Gerechtigden op een inkomensgarantie voor ouderen (IGO) kunnen geruster slapen

De inkomensgarantie voor ouderen (IGO) is een financiële bijpassing waarop sommige gepensioneerden met een heel laag pensioentje recht kunnen hebben. De IGO is voor de gepensioneerden min of meer de tegenhanger van het leefloon. 

In tegenstelling tot het pensioen, moet je voor een IGO niet gewerkt hebben en moet je er ook geen sociale bijdragen voor betaald hebben. De kosten worden gedragen door de gemeenschap, door ons allemaal dus. Het is dan ook normaal dat streng wordt toegekeken op de toekenning van deze IGO.

De ingewikkelde regels en vooral de strenge controle was de laatste jaren een doorn in het oog van heel wat gepensioneerden.
De Minister van Pensioenen, mevrouw Lalieux, ondernam een aantal acties om de gerechtigden op een IGO meer rust te geven.

Verblijf in het buitenland

Heb je recht op een IGO, dan moet je ‘bestendig en daadwerkelijk’ in België verblijven. Je moet dus in België wonen en ook permanent op het Belgisch grondgebied verblijven. Een verblijf van maximum 29 dagen per kalenderjaar is toegelaten mits je vooraf de Federale Pensioendienst op de hoogte brengt. Bij een langer verblijf verlies je niet je pensioen, maar wel je IGO. (Voor alle duidelijkheid: ontvang je geen IGO, dan mag je een onbeperkt aantal dagen in buitenland verblijven.)

Jarenlang was er onduidelijkheid over de dag van vertrek naar en de dag van terugkeer uit het buitenland: verbleef je dan in België of wat je al/nog in het buitenland? De wetgeving gaf geen duidelijkheid. 

Voor heel wat gepensioneerden zorgde de meldingsplicht ook voor onrustige nachten. Moet de pensioenkas verwittigd worden wanneer je over de grens gaat winkelen, of wanneer je met S-Plus een daguitstap maakt naar één van onze buurlanden?   

Een nieuw Koninklijk Besluit brengt duidelijkheid en rust

Voortaan worden zowel de dag van vertrek vanop het Belgisch grondgebied en de dag van terugkeer uit het buitenland gelijkgesteld met een dag ‘bestendig en daadwerkelijk’ verblijf in België. Met andere woorden, deze dagen komen niet meer in aanmerking voor het totale aantal van 29 kalenderdagen dat je, als IGO-gerechtigde, jaarlijks in het buitenland mag verblijven.

Verblijf je maximum 2 kalenderdagen in het buitenland, dan moet je de pensioenkas niet meer vooraf op de hoogte brengen.

Dankzij deze wijzigingen kan iedere IGO-gerechtigde meerdere verblijven van maximum 2 kalenderdagen per jaar in het buitenland doorbrengen, zonder gevolgen voor de uitbetaling van de IGO.
Ga je voor minstens 3 opeenvolgende kalenderdagen naar het buitenland, dan moet je de pensioenkas wel vooraf op de hoogte brengen. In dat geval worden al de dagen, uitgezonderd de dag van vertrek en terugkeer, in aanmerking genomen voor de berekening van de maximale 29 kalenderdagen die je per kalenderjaar in het buitenland mag verblijven. Vergeet je dit te melden, dan verlies je een bedrag dat overeenstemt met één maand IGO.

Vakantie in eigen land

Het is duidelijk dat het verblijf in België één van de belangrijke voorwaarden is om recht te hebben op een IGO.
Het is dan ook normaal dat wordt gecontroleerd of de gerechtigden voldoen aan deze voorwaarde. 

De controle van de verblijfsvoorwaarde kan (momenteel) enkel op je hoofdverblijfplaats. Bij een verblijf van minstens 21 opeenvolgende kalenderdagen op een ander Belgisch adres, was je als IGO-gerechtigde verplicht om vooraf de pensioenkas hiervan op de hoogte te brengen. Dit stelde de pensioenkas in staat om op het juiste adres te controleren of je nog in België verbleef.

Het gevolg van deze strenge controle was dat heel wat gepensioneerden niet meer op vakantie durfden te gaan in eigen land, ook niet voor minder dan 21 dagen. Sommigen durfden zelfs niet meer om kortere perioden bij kinderen of kleinkinderen door te brengen, uit angst niet thuis te zijn tijdens de controle.
Erger nog, in uitzonderlijke gevallen ondervonden IGO-gerechtigden problemen bij een langdurige ziekenhuisopname.

Voortaan hoef je de pensioenkas niet meer vooraf te verwittigen wanneer je kortere of langere tijd op een ander adres in België verblijft. Maar, het blijft aangeraden om de pensioenkas toch op de hoogte te brengen indien je vooraf weet dat je minstens 3 weken op een ander adres zal verblijven.

Geen controle op verblijf in België voor sommige gerechtigden

Voor sommige IGO-gerechtigden is de mogelijkheid zeer beperkt om zich naar het buitenland te begeven. Er zal, in principe, geen controle meer gebeuren voor: personen ouder dan 80 jaar, en voor IGO-gerechtigden die opgenomen zijn in een rusthuis, een rust- en verzorgingstehuis of in een psychiatrische verzorgingsinstelling in België.

Voor hen wordt de controle op de verblijfsvoorwaarde toch uitgevoerd in geval van vermoeden van fraude, van onjuiste of onvolledige verklaringen, of in geval van bedrieglijke handelingen.

Heb je hierover vragen? Vraag je je af of je recht hebt op een Inkomensgarantie voor Ouderen? Neem gerust contact op met de pensioendeskundigen van ons ziekenfonds. Zij helpen u graag verder.

Dit is een artikel uit S-Plus Mag januari 2022.

