten extra na je sportsessie.
  • Voorzie druivensuiker/snelle suikers om hypo’s op te vangen.

(Info: gezondleven.be, uzleuven.be, diabetes.be en solidaris.be/diabetes)

Ontdek de Beweegwijzer 
Solidaris ontwikkelde samen met S-Sport // Recreas en Universiteit Gent een Beweegwijzer voor mensen met diabetes type 2. Maar iedereen kan de Beweegwijzer gebruiken als wegwijs naar een geschikte sport. Door middel van een korte vragenlijst kom je in enkele klikken uit bij 6 sporten die het best bij je passen. De Beweegwijzer is helemaal gratis en geeft ook tips en advies om veilig en comfortabel te sporten én het ook vol te houden. Want door meer te bewegen zal je gezondheid verbeteren én zal je je beter voelen. Het duurt ongeveer 5 minuten om de beweegwijzer in te vullen. Op het einde krijg je een persoonlijk rapport. Benieuwd welke sport het best bij je past? Doe meteen zelf de test op: diabetes.beweegwijzer.be

Dit is een artikel uit S-Plus Mag januari - februari - maart 2024. Lees hier nog meer artikels.