Februari is begonnen en dan komt de lente stilaan in zicht. Dat moeten ze in sommige winkelketens toch gedacht hebben, want de paaseieren zijn al gelegd. Je houdt het toch niet voor mogelijk? Nog maar net zijn de kerstgekte en de wintersolden voorbij en daar wordt de paasklok al aangekondigd. Tussendoor nog snel even Valentijnen, want daar is ook nog wel wat mee te verdienen. Kortom, het jaar wordt opgedeeld in koopseizoenen. De burger is straks alleen nog consument, zolang hij nog wat geld te spenderen heeft.
Nog maar net zijn de kerstgekte en de wintersolden voorbij en daar wordt de paasklok al aangekondigd
Natuurlijk, de economie moet draaien en de concurrentie is scherp. Maar moeten we dan ook aanvaarden dat de kalender voortdurend weken vooroploopt op de feiten? Is het ook maar enigszins gezond dat de kooplust het meer en meer haalt van de levenslust? Want, zeg nu zelf, zijn de mensen vandaag de dag dan zoveel tevredener (ik durf het woord ‘gelukkiger’ nog niet te gebruiken) nu ze zonder onderbreking geld moeten uitgeven? Voortdurend komen er berichten over de koopkracht die beschermd moet worden, maar als die enkel dient om meer uit te geven dan gezond is, dan moeten we ons toch vragen stellen. Vroeger hebben onze grootouders ervoor gevochten om wat over te hebben om eens iets meer te kunnen kopen dan de dagelijks noodzakelijke dingen. Toen konden mensen niet te veel kopen, alvast weinig meer dan ze aankonden.
Vroeger hebben onze grootouders ervoor gevochten om wat over te hebben om eens iets meer te kunnen kopen dan de dagelijks noodzakelijke dingen
Maar dankzij de kredietkaarten en de aanhoudende jacht op meer en nieuw wordt de echte koopkracht aangetast door het te veel uitgeven. Velen lopen dan ook gebukt onder leningen waar ze jaren aan moeten afbetalen. Was het dan nog om een degelijk eigen huis te verwerven, dan zou je dat nog kunnen aanvaarden. Maar tegenwoordig krijg je alles op afbetaling. Gevolg: velen lopen recht in de val. De strop rond de hals verhindert een vrij leven, genieten van wat men zich kan permitteren. Daarom: laat die paaseitjes in de rekken liggen. Vergeet de kooplust en herwin de levenslust. Echt waar, een goedkope remedie. Word weer vrij om niét te kopen.