Tot hier – en niet verder

11-12-2023

Meestal zijn wij er trots op dat wij in een tijd leven die het hoogtepunt van de geschiedenis of zelfs van de beschaving is. Maar dan. Dan horen wij, hierin ons land en ook in het buitenland, berichten over doodsbedreigingen aan politici. Die krijgen dan een tijd extra politiebewaking of, als zij er ook helemaal genoeg van hebben, treden ze af, zoals Sigrid Kaag in Nederland. Wat Pim Fortuyn is overkomen, is zeker nog niet vergeten.

Wat bezielt mensen om die politici zo te gaan bedreigen? 

Wat bezielt mensen om die politici zo te gaan bedreigen? Wat gaat er in die hoofden om (als er al iets in omgaat)? Natuurlijk heeft iedereen het recht om het grondig oneens te zijn met een bepaald beleid. Men mag een politicus heel ongeschikt vinden en er geen spatje sympathie voor hebben. Dat kan in onze democratische samenlevingen. Een voorrecht waar we terecht trots op zijn. Een fel debat, een stevige woordenwisseling, scherpe spotprenten, dat moet allemaal kunnen. Zolang alles de persoon zelf als mens niet probeert kapot te maken. Aan elke vrijheid van meningsuiting moet er een grens zijn. Die grens wordt echter onverantwoord ver overschreden zodra er zware bedreigingen tegen die persoon of zijn familie worden uitgesproken.

Aan elke vrijheid van meningsuiting moet er een grens zijn

Natuurlijk zal men aanvoeren dat dergelijke bedreigingen bijna nooit worden uitgevoerd en dat woorden niet kunnen doden. Maar dat beetje onzekerheid over het feit of sommigen, niet gehinderd door een goed geweten of een redelijk brein, niet plots toch te ver gaan, is al te veel. Wat een tijdje geleden Vincent Van Quickenborne en nu recent Conner Rousseau hebben moeten meemaken, is onaanvaardbaar. Welke overtuiging men ook heeft, welke ideeën en beslissingen men ook wil aanvallen, het kan niet dat men politici in die mate bedreigt. Als de samenleving dat verdraagt, dan is de weg vrij voor politici die zelf zo wreed zijn dat hun tegenstanders voor het leven moeten vrezen. Die wonen nu gelukkig nog in andere streken. Maar wij, wij willen terug naar de beschaving.