Als ik samen met mijn partner, Geert, boodschappen doe, is dat steeds voor een langere periode. Je kan het al raden, boodschappen doen is niet zijn ding en dan maar voor langere tijd alles meebrengen is de oplossing. Zo deden we onlangs GROTE boodschappen, en kochten van alles: waspoeder, drank, melkproducten, heel veel verse groenten voor soep en dagelijks gebruik, fruit …
Alles wordt in de kast en koelkast gestopt. Enkele dagen later wil Geert macaroni met hesp en kaassaus eten. Ikzelf vind dit zeer lekker, maar minder gezond aangezien er geen groenten bij zijn. Toen ik alles ter voorbereiding uit de koelkast nam en klaar legde om te koken, zie ik een achtergebleven zak met witloof. Dat zag er nog lekker uit, maar niet meer zo super vers om het nog te laten liggen.
Zo is volgend recept ontstaan en zeker voor herhaling vatbaar.
Benodigdheden
- 400 g macaroni
- 1 kg witloof
- 250 g gemalen gruyèrekaas
- 400 g gekookte hesp
- 50 g vetstof
- 50 g bloem
- ¼ l melk
- Peper, zout, nootmuskaat
- 40 g boterwater
Werkwijze
- Spoel het witloof en snijd in stukjes van ongeveer 2 cm.
- Laat de boter smelten, voeg het witloof toe en kruid met peper en nootmuskaat. Laat gaar stoven in ongeveer 25 minuten.
- Kook ondertussen de macaroni in ruim zout water.
- Maak een roux van vetstof en bloem. Voeg de melk toe en het sap van het witloof.
- Breng de saus op smaak met peper en nootmuskaat (geen zout, zit al in hesp en kaas).
- Snijd de ham in kleine blokjes (brunoise) en voeg toe aan de saus.
- Voeg de kaas gemalen toe, hou wel wat over voor de verdere bereiding (ongeveer 50 g overhouden).
- Neem 4 aparte of 1 grote ovenschotel, verdeel de macaroni, bestrooi met een beetje kaas, overdek met het gestoofde witlof. Overgiet alles met de saus en bestrooi met de resterende gemalen kaas.
- Schuif in de voorverwarmde oven onder de grill en laat gratineren tot een mooi bruin korstje.
smakelijk!
Tips
- De kwaliteit van de macaroni is te herkennen aan de kooktijd, hoe langer de kooktijd hoe beter de kwaliteit.
- Macaroni kan vervangen worden door een andere pastasoort.