Op 1 juli 2023, 100 jaar na het overlijden van de laatste eigenares, heropende het Kasteel van Gaasbeek feestelijk haar deuren. Na 3 jaar durende restauraties kunnen bezoekers opnieuw ronddwalen in het kasteel en genieten van de prachtige museumtuin.
Een beetje geschiedenis
Het huidige Kasteel van Gaasbeek werd gebouwd in 1890 en is een romantische interpretatie van middeleeuwse architectuur. De link tussen het kasteel en de middeleeuwen is niet vergezocht. Reeds in de eerste helft van de dertiende eeuw bevond zich op deze plaats een versterkte middeleeuwse burcht die de stad Brussel beschermde tijdens oorlogen tussen het hertogdom Brabant en het Graafschap Vlaanderen.
Na 3 jaar kunnen bezoekers opnieuw ronddwalen in het kasteel
Markiezin Arconatie Visconti, de laatste eigenares, transformeerde het kasteel naar de huidige, laatmiddeleeuwse burcht met neorenaissance invloeden. Het kasteel, gelegen op een knooppunt van politieke en culturele Europese uitwisselingen, was haar zomerverblijf. In 1921 schonk ze het kasteel aan de Belgische staat om er een museum van te maken.
Een nieuwe look
In het najaar van 2020 startten de restauraties aan het kasteel met als doel de glorieuze erfenis van Markiezin Arconati Viconti in ere te herstellen. De architecten trachtten zoveel mogelijk de geest van het kasteel te bewaren door reconstructie, het blootleggen van originele muurpatronen en het bestuderen van oude facturen en beeldmateriaal. Nieuwe materialen werden zorgvuldig afgestemd met het resterende interieur. Ook werden de historische parkgebouwen gerestaureerd en werd een nieuw entreegebouw gebouwd om bezoekers te ontvangen.
Een bezoek aan het kasteel
Het kasteel werd tijdens de restauratie ook toegankelijker gemaakt voor rolstoelgebruikers met een lift en heel wat hellingen in plaats van trappen.
In het museum van het kasteel kan je vanaf 1 juli 2023 de audiovisuele tentoonstelling ‘Ne mobliez mie’ bezoeken. Naast een bezoek aan het museum in het gerestaureerde kasteel, kan je ook de Museumtuin gaan verkennen. Deze werd aangelegd door het Agentschap voor Natuur en Bos dat zich liet inspireren op 18de en 19de-eeuwse kasteeltuinen en geeft een fantastisch uitzicht over het Pajottenland. In het omringde park van bijna 50 hectare vind je zowel brede dreven als kleine wandelpaden, maar ook de historische gebouwen verbonden aan het kasteel.
Praktisch
Een toegangsticket voor een volwassene kost 12 euro.
Graag meer weten
over de geschiedenis en restauraties van het Kasteel van Gaasbeek? Ontdek er alles over hier.
* De spreuk van de familie van de oude Brabantse eigenaars.
Dit is een artikel uit S-Plus Mag juli-augustus-september 2023. Lees hier nog meer artikels.