Besparen op je ziektekosten zonder in te boeten op de kwaliteit van de zorg? Het kan wel degelijk.
Bij de apotheek kan je vragen naar het goedkoopste geneesmiddel, dat zorgt ervoor dat je bespaart op je medicatie. Kijk of je arts geconventioneerd is, zo weet je zeker dat deze de officieel afgesproken prijzen vraagt, en je geen extra's aanrekent. Bij de huisarts kan je vragen naar een globaal medisch dossier (GMD). Zo wordt al je medische informatie op 1 plaats bewaard, en betaal je tot 30 % minder remgeld. Door minstens om de 2 jaar naar de tandarts te gaan, voorkom je sneller problemen en betaalt je ziekenfonds meer terug. Maar ook bij ziekenhuiskosten kan je besparen!* Staat er binnenkort een ziekenhuisopname gepland? Om niet voor financiële verrassingen te staan informeer je je best op voorhand.
Soms is er wel degelijk een prijsverschil van ziekenhuis tot ziekenhuis
Het loont dus zeker om deze 4 tips eens te bekijken:
tip 1: Vergelijk prijzen van verschillende ziekenhuizen Wanneer je een hotel boekt of een nieuw keukenapparaat koopt, ga je vaak eerst even wat prijzen vergelijken. Maar wist je dat er bij ziekenhuizen ook een groot verschil zit in de prijs? Soms is er wel degelijk een verschil van ziekenhuis tot ziekenhuis. Om prijzen te kunnen vergelijken, maar ook om achteraf niet voor financiële verrassingen te komen staan, kan je je best informeren over de kostprijs van je opname. De contactgegevens voor een prijsschatting vind je meestal op de website van het ziekenhuis. Je vindt er ook vaak andere nuttige informatie, zoals de gemiddelde prijs en verblijfsduur voor jouw ingreep. Op de website van Solidaris vind je een handige tool waarmee je voor 19 veelvoorkomende ingrepen de gemiddelde kostprijs kan vergelijken, en dat zowel tussen ziekenhuizen als tussen een 1- een 2-persoonskamer: www.solidaris.be/ prijzen-van-een-ingreep-in-het-ziekenhuis
tip 2: Vermijd dure ereloonsupplementen en kies voor een twee- of meerpersoonskamer Dit is misschien wel de belangrijkste tip. De dag van je ziekenhuisopname moet je in het ziekenhuis een formulier ondertekenen waarmee je je kamer kiest. Als je in het ziekenhuis moet verblijven, is de keuze voor een twee- of meerpersoonskamer veel goedkoper. Je kan hiermee soms tot wel 85 % besparen. Het loont dus zeker de moeite en je behoudt als patiënt steeds het recht op kwaliteitsvolle zorg. De zorg die je krijgt op een tweepersoonskamer is dezelfde als op een eenpersoonskamer. Je moet echter geen supplementen betalen als je voor een twee- of meerpersoonskamer kiest. In een eenpersoonskamer zijn er kamersupplementen, die worden aangerekend voor het comfort dat je krijgt om alleen op een kamer te liggen. Bovendien zijn er ook ereloonsupplementen, dat is een toeslag op het wettelijke ereloon van de artsen. Zowel geconventioneerde als niet-geconventioneerde artsen mogen dit vragen. Deze supplementen worden niet terugbetaald. Opgelet: wanneer je kiest voor een twee- of meerpersoonskamer maar je toch op een eenpersoonskamer terechtkomt, door b.v. plaatsgebrek, mogen ze je ook geen kamer- en ereloonsupplementen aanrekenen omdat je koos voor een twee- of meerpersoonskamer. Opgelet: ook met een hospitalisatieverzekering kan het nadeliger zijn om voor een eenpersoonskamer te kiezen. Ga op voorhand goed na wat er is inbegrepen in jouw verzekering.
tip 3: Vraag je arts of er eventuele extra kosten zijn Vraag vooraf informatie aan je ziekenhuis welke ziekenhuiskosten door de verplichte ziekteverzekering worden terugbetaald. Esthetische ingrepen zonder medische redenen worden bijvoorbeeld niet terugbetaald. In privéziekenhuizen mag je je ook aan extra kosten verwachten waarvoor je geen terugbetaling krijgt. Kijk ook de accommodatie of comfortkosten na. Met een televisie, telefoon, wifi of koelkast op je kamer probeert het ziekenhuis je alle comfort te geven. Maar daar betaal je natuurlijk wel voor. Je kan op voorhand naar die kosten vragen, en eventueel duidelijk aangeven wanneer je er geen gebruik van wil maken. Op je factuur kunnen alle diensten apart staan opgesomd, maar soms betaal je gewoon een vast bedrag (forfait) voor alle kamercomfort. Wanneer een ziekenhuis je een vast bedrag aanrekent, heb je als patiënt meestal geen keuzevrijheid. Of je nu tv kijkt of niet, je betaalt ervoor.
tip 4: Laat je factuur nakijken bij je ziekenfonds Ongeveer 2 maanden na de opname ontvang je de ziekenhuisfactuur. Neem zeker de tijd om deze te controleren. Stemt het aangerekende kamertype overeen met de keuze die je hebt gemaakt? Werd het eventuele voorschot afgetrokken van het bedrag van de factuur? Kijk de factuur goed na voordat je ze betaalt of laat dit controleren door je ziekenfonds als er twijfels zijn of als je de factuur niet goed begrijpt. Reageer onmiddellijk als je ziet dat de factuur niet klopt.
Solidaris helpt je ook met het besparen door op andere vlakken je medische zorg betaalbaar te houden. Er zijn nog heel wat andere diensten, voordelen en terugbetalingen om je medische zorg betaalbaar te houden.
- De maximumfactuur beschermt je gezin tegen hoge gezondheidskosten.
- Met de sociale derdebetalersregeling betaal je bij je huisarts enkel het remgeld.
- Hulp en zorg aan huis voor wie het nodig heeft: thuisverpleging, gezinszorg, poetshulp, woningaanpassing ...
- Hulpmiddelen en zorgmateriaal vind je via de zorgwinkels (Zorg & Meer, Zorgb(a)ar en Medishop).
Voor dure tandingrepen, zoals orthodontie, tandimplantaten en -prothesen, voorziet Solidaris een extra terugbetaling voor de leden.
Als lid van Solidaris heb je recht op andere specifieke terugbetalingen, zoals logopedie, psychotherapie, brillen, lenzen en ooglasering of voor kortverblijf, herstelcentra of niet-dringend ziekenvervoer van of naar het ziekenhuis.
Je kan rekenen op medische reisbijstand dankzij Mutas. Dat is inbegrepen in je lidmaatschap. Hier hoef je dus niets extra te betalen. Je kan ook kiezen om je extra te verzekeren tegen hoge kosten.
Bij Solidaris vind je onder meer een hospitalisatieverzekering en een tandverzekering. Je kan nog veel meer tips ontdekken over besparen op je ziektekosten op www.niksteveel.be.
Dit is een artikel uit S-Plus Mag oktober-november-december 2023. Lees hier nog meer artikels.