Ook met pensioen gaan moet je leren

Met pensioen gaan heeft niet alleen een invloed op je inkomen. Het is veel meer. Het is een ingrijpende gebeurtenis voor jezelf, voor je omgeving, en voor je relaties. Je pensionering is niet zozeer het moment waarop je stopt met werken, maar wel de start van een nieuwe periode. En, zowat iedereen hoopt dat deze periode lang en gelukkig zal zijn. Je leven als gepensioneerde is volledig anders, met nieuwe uitdagingen, vragen en onzekerheden.

Bereid je voor

Je eerste schooldag, je legerdienst, je eerste job, … je keek er al dagen of weken naar uit en bedacht vooraf allerlei scenario’s van wat je allemaal zou doen, en hoe je dit zou doen.

Later, wanneer je op eigen benen ging staan of een gezin vormde, koos je een woning die voldeed aan je toekomstplannen voor de eerstvolgende jaren. 
Zelfs je 14-daagse vakantieperiode werd maanden vooraf voorbereid.

Waarom zou je je pensioen dan niet voorbereiden? Jouw pensionering heeft tenslotte een invloed op heel veel aspecten van je leven.

We geven je alvast enkele tips.

Begin er op tijd mee

Je weet vooraf wanneer je met pensioen gaat. Stel je voorbereidingen niet uit tot op de eerste dag van je pensioen.

Doe aan financiële planning

Zorg dat je vooraf weet hoe je er financieel zal voorstaan als gepensioneerde. Neem eventueel tijdig de nodige maatregelen zodat je zeker bent dat je zonder zorgen financieel verder kan. Ruil bijvoorbeeld je grote dure wagen in voor een iets kleiner en zuiniger model.

Het is ook niet slecht om aandacht te hebben voor andere financiële aspecten. Ben je zelfstandige, informeer dan tijdig hoe je je zaak best overlaat of stopzet. Misschien kan je al eens informeren naar het erfrecht, welke stappen kan/wil je ondernemen om het je latere erfgenamen zo gemakkelijk en goedkoop mogelijk te maken.

Pensioen is geen vakantie

Je tijd als gepensioneerde is niet ‘een paar weken iets anders’ zoals je je jaarlijkse vakantie mogelijk beschouwde.

Op een dag heb je alle taken afgehandeld die je tot dan uitstelde, of heb je alle boeken gelezen waarvoor je vroeger de tijd niet had. Er komt dus een moment dat je mogelijk niet weet wat te doen met je beschikbare tijd en dat je je gaat vervelen en piekeren. Zorg dat dit moment niet komt en maak bewust plannen. Kijk eventueel uit naar een nieuwe hobby.

Bouw rustig op

Wees nu ook weer niet te enthousiast. Start dus niet met 10 nieuwe hobby’s of start niet op 20 verschillende plaatsen als vrijwilliger.
Begin rustig, gun jezelf de tijd.

Denk aan je relaties

Mogelijk is het pensioen voor jou ook het moment waarop je van de ene dag op de andere bijna 24 uur op 24 met je partner samen bent.

Vergis je niet! Ook al ben je 10-tallen jaren samen, je zal merken dat dit een aanpassing vergt. Jij hoort graag dagelijks AC/DC of Deep Purple door de boxen knallen, terwijl je partner liever Bart Kaëll of Ann Christy zachtjes op de achtergrond hoort. Je mag er gif op nemen: na verloop van tijd nemen de irritaties bij één van de partners toe.

Misschien is je pensioen ook een ideale gelegenheid om terug wat meer met je kinderen en kleinkinderen bezig te zijn, of de contacten met andere familieleden terug aan te halen.

Werk aan je gezondheid

Is voor jou die luie stoel uitnodigend? Zorg er toch maar voor dat je voldoende beweging hebt. Door voldoende te bewegen blijf je langer fit, en kan je je zelfstandigheid langer bewaren.
Denk dus vooraf na over hoe je dagelijks wat beweging kan hebben. Alle weken een marathon lopen is niet nodig. Er zijn ook eenvoudige en aangename manier om aan lichaamsbeweging te doen. Een lieve hond ‘dwingt’ je om dagelijks een wandeling te maken. Of neem eens een kijkje bij S-Sport // Recreas.

Ook gezonde voeding draagt ertoe bij dat je langer fit blijft. Een kookcursus of kookclub kan ook een aangenaam tijdverdrijf zijn. En je hebt nog contact met anderen ook.

Bouw een nieuw netwerk uit

Zolang je werkt, behoren je collega’s tot de personen waarmee je het meest contact hebt. Misschien kan je met hen wel praten over zaken die je partner niet interesseren. Het zijn clichés, maar op het werk wordt tussen mannen heel wat meer over voetbal gepraat dan thuis. Of: vrouwen praten onderling veel meer over mode en kinderen dan met hun echtgenoot.

Vanaf het moment van de pensionering verminderen de contacten met de collega’s zeer fel of vallen ze zelfs volledig weg. Bij wie kan je nu je ei nog kwijt?

Bouw vanaf je pensioen een nieuw netwerk uit. Onderhoud of hernieuw het contact met je buren, schrijf je in voor een cursus, wordt lid van een club, … 

Met pensioen gaan kan je leren

Het moet duidelijk zijn: met pensioen gaan heeft een heel grote invloed op verschillende aspecten van jouw leven en op je relatie.
Je kan je hierop voorbereiden via een cursus ‘voorbereiding op pensioen’. Verschillende overheidsinstanties bieden hun medewerkers de mogelijkheid een dergelijke cursus vóór de pensionering te volgen tijdens de werkuren én op kosten van de werkgever. Spijtig genoeg zijn er in de private tewerkstelling slechts weinig werkgevers die hun bijna-gepensioneerde werknemers een dergelijke cursus aanbieden, of voorzien in de terugbetaling van het inschrijvingsgeld wanneer deze werknemers buiten de werkuren een cursus voorbereiding op pensioen willen volgen.

