Videobellen

Bij vele mensen is videobellen een deel van het nieuwe sociale leven geworden. Eerst een beetje onwennig zwaaiden we naar onze dierbaren op het scherm. Intussen doen we dat zonder schroom en zijn sommigen volleerde videobellers geworden. Het is al bijna een automatisme, we nemen niet meer gewoon de telefoon, maar grijpen naar de smartphone, pc of tablet om in groep bij te praten of iets te vieren. Gezellig toch?!

Er zijn heel wat applicaties waarmee je kan videobellen. Het populaire Whatsapp, Messenger en Skype, maar ook apps die we voor het coronatijdperk niet kenden, zoals Zoom, Jitsi Meet en Houseparty. Een mens zou van minder in de war raken. Welk programma gebruik je nu best voor wat en waarom? Is de ene applicatie beter dan de andere of net niet? We sommen de meest gebruikte en populairste applicaties op en geven de voor- en nadelen hiervan.

Het grote voordeel van de meeste apps is dat je ze gratis kan gebruiken, vaak op verschillende platformen: computer, tablet en smartphone. De enige beperking is dat je gesprekspartner dezelfde app moet gebruiken. En natuurlijk moet je toegang hebben tot internet via een wifi- of 4G-netwerk.

Kies voor videogesprekken bij voorkeur voor wifi. Dat is gratis, waar je ook bent. Videobellen via 4G met een app die veel data verbruikt kan zo'n 2 GB data opsouperen in een dik uur.

1. WhatsApp

Dit is de meest gebruikte applicatie en wordt meestal gebruikt om te chatten, maar je kan er ook gerust mee bellen. Individueel of in een groep. Max. aantal deelnemers: 8

(+) Voordelen
- Makkelijk op te starten en veel personen hebben deze applicatie
- Heel gebruiksvriendelijk
- Elk gesprek is enkel met de personen binnen de groep

(-) Nadelen
- Je WhatsApp account is gekoppeld aan je gsm-nummer en die kan je slechts koppelen aan 1 toestel
- Bellen kan enkel via een mobiel toestel (geen tablet of pc)

2. Messenger

Met deze app kan je heel gemakkelijk praten met je contactpersonen op Facebook, maar dan heb je een Facebook-account nodig. Heb je die niet, dan kan je Messenger ook gebruiken via de app op tablet of smartphone. Om Messenger te kunnen gebruiken zonder een Facebook-account, moet je een Messenger-account aanmaken.  Max aantal deelnemers: 50

(+) Voordelen
- Ideaal als je een Facebook-account hebt.
- Perfect om met familie en vrienden te gebruiken.
- Als je de webversie gebruikt, hoef je geen programma te downloaden.

(-) Nadelen
- Je hebt een Facebook-account nodig.
- Enkel mogelijk met mensen met een Facebook-account.

3. Skype

Het is een veelzijdig maar soms vrij complex programma waarmee je ook naar vaste en mobiele nummers kunt bellen. Max. aantal deelnemers: 32

(+) Voordelen
- Je kan externe deelnemers uitnodigen voor een vergadering zonder dat ze een Skype-account nodig hebben. Je hoeft enkel de link te delen en ze kunnen de vergadering vervoegen via de webversie.
- Ideaal voor videogesprekken met familie en vrienden.
- Goede beeldkwaliteit.

(-) Nadelen
- Niet zo gebruiksvriendelijk bij installeren en gebruik.
- Contacten toevoegen is vaak ingewikkeld.
- Enkel beschikbaar voor Chrome en Microsoft Edge in de webversie.

4. Houseparty

Zoals de naam het al een beetje zegt, focust de app Houseparty voornamelijk op entertainment tijdens het videobellen. Het is dus de bedoeling dat je naast gewoon wat bijpraten terwijl je elkaar kan zien ook nog spelletjes speelt om samen te ontspannen. Je kan dus een virtuele spelletjesavond houden met de app. Max. aantal deelnemers: 8

(+) Voordelen
- Ideaal dus voor vrienden of in familieverband.
-Een leuke funfactor zijn de spelletjes die je kan spelen tijdens het videobellen zoals Heads Up, Quick Draw (vergelijkbaar met pictionary), een quiz, enzovoort.
- Vreemde personen (vrienden van vrienden) kunnen ook aan het gesprek deelnemen zonder toestemming (dit kan een leuk gesprek opleveren en versterkt nog meer het idee dat je op een feestje bent).

(-) Nadelen
- Eens je de app opent kan de oproep direct beginnen zonder toestemming.
- Vreemde personen kunnen zich mengen in een gesprek als je de kamer niet ‘op slot’ zet.
- Voorzichtig omspringen met privacy-instellingen.

5. Zoom

De andere apps zijn vooral gericht op videobellen met vrienden en familie. Zoom wordt meer gebruikt voor zakelijke videogesprekken, vooral tijdens de coronacrisis. Deelnemers hebben immers geen account nodig op de pc, ze kunnen zonder problemen deelnemen via de link. In theorie is het een ideaal platform om met grote groepen een videoconferentie te houden gezien de grote capaciteit van het aantal deelnemers en de extra functies (zoals beeld delen en opnemen) die Zoom biedt. Er loopt echter wel een juridische klacht van één van de aandeelhouders omdat bepaalde veiligheids-en privacyrisico’s werden verzwegen.
Max. aantal deelnemers: 100

(+) Voordelen
- Gratis versie laat tot 100 deelnemers toe in een meeting.
- Je kan externe deelnemers uitnodigen zonder dat ze een account nodig hebben op Zoom. Je hoeft enkel de link te delen en ze kunnen de vergadering vervoegen via de webversie.
- Bestaat op alle platformen.
- Mogelijkheid om je scherm te delen, zowel op PC als op mobiel.
- Opname mogelijk via pc.
- 1-op-1-gesprekken hebben geen tijdslimiet in de gratis versie.

(-) Nadelen
- Gratis versie is per meeting gelimiteerd tot 40 minuten indien je met een groep bent.

6. Jitsi Meet

Deze dienst kan door iedereen (privé als professioneel) gebruikt worden. Je maakt in principe je eigen videochatkanaal. Je kan Jitsi Meet gebruiken via de browser op pc en tablet en via de applicatie op je smartphone. Je hebt hiervoor geen account nodig. Je creëert een eigen unieke chatnaam voor je groep en voegt deze heel makkelijk toe aan de Jitsi Meet-URL. Delen van die URL of chatroomnaam is de rechtstreekse uitnodiging. Max. aantal deelnemers: 100

(+) Voordelen
- Heel gebruiksvriendelijk en toegankelijk
- Veel deelnemers mogelijk
- Geen account nodig
- Veel opties zoals opname, beeld delen … mogelijk

(-) Nadelen
- Gebruik van URL kan enkel op PC of tablet, smartphone heeft applicatie nodig.
- Chatroomnaam is niet beveiligd, dus iemand anders kan dit kanaal ook gebruiken en vervoegd dan het gesprek.

Je merkt het: er valt voor elk van deze programma’s wel iets te zeggen. Welk je gebruikt, is afhankelijk van jou en je gesprekspartners. Eén ding: je hoeft ze niet allemaal onder de knie te krijgen. Eens je er eentje goed beheerst, kan je net zo goed altijd hetzelfde nemen. Succes!