De zomer is voor mij steeds een periode waar ik denk aan veel verse slaatjes, koude vis, vlees en niet te vergeten garnalen. Alhoewel garnalen op hun best zijn tegen het einde van de zomer en het begin van de herfst - in de zomer zitten ze met kuit op.
Garnalen, hoeveel werk er ook aan is om ze te pellen, ik wil ze proeven. Je proeft de zee en dat is steeds een stukje vakantie. Het was dan ook een kleintje om van de eerste garnalen deze zomer een lekkere soep te maken, en zeker nu we ze konden nuttigen op onze verjaardag en aan zee.
Benodigdheden voor 4-6 pers.
- ½ kg ongepelde garnalen
- 1 citroen
- 1 ui
- 1 teentje look
- ½ kg pompoen
- 1 kg tomaten
- ½ dl room
- olijfolie, geutje cognac, peper, zout, Provençaalse kruiden, gehakte peterselie
Werkwijze
- Pel de garnalen
- Verwarm een scheutje olijfolie in de pan en laat de garnaalpellen hierin lichtjes bakken. Overgiet met water tot ze juist onderstaan.
- Kruid met peper, zout en 1 koffielepel Provençaalse kruiden.
- Laat een halfuurtje koken.
- Pel ondertussen de ui en snij deze grof. Pel ook de look en snij deze fijn.
- Pel de tomaten, schil de pompoen en snij in blokjes.
- Stoof deze groenten even op in de olie.
- Zeef de garnalenbouillon en voeg toe bij de groenten.
- Laat ongeveer een halfuurtje garen, draai het door een passe-vite (passeerzeef) of mixer. Zeef na het mixen.
- Breng de bisque op smaak met een geutje cognac.
- Dien op in soeptassen met een geutje room, wat gehakte peterselie en 1 soeplepel gepelde garnalen.
Tips
- Koop de garnalen liefst zo vers mogelijk aan. Ze pellen dan beter en hebben ook een betere smaak.
- Heb je geen verse tomaten? Geen probleem, deze kan je ook vervangen door een blik gepelde tomaten.
- Je kan pompoen in blokjes uit de vriezer gebruiken.
- Garnaalpellen kunnen in de diepvries bewaard worden om op een later tijdstip te gebruiken.
- Met de resterende garnalen kan je bijvoorbeeld een toastje beleggen.
Smakelijk!