Komt je pensioen dichterbij? Overweeg dan minstens of je goed geïnformeerd je nieuwe levensfase wil aanvatten. Je vindt zeker nuttige informatie op het internet.

Felix Van Cakenberghe

Welke zijn je pensioenrechten bij een feitelijke scheiding?

Dat een huwelijk niet altijd levenslang stand houdt, is een open deur intrappen. Heel wat gehuwden worden vroeg of laat geconfronteerd met een gewilde of ongewilde scheiding. 

Niet iedere scheiding is hetzelfde

Bij een feitelijke scheiding is het huwelijk niet ontbonden. Er bestaat nog steeds een huwelijk, maar beide huwelijkspartners wonen niet meer op hetzelfde adres. Je kan hiervoor gekozen hebben, maar een situatie kan je hiertoe ook dwingen.

Je bent feitelijk gescheiden:

  1. Als je huwelijk niet loopt zoals je je dit had voorgesteld. Je kan er dan bewust voor kiezen om elders een nieuw leven op te bouwen (al dan niet met een andere partner), zonder het huwelijk wettelijk te ontbinden.
  2. Als je huwelijkspartner opgenomen  wordt in een rust- en verzorgingscentrum terwijl jij in je huisje blijft wonen, dan woon je niet meer samen en ben je feitelijk gescheiden. Je hebt hiervoor niet gekozen, maar de omstandigheden dwongen je hiertoe.
  3. Bij een scheiding van tafel en bed zijn de wederzijdse verplichtingen van de huwelijkspartners door een vonnis beperkt zonder het huwelijk zelf te ontbinden. Ook in deze situatie gelden dezelfde pensioenrechten als bij een feitelijke scheiding.

Je krijgt een pensioen als feitelijk gescheiden echtgenoot als je voldoet aan een aantal voorwaarden.

Invloed op het pensioen

Het pensioenstelsel van de werknemers en dit van de zelfstandigen kan aan de ene huwelijkspartner pensioenrechten toekennen op basis van de tewerkstelling van de andere huwelijkspartner.

Opgepast: In het pensioenstelsel van de vastbenoemde ambtenaren zijn er geen pensioenrechten voorzien in geval van scheiding.

Voorwaarden

Om recht te kunnen hebben op een pensioen als feitelijk gescheiden echtgenoot moet je aan een verschillende voorwaarden gelijktijdig voldoen:

  • Je bent gehuwd. Wettelijk samenwonen is dus niet voldoende.
  • Je bent nooit uit de ouderlijke macht ontzet.
  • Je bent niet veroordeeld voor zaken waardoor je het recht op erven verloor.
  • Je bent op een ander adres gedomicilieerd dan je huwelijkspartner.
  • Je huwelijkspartner ontvangt een pensioen als werknemer of als zelfstandige. Zelf moet je de pensioenleeftijd niet hebben. Je mag dus gerust veel jonger zijn dan je huwelijkspartner.
  • Je voldoet aan de voorwaarden om een pensioen te ontvangen (bvb. geen eigen beroepsinkomsten, geen eigen vervangingsinkomsten).

Pensioenrechten

Bij een feitelijke scheiding heb je in principe recht op de helft van het gezinspensioen van je huwelijkspartner.

Voorbeeld:

Danny ontvangt een gezinspensioen van € 1800 bruto per maand. Zijn echtgenote, Magda, is huisvrouw en jonger dan 60 jaar, zodat ze nog geen pensioen kan ontvangen.
Danny en Magda besluiten om apart te gaan wonen.

Door de feitelijke scheiding hebben zowel Danny als Magda recht op € 900 pensioen. 

Merk op dat door de toekenning van een pensioen als feitelijk gescheiden echtgenote aan Magda, het pensioen van Danny wordt verminderd.

Heb je zelf een pensioen dat hoger is dan de helft van het gezinspensioen dat je huwelijkspartner zou ontvangen, dan blijf je je eigen pensioen behouden.

Voorbeeld:

Peter ontvangt een werknemerspensioen als alleenstaande van € 1600 bruto per maand. Zijn vrouw, Brigitte, ontvangt eveneens een werknemerspensioen als alleenstaande van € 1200 bruto per maand. Peter belandt in de gevangenis, waardoor ze als feitelijk gescheiden echtgenoten worden aanzien.

Het alleenstaandenpensioen van Peter van € 1600 komt overeen met een gezinspensioen van € 2000 per maand. De helft van het gezinspensioen van Peter betekent dus € 1000 per maand. Het pensioen van Brigitte is € 1200 per maand, wat hoger is dan de helft van het gezinspensioen van Peter. Hierdoor behoudt ze haar eigen pensioen, maar kan ze geen pensioen als feitelijk gescheiden echtgenote ontvangen op basis van de loopbaan van Peter.

Wettelijke scheiding

Gaat de feitelijke scheiding over in een wettelijke scheiding, dan gelden er andere regels. Dit heeft grote gevolgen op het pensioen dat je verkrijgt op basis van de tewerkstelling van je ex-huwelijkspartner.

Overlijden van huwelijkspartner

Bij een feitelijke scheiding ben je wettelijk nog steeds gehuwd. Overlijdt je huwelijkspartner, op basis van wiens loopbaan jij een pensioen als feitelijk gescheiden echtgenoot ontvangt, dan wordt je pensioen als feitelijk gescheiden echtgenote omgezet in een overlevingspensioen.

Werd jouw pensioen verminderd om aan je huwelijkspartner een pensioen als feitelijk gescheiden echtgenoot toe te kennen, dan ontvang je na het overlijden van je huwelijkspartner terug je volledige pensioen als alleenstaande.

Wet is wet

Het recht op een pensioen als feitelijk gescheiden echtgenoot is wettelijk vastgelegd. Het is niet mogelijk om onderling eventuele andere afspraken te maken.

