Recept: Shakshuka

16-10-2024

Op zoek naar een eenvoudige, snelle en voedzame maaltijd? Met shakshuka zet je in een handomdraai een heerlijk vegetarisch gerecht op tafel. Serveer het als ontbijt, lunch of avondeten met een sneetje brood. Of combineer het met restjes groenten uit de koelkast en nieuwe kruiden. Met shakshuka kan je eindeloos experimenteren; het smaakt altijd!

Het woord ‘shakshuka’ betekent ‘mengsel’ in het Arabisch en wordt ook wel ‘omelette berbère’ genoemd. Het eenpansgerecht vindt zijn oorsprong in Tunesië, waar het vooral geliefd was bij Berbers. Van daaruit verspreidde het zich naar andere delen van Noord-Afrika en werd het een vast onderdeel van de keukens in landen als Marokko, Algerije en Libië. Het gerecht is simpel: gepocheerde eieren in een heerlijke tomatensaus. Dé perfecte maaltijd voor koude dagen!

Ingrediënten voor 2 personen

  • 4 (volkoren) pittabroodjes, flatbread of sneetjes brood
  • 4 eieren
  • 3 tomaten
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • Halve gele paprika
  • Halve groene paprika
  • Half teentje look
  • Olijfolie
  • Kruiden: komijn, koriander,
  • peper, zout en 0,5 tl kurkuma

Bereiding

  1. Snij de ui, tomaat en de paprika’s in grote stukken. Pers de look.
  2. Bak de ui en de look in een diepe pan met olie. Voeg daarna de paprika en de kruiden toe. Laat even bakken en doe er de gesneden tomaat bij. Laat het geheel 15 minuten op een laag vuur sudderen. Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt.
  3. Maak nu 4 kuiltjes in de saus en breek daarin voorzichtig de eieren. Zet een deksel op de pan en laat op een heel laag vuurtje staan zodat het eiwit kan stollen, maar de dooier nog zacht blijft. Laat de eieren niet helemaal garen, de warmte van de pan zorgt ervoor dat de eieren rustig verder garen bij het opdienen.
  4. Breng op smaak met wat peper en zout.
  5. Warm de pittabroodjes op en schep in elk broodje een ei met saus, of serveer in een diep bord met enkele sneetjes brood.

Tip

Heb je nog wat restjes aubergine, spinazie, bonen of courgette in de koelkast? Men het gerust door de shakshuka voor extra vitaminen. Of strooi er wat kaas en peterselie over voor een rijkere smaak. Heerlijk!

Nog op zoek naar lekkere recepten?
Ontdek er meer op de website van Solidaris (www.solidaris-vlaanderen.be/recepten). Heb je specifieke noden? Filter dan op gerecht, ingrediënt of dieet. Smakelijk!

Dit is een artikel uit S-Plus Mag oktober - november - december 2024. Lees hier nog meer artikels.