Heb je ook al fiber? Het lijkt erop dat dat een levensnoodzakelijk iets is. In elk geval worden de voetpaden alhier vol enthousiasme opengebroken om kabels te trekken die ervoor zullen zorgen dat wij binnenkort 0,00000005 seconden sneller met het web kunnen communiceren. Contador is indertijd voor zoiets geschorst, zoals je weet.
Contador is indertijd voor zoiets geschorst, zoals je weet
Hoe dan ook, of je het nu wenst of niet, die fiber wordt gelegd. Mag een mens zich daarbij vragen stellen? Of het allemaal economisch en menselijk verantwoord is dat het verkeer – dus ook de voetgangers – gedurende een paar weken gehinderd wordt? De voorstanders zeggen dan altijd dat het allemaal beter is en dat je de vooruitgang niet kan tegenhouden. Maar … is vooruitgang op zich altijd een goede zaak? Moeten wij slaafs en blind geloven dat iets wordt uitgevoerd omdat het kan? Ik stel mij daar vragen bij. Vooruitgang zou toch moeten betekenen dat, om het even wat wordt ingevoerd, de levenskwaliteit van de burgers wordt verbeterd. Als dat niet het geval is, dan kan je niet van vooruitgang spreken. Dan zitten wij in de wereld van de marketing, dat wil zeggen: er wordt ons iets anders aangeboden dat eigenlijk nauwelijks iets voorstelt en de grote verdienste ervan is dat het nieuw is. Zoals ons margarinevlootje dat trots wordt aangeprezen met ‘nieuwe verpakking’. Het enige dat ik daaruit afleid, is dat men de mensen als domkoppen beschouwt.
Er wordt ons iets anders aangeboden dat eigenlijk nauwelijks iets voorstelt en de grote verdienste ervan is dat het nieuw is
Let wel, wat ik hier tegen de fiberkoorts schrijf, is maar een voorbeeld. Er gebeuren zoveel dingen die het werk wel in de wereld houden, maar waarvan het nut niet opweegt tegen de tijd en moeite die ermee verloren gaan. Als we echt een duurzamer wereld wensen en dus een wereld willen overlaten aan onze nakomelingen, dan moeten wij afstappen van die koers richting vooruitgang. Alleen wat de mens en de menselijkheid kan dienen, verdient z’n plaats. De schildpad gaat langer mee dan de haas.