Heb je vragen over jouw pensioenrechten in geval van feitelijke scheiding of over je pensioen in het algemeen, neem dan contact op met de pensioendienst of sociale dienst van je ziekenfonds.

Felix Van Cakenberghe

Inkomensgarantie voor ouderen: gewijzigde verblijfsvoorwaarden

Beschik je slechts over een zeer klein pensioentje, dan heb je misschien wel recht op een financiële bijpassing: de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO).
Deze bijpassing krijg je niet zomaar, je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén van deze voorwaarden heeft betrekking op je verblijfplaats.

Hoofdverblijfplaats in België

Om een IGO te verkrijgen, moet je je hoofdverblijfplaats in België hebben. Je moet dus werkelijk in België wonen EN er verblijven. Een verblijf in het buitenland voor een totale periode van maximum 29 dagen per kalenderjaar is toegestaan.
Je moet de pensioenkas dan wel vóór je vertrek naar het buitenland op de hoogte brengen. Achteraf moet je ook kunnen bewijzen wanneer je naar België bent teruggekeerd.

Vanaf september 2017 werden de verblijfsvoorwaarden fel verstrengd. Je moest niet alleen je hoofdverblijfplaats in België hebben, maar je moest eveneens aantonen dat dit het geval was gedurende ten minste tien jaar, waarvan ten minste vijf jaar ononderbroken.
Het was de bedoeling van de minister van pensioenen om dit voordeel (de IGO) enkel toe te kennen aan inwoners van België die een langdurige band hadden met ons land.

Een goede lezer merkt dat de vorige alinea in de verleden tijd is opgesteld. Inderdaad, eind januari van dit jaar vernietigde het Grondwettelijk Hof deze verstrengde verblijfsvoorwaarden. Voortaan volstaat het terug om je hoofdverblijfplaats in België te hebben en er te verblijven.

Gevolgen van het vonnis

Sinds september 2017 werden er meer dan 1200 aanvragen voor IGO geweigerd, omdat de aanvrager niet voldeed aan de verstrengde verblijfsvoorwaarden.
Door het vonnis van het Grondwettelijk Hof mag de pensioenkas deze reden niet meer inroepen om een IGO te weigeren. Dit betekent eveneens dat alle personen waarvan de IGO om deze reden werd geweigerd, een nieuwe aanvraag kunnen indienen.

De pensioenkas heropent deze dossiers echter niet automatisch. De betrokkenen worden door de pensioenkas ook niet op de hoogte gebracht van de aanpassing van de wet. De betrokken gepensioneerden moeten zelf een nieuwe aanvraag voor een IGO indienen. Pas daarna neemt de pensioenkas het dossier terug op om het verder te bestuderen en een nieuwe beslissing te nemen. Bij een positieve beslissing (= toekenning van de financiële bijpassing) kan de IGO ten vroegste ingaan vanaf de maand volgend op de nieuwe aanvraag.

De verblijfsvoorwaarden voor het verkrijgen van een IGO werden versoepeld. Als je IGO om die reden werd geweigerd, kan je een nieuwe aanvraag doen.

Nieuwe ministeriële stappen

Minister van pensioenen, Bacquelaine, kondigde al aan nieuwe maatregelen uit te werken om de verblijfsvoorwaarden terug te verstrengen. Op het moment dat dit artikel wordt geschreven, is er nog geen zicht op deze maatregelen.

Geen garantie tot toekenning

Het feit dat je IGO-aanvraag geweigerd werd omwille van de strengere verblijfsvoorwaarden, houdt niet in dat door de vernietiging van deze strengere voorwaarden je gegarandeerd recht verkrijgt op een IGO. De verblijfsvoorwaarde is maar één van de verschillende voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Er gelden nog andere voorwaarden die in aanmerking worden genomen, zoals:

  • je leeftijd
  • je nationaliteit
  • je bestaansmiddelen.

Pas wanneer je aan al deze voorwaarden gelijktijdig voldoet, kan een IGO worden toegekend. Heb je (nog) geen recht op een IGO, dan kan je eventueel terecht bij het OCMW voor een leefloon of voor andere hulp. 

Heb je vragen over de Inkomensgarantie voor Ouderen, of over je pensioen in het algemeen, neem dan contact op met de medewerkers van de pensioendienst van je ziekenfonds. Zij helpen je graag verder.

Felix Van Cakenberghe
April 2019

Op welke dag wordt je pensioen uitbetaald?

Natuurlijk weten we allemaal graag wanneer we de volgende uitbetaling van ons inkomen mogen verwachten.  Het maakt hierbij niet uit of het over ons loon, onze ziekte-uitkering, onze werkloosheidsuitkering, …, of over ons pensioen gaat. 
Voor de ene is het gewoon interessant om te weten.  Voor anderen is het een noodzaak om te weten wanneer de rekeningen kunnen worden betaald.

Net zoals werkenden niet allemaal op dezelfde dag hun loon of wedde ontvangen, ontvangen niet alle gepensioneerden op dezelfde dag hun pensioen.  Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de betaaldatum van je pensioen.

Betaalinstelling

De kans is zeer groot dat de Federale Pensioendienst (FPD) je pensioen uitbetaalt.  Dit is sowieso het geval als je een pensioen ontvangt als werknemer en/of als zelfstandige.
Ook wanneer je een loopbaan als vast benoemde ambtenaren achter de rug hebt, betaalt waarschijnlijk de FPD je pensioen uit.  Gebeurt dit door een andere instelling (bvb. Ethias), dan gelden er andere regels en is onderstaande informatie niet op jouw pensioen van toepassing.

Eén betaling

Vóór 2019 werden de ambtenarenpensioenen en de pensioenen van de werknemers en zelfstandigen op een verschillende datum uitbetaald.
Het ambtenarenpensioen, dat als een uitgesteld loon geldt, volgende hierbij het regime van de weddebetaling: ofwel betaling op de 1e werkdag van de lopende maand, ofwel betaling op de 1e werkdag van de volgende maand.

