Ageïsme

In de maatschappij wordt ouder worden nog te vaak gezien als aftakelen, minder mee kunnen. Ouderen zijn traag, leren niet meer bij, zijn een gevaar in het verkeer, hebben geen seks meer … In reclames worden ze voorgesteld met grijs haar en een wandelstok. Bij S-Plus weten we als geen ander dat dit beeld helemaal niet klopt, ouderen zijn net een actieve, dynamische en diverse groep. Om dat foute beeld te ontkrachten zetten we sterk in op het thema ageïsme. 

Ageïsme, wat?

Ageïsme refereert naar stereotypen (hoe we denken), vooroordelen (hoe we ons voelen) en discriminatie (hoe we handelen) richting individuen of groepen op basis van leeftijd. Zo kijkt onze samenleving op een negatieve manier naar ouderen en nemen we vooroordelen rond verouderen als waarheid. Een negatieve beeldvorming beïnvloedt niet alleen hoe anderen ouderen zien, maar ook hoe je zelf ouder worden ervaart. Word je telkens geconfronteerd met het idee dat je niets meer te bieden hebt aan de maatschappij, dan is het risico groot dat je het gaat geloven en ernaar gaat handelen. 

Fototentoonstelling 2024 - 2025

Met een fototentoonstelling wil S-Plus de heersende vooroordelen ontkrachten en tonen wie de ouderen van vandaag écht zijn. Leergierig, modebewust, sportief, actief, gedreven vrijwilligers, geïnteresseerd in de wereld, vol levenslust. Hebben ouderen nog seks? Zijn ouderen nog waardevol op de werkvloer? En hebben ouderen wel nog een mening? Met foto’s ontkrachten we dat foute beeld. 

Doorheen de tentoonstelling maak je kennis met 26 plussers. 20 inspirerende verhalen die je laten voelen dat oud zeker niet out is. Ontdek waar je de tentoonstelling kan bezoeken:

  • Limburg: 10 tot 29 september 2024 (afgelopen)
  • Oost-Vlaanderen: 
    • 3 tot 29 juni 2025, Bibliotheek Sint-Niklaas
    • 1 tot 27 juli 2025, Tinnenpot in Gent
  • Vlaams-Brabant: 
    • 1 tot 31 juli 2025, exporuimtes Tienen (onder vredesgebouw), Grote Markt 6
    • 14 november - 11 december 2025, Bibliotheek Tweebronnen in Leuven
  • Antwerpen: 1 tot 30 oktober 2025, Begijnhofkerk Mechelen 

Lees ook
Over ageïsme, digitale inclusie en digitale geletterdheid
Leeftijdsdiscriminatie in de media