UNO

14-02-2025

We hebben een nieuwe regering. 
Daarover heb je al uitvoerig alles kunnen vernemen. 
Ik heb de indruk dat er nog nooit zoveel inkt vloeide over alle plannen die in een regeerakkoord worden opgenomen. Dat is goed, maar toch lijkt het alsof de goegemeente een paar belangrijke dingen over het hoofd ziet. Echt belangrijke dingen dan. Ik heb het dan over de plannen van de president van Verenigde Staten van Amerika. 

Zo lijkt het alsof Trump het plan heeft opgevat om de UN (de Verenigde Naties) te ontmantelen. 
Stap voor stap ontrekt hij middelen aan deze organisatie. En Amerika is de grootste financier van de UNO. 

Heel wat mensen liggen niet wakker van de UN. Wat meer is, een korte bevraging bij mijn vrienden en kennissen leerde mij dat die organisatie zeer weinig gekend is. Nog minder waarvoor ze staat. 

Dat is verontrustend. Onder het credo 'nooit meer oorlog' na de eerste wereldbrand, werd de Volkenbond opgericht. Deze organisatie slaagde er niet in om een grote wereldoorlog te vermijden. 

Heel wat mensen liggen niet wakker van de UN

Na deze tweede wereldoorlog werd de UNO opgericht (nadien werd de naam afgekort tot UN)

Belangrijk verschil met de Volkenbond, is dat de UN wel kan beschikken over een leger; de zogenaamde 'blauwhelmen'. Zowat alle landen ter wereld maken er deel van uit. 

In de schoot van de UN werden diverse agentschappen en nevenorganisaties opgericht. 
De meest bekende daarvan zijn o.a. de Wereldbank, het IMF, Unicef, het hoog commissariaat voor de vluchtelingen, de Wereld Gezondheidsorganisatie …

De impact van de UN kan moeilijk overschat worden. Regeringen zijn gebonden aan de afspraken die werden gemaakt binnen de schoot van deze organisatie, en inderdaad, vaak lijkt dat een beperking. Zo zal de wereld gezondheidsorganisatie (WHO) verplichtingen opleggen aan landen ten einde de verspreiding van besmettelijke ziekten te voorkomen. Wellicht heeft deze werkwijze ervoor gezorgd dat zeer besmettelijke virussen zoals ebola zich niet verder konden verspreiden. 

Trump wil hier de stekker uittrekken. 
Ook de Israëlische regering heeft al te kennen gegeven niet hoog op te lopen met deze organisatie. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) legt verplichtingen op aan landen om de verspreiding van besmettelijke ziekten te voorkomen, wat mogelijk heeft bijgedragen aan het indammen van zeer besmettelijke virussen zoals ebola

Toen Netanyahu de Blauwhelmen vroeg om 'uit de weg te gaan' was dit een directe aanval op het bestaan van de UN zelf. Dat bepaalde landen problemen hebben met de UN lijkt logisch. Zo is de Israëlische regering al diverse malen veroordeeld, ondanks de vele veto's die de Verenigde Staten als permanent lid van de Veiligheidsraad inriep. 

Dat vetorecht is m.i. een fout in de creatie van deze organisatie. De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad zijn de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog. Zij hebben elk een vetorecht over te stemmen resoluties. Dat maakt echte veroordelingen, of ingrepen zo goed als onmogelijk. 

Maar dat is zeker geen reden om de organisatie af te schaffen. 
De Volkenbond slaagde er niet in om het uitbreken van een grote wereldbrand te voorkomen. 

Ik hoop dat het ontmantelen van de UN een einde zal nemen, want het risico op het uitbreken van een wereldwijd conflict neemt er alleen door toe. 

Het ontmantelen van de VN vergroot het risico op een wereldwijd conflict

Stel dat de VS daadwerkelijk besluiten om de VN te ontmantelen of hun betrokkenheid op een significante manier te verminderen, dan zou dit verstrekkende gevolgen hebben. Ten eerste zou een dergelijke stap de internationale samenwerking ernstig onder druk zetten. De VN speelt een cruciale rol in het faciliteren van dialoog tussen landen, het coördineren van humanitaire hulp en het aanpakken van mondiale vraagstukken zoals klimaatverandering en terrorisme.

Daarnaast zou de ontmanteling van de VN kunnen leiden tot een toename van unilaterale acties door landen, waarbij nationale belangen meer op de voorgrond komen dan collectieve verantwoordelijkheden. Dit zou kunnen resulteren in een fragmentatie van het internationale systeem, waar landen in plaats van samen te werken, meer gericht zijn op eigenbelang.

De gevolgen voor de wereldorde zouden enorm zijn. De VN is niet alleen een platform voor diplomatie, maar ook een symbool van mondiale solidariteit en samenwerking. De afbraak van deze instelling zou de weg kunnen vrijmaken voor een wereld waarin conflicten vaker escaleren en waar er minder ruimte is voor dialoog en samenwerking.

Hopelijk is iedereen zich daar ook voldoende van bewust.