Bouwde je een loopbaan in de privaat (werknemer of zelfstandige) op en bewees je daarnaast ook een loopbaan als vast benoemde ambtenaar, dan betaalde de FPD je pensioen via twee verschillende betalingen op twee verschillende dagen.

Vanaf januari 2019 bundelt de FPD alle pensioenen per gepensioneerde in één betaling per maand.  Je pensioen als ambtenaar en dit als werknemer en/of zelfstandige ontvang je sindsdien op dezelfde dag met dezelfde betaling.

Verschillende betaaldata

De FPD betaalt iedere maand een pensioen uit aan meer dan 2 miljoen gepensioneerden.  Zelfs voor een grote instelling als de FPD betekent dit een enorm aantal en worden de betaling gespreid over 4 verschillende betaalmomenten:

  • op de 1e werkdag van de maand;
  • rond de 6e van de maand;
  • rond de 14e van de maand;
  • rond de 24e van de maand.

Bij de eerste betaling van je pensioen meldt de FPD je tot welke periode de betaling van jouw pensioen behoort. 
Normaal verandert deze datum niet meer.  Gebeurt dit om één of andere reden toch, dan ontvang je hierover terug een bericht van de pensioenkas.

Ging je na 2018 met pensioen, dan ontvang je dit in principe rond de 24e van de lopende maand.  Ontvang je ambtenarenpensioen, en werd je wedde in het begin van de lopende maand uitbetaald, dan gebeurt de betaling van je pensioen tijdens de eerste betaalperioden.

Opgelet: we hebben het steeds over de betaaldatum en niet over het tijdstip waarop het pensioen op je bankrekening staat.   Tussen de betaling van je pensioen door de pensioenkas en de beschikbaarheid op je bankrekening verloopt er enige tijd.  Deze tijd is verschillend van bank tot bank, en behoort dus niet tot de verantwoordelijkheid van de pensioenkas.

Betaling per postassignatie

Verkies je om één of andere reden je pensioen te laten uitbetalen per postcheque, dan gelden er andere betaaldata, eveneens verdeeld over 4 verschillende perioden per maand.

Ook in dit geval staat de pensioenkas enkel in voor de uitgifte van de postcheque.  De postbode heeft een aantal werkdagen de tijd om deze aan jou te bezorgen.

Betalingen in het buitenland

Woon je in het buitenland, dan gelden er weer 4 andere betaaldata wanneer je je pensioen op een buitenlandse rekening laat storten of via een internationaal betaalmiddel laat uitbetalen.  Afhankelijk van de betaalwijze, afhankelijk van het land, afhankelijk van de bankinstelling, verloopt er een kortere of lagere termijn vooraleer je het geld op je rekening of thuis ontvangt.

Laat je je pensioen uitbetalen op een Belgische bankrekening, dan gelden dezelfde perioden zoals deze van toepassing zijn mocht je in België wonen.

Opvolgen van je betaaldatum

Op de website van de Federale Pensioendienst vind je alle verschillende data terug voor de betalingen van het lopende kalenderjaar.  Door in de zoekfunctie van de website te zoeken op “betaling van uw pensioen” bekom je alle algemene informatie.

In je digitaal pensioendossier in www.mypension.be vind je heel wat praktische informatie terug over de betalingen van je persoonlijk pensioen.

Zo kan je er:

  • je rekeningnummer doorgeven waarop je je pensioen wil laten storten, of je eerder doorgegeven rekeningnummer wijzigen;
  • je pensioenbetalingen uit het verleden raadplegen waarbij je niet alleen informatie krijgt over wanneer de FPD je pensioen betaalde, maar ook over de details (bedrag, samenstellingen, en inhoudingen) per betaling;
  • nagaan op welke dag je volgende pensioen wordt betaald.  Deze datum wordt 10 dagen vooraf weergegeven.

Tot slot kan je ook telefonisch een aantal gegevens met betrekking tot je pensioenbetaling opvragen bij de FPD.  Hiervoor gebruik je het gratis telefoonnummer 1765.
Omwille van de privacy stelt de medewerker van de pensioenkas je een aantal vragen, om na te gaan of het wel degelijk over jouw pensioen gaat.  Bepaalde informatie wordt om veiligheidsredenen daarom ook niet via telefoon meegedeeld.  Je ontvangt deze informatie dan per brief.

Felix Van Cakenberghe
augustus 2020

Mypension: goed of fout?

Mypension is de digitale toegangspoort tot je pensioen. Met je identiteitskaart en je pincode vind je er heel wat gegevens terug in verband met je pensioen. Je ontdekt de vroegst mogelijke ingangsdatum van je pensioen. Je vindt er ook terug hoeveel pensioen je waarschijnlijk ontvangt. Maar, is deze informatie altijd correct en mag je er blindelings op vertrouwen?
 

Vroegst mogelijke ingangsdatum

Je vroegst mogelijke ingangsdatum is onder meer afhankelijk van je beroepsloopbaan. Werkte je altijd in België en was je altijd werknemer of zelfstandige, dan zijn de beschikbare gegevens van je loopbaan waarschijnlijk correct. Je kan deze informatie trouwens zelf controleren.
Maar, soms zijn de loopbaangegevens onvolledig of niet helemaal correct. Volgende situaties komen regelmatig voor en kunnen de ingangsdatum van je pensioen beïnvloeden:
• loopbaan buitenland (bijvoorbeeld in een ander EU-land) is niet opgenomen
• periode legerdienst ontbreekt
• niet alle loopbaanjaren zijn weergegeven
• loopbaan als ambtenaar is niet gekend
• loopbaan contractuele ambtenaar staat vermeld als werknemer terwijl deze als ambtenaar moet tellen (of omgekeerd)
• een korte periode waarin je thuis bleef om je kind (jonger dan 6 jaar) op te voeden is niet opgenomen
• …
In deze situaties kan je pensioen misschien toch vroeger ingaan dan Mypension aangeeft. In meer uitzonderlijke situaties kan je pensioen pas later ingaan dan weergegeven. Werk je nog, zorg er dan voor dat je absoluut zeker bent van de ingangsdatum van je pensioen vooraleer je je job opzegt.

