Naast de honingbij zijn er verschillende bijensoorten die elk een unieke rol vervullen. Door hun bestuivingsactiviteit dragen ze bij aan de biodiversiteit, zowel in de natuur als in onze eigen tuin. Wist je trouwens dat wilde bijen bij lagere temperaturen vliegen, en zo ook zorgen voor bestuiving bij slecht weer? In deze blog leggen we je uit hoe je een blikjeshotel voor wilde bijen makkelijk zelf kan maken. Deze kun je vrijwel overal plaatsen: in je tuin, op het balkon, een dakterras of zelfs op een vensterbank. Je hoeft dus zeker geen grote tuin te hebben om bij te dragen aan de biodiversiteit.
Wat heb je nodig
- Een blik, of meerdere blikken (liefst niet te klein)
- Kleurrijke wol (voor een bijenmotief: zwart en gele wol)
- (Zwarte) houten kralen (voor de poten)
- Zwarte vilten stippen (voor de ogen)
- Riet, rietmatten uit de bouwmarkt of holle bamboestengels of andere plantenstengels
- Gips, een bak om het gips in te mengen en een spatel om mee te roeren
- Scherpe snoeischaar, spijker, hamer
- Touw of draad om het huisje te bevestigen
Hoe maak je het?
Neem een schoon, middelgroen blik en omwikkel het met wol. Voor een bijenmotief kan je afwisselend strepen maken van gele en zwarte wol. Rijg de houten kralen op de zwarte wol om pootjes te vormen, bevestig ze met een wollen draad. Gebruik vilten stoppen als ogen. Maak nu met een spijker en hamer 2 kleine gaatjes in het bovenste uiteinde van het blik en rijg er een stuk ijzerdraad doorheen om het op te kunnen hangen.
In de volgende stap ga je de binnenkant van het blik vullen. We gebruiken hiervoor riet of andere holle stengels die dezelfde grootte hebben als het blik. Een zuivere snede is noodzakelijk om te voorkomen dat bijen zich aan de ruwe randen verwonen. Als het materiaal tijdens het snijden barst, laat de stengels dan een paar uur weken in water voordat je verder gaat snijden. Bind de stengels samen met bloemendraad.
Meng nu wat gips met water en giet een laag van 1 cm dik in het blik, zodat de bodem volledig bedekt is. Druk nu snel de stengels stevig in het nog vochtige gips in het blik. Zodra het gips is uitgehard, zullen de stengels of stokjes stevig op hun plaats blijven zitten. Zorg ervoor dat de stelen of houten stukjes minstens ½ cm in het blik verdwijnen om te voorkomen dat ze nat worden bij regen.
Omwikkel het blik nu met draad of touw om omhoog te kunnen hangen.
Tip: de opening van het blik moet iets naar beneden hellen, zodat er geen water in kan blijven staan.
Bron en foto’s: Insectenhotel knutsel ideeën (tuindingen.nl)