2024 is het Ensorjaar!

16-01-2024

In 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed. Het Ensorjaar brengt een eerbetoon aan de Belgische grootmeester. In december 2023 start het Ensorjaar in geboortestad Oostende met een breed stadsfestival. In september 2024 neemt Antwerpen over met 4 grote tentoonstellingen over James Ensor.

Oostende herdenkt haar beroemde inwoner met een heus stadsfestival. Op verschillende
plaatsen in de stad lopen gelijktijdig tentoonstellingen en evenementen. Het James Ensorhuis, waar de schilder woonde en werkte vanaf 1917 tot aan zijn dood in 1949, mag niet ontbreken. In het huis, dat recent in zijn oorspronkelijke staat werd hersteld, maak je kennis met het
bewogen leven en het oeuvre van de kunstenaar.

Oostende herdenkt Ensor met een stadsfestival

De Ensorwandeling vertrekt aan het James Ensorhuis en voert je langs de favoriete plekken van de kunstenaar in Oostende. Op deze interactieve wandeling word je dankzij een applicatie die je moet downloaden op je telefoon, vergezeld door Ensor zelf. Onderweg vertelt hij niet enkel over zichzelf, maar ook over zijn vrienden en de rijke geschiedenis van Oostende. De tocht is 3 km lang en gidst je langs 13 plaatsen, voor elke plek werd uniek audioen visueel materiaal gemaakt.

In Mu.ZEE kan je tot 14 april 2024 de tentoonstelling ‘Rose, Rose, Rose à mes yeux – James
Ensor en het stilleven in België 1830 – 1930’ bezoeken. Naast een 30-tal stillevens van Ensor, krijgt de bezoeker een overzicht van het stilleven in België tussen 1830 en 1930. Je kan werken van grote namen als Antoine Wiertz, Frans Mortelmans, Leon Spilliaert, Gustave Van de Woestyne en René Magritte, maar ook van minder bekende kunstenaars als Jean Robie, Hubert Bellis en Léon De Smet, bewonderen. Bijzondere aandacht gaat naar vaak geheel vergeten vrouwelijke kunstenaars als Alice Ronner en Georgette Meunier en de geïsoleerde schilder Henri De Braekeleer. Voor kinderen is er nog tot 14 april 2024 de ‘Grote Kunst voor Kleine Kenners – Ensor doe-expo’ in het Fort Napoleon. In deze sprankelende expo neemt Arno de heremietkreeft je mee op een tijdreis door het kleurrijke leven van deze fantastische kunstenaar! Met een audiogids kom je alle kleine en grote verhalen over Ensor te weten. Intussen ga je op zoek naar Ensors mysterieuze maskers, die her en der in de decors verstopt zitten.

Naast Oostende, kan je tijdens het najaar van 2024 ook in Antwerpen 4 grote tentoonstellingen over James Ensor bezoeken.

Alle informatie over de activiteiten die georganiseerd worden tijdens het Ensorjaar vind je op www.ensor2024.be.

Praktische info
James Ensorhuis | Vlaanderenstraat 29 - 8400 Oostende
Iedere dag behalve maandag open van 10 tot 18 u. Opgelet: er wordt gewerkt met een tijdslot, daarom is het aanbevolen je ticket vooraf online aan te kopen. Meer info vind je op www.ensorhuis.be.

Wil je de Ensorwandeling maken, dan kan je de app gratis downloaden in de App store. Bij een bezoek aan het Ensorhuis, krijg je de Ensorwandeling gratis. Wil je enkel de wandeling maken, dan betaal je eenmalig € 5,49 om de wandeling te unlocken.

Mu.Zee | Romestraat 11 - 8400 Oostende
Iedere dag behalve maandag open van 10 tot 17.30 u.. Meer info vind je op www.muzee.be.

Fort Napoleon | Vuurtorenweg 13 - 8400 Oostende
Iedere dag behalve maandag open van 10 tot 17 u. en tijdens de paasvakantie zelfs tot 18 u. Meer info vind je op www.fort-napoleon.be.

Dit is een artikel uit S-Plus Mag januari - februari - maart 2024. Lees hier nog meer artikels.