Weergegeven pensioenbedrag

Jouw pensioenbedrag wordt berekend op basis van de loopbaan die je bewijst bij aanvang van je pensioen. Is je loopbaan en de ingangsdatum van je pensioen niet correct weergegeven, dan is dus ook je pensioenbedrag foutief.

Bruto
Zelfs al beschikt de pensioenkas over correcte loopbaangegevens, dan nog kan het weergegeven brutopensioenbedrag foutief zijn.
Dit is het geval wanneer je recht hebt op een gezinspensioen. Mypension geeft enkel het pensioenbedrag als alleenstaande. Heb je recht op een gezinspensioen, dan is je bruto pensioenbedrag 25 % hoger dan het bedrag dat Mypension weergeeft. Opgelet: het pensioenstelsel van de ambtenaren kent geen gezinspensioen.

Netto
De kans dat het nettobedrag op Mypension niet juist is, is groter. Er wordt geen rekening gehouden met:
• invaliditeit voor jou of je huwelijkspartner
• kinderen of 65-plussers (bijvoorbeeld een ouder) ten laste
• een groepsverzekering of aanvullend pensioen dat (in het verleden) werd uitbetaald
• …

Heb je twijfels over jouw gegevens in Mypension, of heb je er vragen over? Neem dan contact op met de pensioendeskundige van je ziekenfonds.


Felix Van Cakenberghe
april 2018

Vanaf januari 2019 nieuwe regels voor de berekening van het rustpensioen

Je bent volledig werkloos, met brugpensioen, pseudobrugpensioen of je ontvangt een uitkering in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), en je nadert de pensioenleeftijd of je bent ouder dan 60 jaar. Dan is dit bericht belangrijk voor jou.

Vanaf januari 2019 gelden er nieuwe regels voor de berekening van het rustpensioen voor werknemers. Deze nieuwe regels zijn nadelig wanneer je al een volledige beroepsloopbaan bewijst en je één van de hierboven genoemde uitkeringen ontvangt.
Je bewijst een volledige beroepsloopbaan wanneer je loopbaan ten minste 14 040 voltijds equivalente dagen telt. Dat komt overeen met 45 volledige jaren.
Is dit het geval, dan komen je dagen van volledige werkloosheid, (pseudo)brugpensioen en SWT na deze 14 040ste dag helemaal niet meer in aanmerking voor je pensioen. Je krijgt er dus geen pensioen meer voor, en deze dagen worden ook niet meer gebruikt om slechtere perioden in je loopbaan te vervangen. 

Kortom: na je 14 040ste dag bestaan deze dagen niet meer voor je pensioen.

Wat zijn de gevolgen voor jouw pensioen?

Het gevolg hiervan is dat je pensioen geen cent verhoogt door na je 14 040ste dag nog langer volledig werkloos te blijven of een uitkering als (pseudo)bruggepensioneerde of als SWT-er te ontvangen.

Uitzonderingen

De nieuwe reglementering voorziet 2 overgangsmaatregelen.
1) Bereikte je al een volledige beroepsloopbaan van 14 040 voltijds equivalente dagen vóór 1 september 2017, dan is deze nieuwe reglementering op jou niet van toepassing.
2) Heb je een volledige beroepsloopbaan vanaf 1 september 2017, maar ben je nog geen 60 jaar, dan verandert er niets voor de dagen na je 14 040ste dag, tot je voldoet aan de voorwaarde voor vervroegde pensionering: in de regel 60 jaar. De dagen na het bereiken van deze leeftijd vallen wel onder de nieuwe reglementering en komen dus niet meer in aanmerking voor je pensioen.

Wat kan je doen?

Ben je jonger dan 60 jaar, dan heb je weinig mogelijkheden omdat je nog niet met pensioen kan gaan.
Ben je 60 jaar of ouder dan kan je overwegen om met pensioen te gaan, ook als (pseudo) bruggepensioneerde of SWT-er.
Inderdaad, vanaf de inwerkingtreding van deze nieuwe reglementering, op 1 januari 2019, hebben ook bruggepensioneerden en SWT-ers de mogelijkheid om het pensioen vóór de 65ste verjaardag te laten ingaan. Je hoeft dus niet meer te wachten tot je de officiële pensioenleeftijd bereikt.

Mypension

Wil je nagaan of je pensioen voordeliger is dan je uitkering, dan kan je Mypension raadplegen. Maar, hou wel rekening met volgende beperkingen:
1) Op dit ogenblik (begin mei) is Mypension nog niet aangepast aan de nieuwe reglementering. Deze nieuwe reglementering heeft niet alleen invloed op je pensioenbedrag, maar ook op je vroegst mogelijke pensioendatum indien je bruggepensioneerde of SWT-er bent. Zodra de aanpassing is doorgevoerd, zal de pensioenkas dit melden.
2) Het pensioenbedrag dat Mypension weergeeft, is niet altijd het bedrag dat je zal ontvangen. Heeft je huwelijkspartner geen inkomen of slechts een beperkt inkomen uit arbeid, dan heb je waarschijnlijk recht op een gezinspensioen. Dat gezinspensioen is bruto 25 % hoger dan het brutobedrag dat je in Mypension terugvindt.

Andere maatregelen

De regering Michel beperkte niet alleen het aantal dagen volledige werkloosheid, (pseudo) brugpensioen of SWT die eventueel voor je pensioen in aanmerking komen. Maar ze nam ook maatregelen om de pensioenopbrengst voor deze inactiviteitsperioden, die toch nog meetellen voor je pensioen, te verminderen.
Er wordt mogelijk dus niet alleen een (klein) gedeelte van je loopbaan geschrapt, maar wat niet geschrapt wordt, levert mogelijk ook nog minder pensioen op.

Opgelet

Deze nieuwe reglementering is enkel van toepassing indien je een uitkering ontvangt als volledig werkloze, (pseudo)bruggepensioneerde of SWT-er. Ontvang je een andere uitkering (landingsbaan, tijdskrediet, onvolledige werkloosheid, ziekte, invaliditeit, …) dan blijven de huidige berekeningsregels van toepassing.

Nood aan informatie?

Is het niet allemaal duidelijk? Ben je niet zeker of deze nieuwe reglementering ook op jou van toepassing is? Wil je weten of het voor jou beter is om toch vervroegd met pensioen te gaan? Of, wil je gewoon algemene informatie over je (toekomstig) pensioen? Dan kan je altijd contact opnemen met de pensioendienst van je ziekenfonds. 


Felix Van Cakenberghe
Juli 2018

Trouwen of samenwonen: gevolgen voor je pensioen?

Je bij iemand goed voelen of zelfs verliefd worden is geen voorrecht van de jeugd. Zelfs op latere leeftijd kan je vlinders in je buik voelen. Maar welke keuze moet je maken wanneer het ‘klikt’ tussen jullie? Feitelijk of wettelijk samenwonen en trouwen, alles heeft voor- en nadelen.

Feitelijk samenwonen

Met ‘feitelijk’ samenwonen wordt bedoeld dat je beiden, ongehuwd, op eenzelfde adres woont en ingeschreven bent.

Het feitelijk samenwonen heeft geen invloed op je pensioenbedrag. Ontvang je een rustpensioen, dan zal je dat rustpensioen onveranderd verder ontvangen. Het wordt dus ook niet aangepast naar een eventueel gezinspensioen. Er is ook geen invloed op een eventueel overlevingspensioen of een pensioen als uit de echt gescheiden echtgenoot. Deze pensioenen worden verder uitbetaald, net alsof je nog alleen woont.

Er verandert ook niets aan het pensioen van je partner. Heeft je partner echter een ander vervangingsinkomen (bijvoorbeeld werkloosheid, ziekte- of invaliditeitsuitkering), dan kan het feitelijk samenwonen wel een invloed hebben op het inkomen van je partner.

Het feitelijk samenwonen heeft wel een invloed op de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO), dat is een eventuele financiële bijpassing bij je pensioen. Indien je voordien alleen woonde, zal het bedrag van de IGO door het samenwonen verminderen.

Tot slot: fiscaal blijf je beiden afzonderlijk belast. Iedere partner moet voor zichzelf een belastingaangifte indienen.

Wettelijk samenwonen

Bij een wettelijk samenwonen woon je met je partner niet alleen officieel op hetzelfde adres, maar heb je op het gemeentebestuur ook een samenlevingsovereenkomst getekend.

Het wettelijk samenwonen heeft ook geen enkele invloed op het loutere pensioenbedrag. Een pensioen als alleenstaande blijft een pensioen als alleenstaande, eventuele overlevingspensioenen of pensioenen als uit de echt gescheiden echtgenoot worden verder uitbetaald.

Ontvang je een IGO als bijpassing bij je laag pensioentje, dan heeft een wettelijk samenwonen een volledige herberekening van het bedrag tot gevolg. Dit kan leiden tot een verlaging of tot een verhoging van het bedrag, al naargelang jouw persoonlijke situatie.

Op fiscaal vlak heeft de ondertekening van een samenlevingsovereenkomst tot gevolg dat de belastingadministratie je op dezelfde manier zal behandelen als was je gehuwd met je partner. Ook hier kan het gevolg positief of negatief uitdraaien, al naargelang jouw persoonlijke situatie.

Huwen

Trouwen met je (nieuwe) partner kan wel onmiddellijke of toekomstige gevolgen hebben op je pensioen.

Door in het huwelijk te treden voldoe je aan 1 van de voorwaarden om mogelijk recht te verkrijgen op een gezinspensioen. Opgepast: het pensioenstelsel voor de vast benoemde ambtenaren kent geen gezinspensioen.

Maar, door het huwelijk verlies je wel je overlevingspensioen of je pensioen als uit de echt gescheiden echtgenoot dat je eventueel ontving. Door te trouwen verandert je burgerlijke staat. Je bent immers geen weduwe of weduwnaar meer, en je bent ook niet meer wettelijk gescheiden. Het overlevingspensioen of pensioen als uit de echt gescheiden echtgenoot dat je vóór je nieuw huwelijk nog ontving, valt weg vanaf de maand volgend op dit nieuw huwelijk.

Anderzijds ontstaat door het huwelijk wel een mogelijk recht op een overlevingspensioen bij het overlijden van je nieuwe huwelijkspartner. Je moet in principe wel minstens 1 jaar gehuwd zijn.

De pensioenkas verwittigen

De pensioenkas wordt automatisch op de hoogte gebracht van je wettelijk samenwonen of van je huwelijk, niet van het feitelijk samenwonen.
Maar je doet er best aan om iedere wijziging in de samenstelling van je gezin zelf ook te melden aan de pensioenkas.

Heb je plannen om samen te wonen of te trouwen en heb je nog vragen? Ga eens langs bij de pensioendienst van je ziekenfonds.

Felix Van Cakenberghe
April 2017

Onbelast bijverdienen

Als gepensioneerde mag je nog wat bijverdienen. Sommigen moeten hun inkomsten beperken, anderen niet. Voor beiden geldt echter hetzelfde: een inkomen vergaren is belastingen betalen. Sinds kort zijn er 2 mogelijkheden om toch wat bij te verdienen zonder hierop belastingen te moeten betalen: de flexi-job en ‘bijklussen’.

Flexi-job

Sinds begin 2018 word je als gepensioneerde toegelaten in het systeem van de flexi-jobs. Op het loon dat je verdient met je flexi-job moet je geen sociale bijdragen en ook geen belastingen betalen. Het is dus volledig belastingvrij.

Om een flexi-job te mogen uitoefenen moet je minstens al met pensioen zijn sinds het einde van het 2de kwartaal voorafgaand aan je flexi-job. Of, je moet tijdens het 3de kwartaal voorafgaand aan deze job minstens een 4/5-voltijdse tewerkstelling hebben gehad bij een andere werkgever dan de flexi-jobwerkgever.

Een flexi-jobovereenkomst is altijd een overeenkomst voor een bepaalde periode of voor een bepaalde taak. Het is dus steeds een tijdelijke job.

Zolang je je aan de regels houdt, zijn je inkomsten uit je flexi-job of door ‘bijklussen’ onbelastbaar. Maar, je inkomsten worden wel opgevolgd.

Niet alle werkgevers kunnen/mogen een flexi-job aanbieden. De wetgeving geeft zeer strikt weer wie dit mag doen. In de regel gaat het om horecazaken en detail-kleinhandel. Enkele voorbeelden: hotels, cafés, kleinhandel in voedingswaren, warenhuizen, kapsalons, banketbakkers …

500 euro per maand belastingvrij bijklussen

Sinds 15 juli 2018 kan je als gepensioneerde met ‘bijklussen’ ook maximaal 6000 euro per jaar bijverdienen, zonder hierop belastingen te betalen. Per maand mogen je inkomsten wel niet hoger zijn dan 500 euro.
Je kan op 3 verschillende manieren bijklussen:
- voor een vereniging
- door diensten uit te voeren voor andere burgers
- door activiteiten in een deeleconomieplaform.

Voor een vereniging

Je kan betaalde taken uitvoeren voor een socioculturele vzw, een feitelijke vereniging of voor openbare besturen. Bijklussen voor een vereniging waarvoor je zelf professioneel werkt of waarvoor je dat in de afgelopen 12 maanden hebt gedaan, mag niet. Het is ook niet toegelaten om voor dezelfde vereniging vrijwilligerswerk te verrichten waarvoor je een vergoeding krijgt.

De afspraken tussen de vereniging en jou als bijklusser moeten in een bijkluscontract worden opgenomen. Hierin worden onder andere de duur van je diensten en de vergoeding vermeld.

De vereniging moet via specifieke onlinediensten al je taken en vergoedingen noteren, zodat je zelf je inkomsten per maand en jaar kan opvolgen.
De taken die je als bijklusser onbelast uitvoert, moeten opgenomen zijn in de lijst van toegelaten activiteiten die je terugvindt op de website www.bijklussen.be.
Het gaat bijvoorbeeld om gidsen, sporttraining geven, begeleiden van schooluitstappen …

Door diensten uit te voeren voor andere burgers

Je mag occasionele betaalde diensten voor andere burgers (bijvoorbeeld je buur) uitvoeren. De diensten die je aanbiedt en uitvoert moeten op de lijst van toegelaten activiteiten staan. De volledige lijst vind je op de website www.blijklussen.be. Enkele voorbeelden: kinderoppas, kleine onderhoudswerken aan of rond de woning, onderhoud van grafzerken, verzorgen en uitlaten van dieren …

Klus je bij voor een medeburger, dan mag je dit niet met een vaste regelmaat doen. Je mag dus niet elke 2 weken voor een vergoeding het gras van je buurvrouw afrijden.

Voor diensten van burger tot burger is er geen bijkluscontract nodig. Het volstaat dat beiden mondeling afspreken wat de taak is en hoeveel ervoor betaald wordt. Als bijklusser moet je zelf via specifieke onlinediensten al deze afspraken correct vermelden in een elektronische aangifte.

Tot slot ben je ook verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering voor schadegevallen af te sluiten.

Door activiteiten in een deeleconomieplatform

Het betreft dienstverlening (diensten en kennis) die aangeboden wordt via internet. Als bijklusser mag je dit doen indien je dit aanbiedt via diensten die erkend zijn door de FOD-Financiën. De lijst van de erkende deeleconomieplatformen vind je in de rubriek ‘Nuttige Links’ op de website van de FOD-Financiën.

Geen reclame maken

Zodra je als bijklusser reclame maakt, je diensten aanbiedt via sociale media, flyers uitdeelt … wordt de activiteit als een (bij)beroep beschouwd. Je valt dan niet meer onder de bijklusregeling.

Belastingen
Zolang je je aan de regels houdt, zijn je inkomsten uit je flexi-job of door bij te klussen onbelastbaar. Maar, je inkomsten worden wel opgevolgd. Verdiende je teveel of volgde je niet altijd de regels, dan worden de inkomsten als gewone beroepsinkomsten aangezien waardoor ze wel belastbaar worden.

Je mag (nog) niet onbeperkt bijverdienen als gepensioneerde?
Voldoe je (nog) niet aan de voorwaarden om als gepensioneerde onbeperkt te mogen bijverdienen, let dan op. De inkomsten/vergoedingen die je verkrijgt uit je flexi-job of door bij te klussen worden als een inkomen uit een toegelaten arbeid beschouwd. Dat betekent dat de pensioenkas met deze inkomsten rekening houdt om na te gaan of je al dan niet teveel verdiende als gepensioneerde.

Informatie over flexi-jobs kan je terugvinden op de website www.myflexijob.be. Voor inlichtingen over bijklussen raadpleeg je www.bijklussen.be.

Wil je informatie over pensioen en toegelaten arbeid, neem dan gerust contact op met de pensioendienst van je ziekenfonds.

Felix Van Cakenberghe
Oktober 2018

Abonneer op Felix Van Cakenberghe