De volgende klimaatconferentie wordt in Dubai georganiseerd. Die klimaatconferenties worden ook COP’s genoemd, wat niets te maken heeft met de koppijn na een iets te gezellig feest. Alhoewel, als je bezorgd bent over de toekomst van je kleinkinderen en daarmee over onze klimaatcrisis, kun je er wel koppijn van krijgen. Het schiet niet op.
Acht jaar geleden applaudisseerden de deelnemers wild enthousiast voor zichzelf op zo’n COP. Ze hadden het hoopvolle akkoord van Parijs op 12 december 2015 afgesloten. Samen beloofden ze de grootste, mondiale bedreiging van de mensheid aan te pakken. Samen zouden ze de door ons veroorzaakte klimaatopwarming onder de 2°C houden, en bij voorkeur onder 1,5°C. Op oudjaarsavond heb ik er een glaasje champagne op gedronken.
Dubai is in trek
Wanneer je, volgens de reisbureaus, aan Dubai denkt krijg je Ali Baba-achtige visioenen van superluxe hotels, prachtige zwembaden met ingevoerd tropisch fruit op de tafeltjes. Dan zijn er de gigantische winkelcentra die azen op je credit kaart. Belgische en Nederlandse baggeraars hebben zowaar twee palmeilanden met goudgele stranden aangelegd in de Perzische Golf.
In het Atlantis Hotel logeerde vanaf 2008 een vier meter lange walvishaai in het aquarium in de lobby van het hotel. Ze noemden hem Sammy. Het dier werd al gauw een toeristische attractie. Volgens de reclamejongens had het hotel de zieke, jonge en beschermde walvishaai uit de oceaan 'gered' om het een goede verzorging in het immense aquarium te geven. Dierenactivisten geloofden er niets van. Twee jaar later kreeg de haai weer zijn vrijheid.
De oliedollars hebben de Golfstaten veranderd in luxe paradijzen, waarin het ene na het andere prestigieuze project wordt gerealiseerd. Zo staat in Dubai het hoogste gebouw ter wereld, de 828 meter hoge Burj Khalifa met het grootste winkelcentrum én het grootste aquarium ter wereld.
Het enige 7-sterrenhotel ter wereld: Burj al Arab, wat Arabische Toren betekent, staat ook in Dubai. In 2022 gingen 14,3 miljoen toeristen naar Dubai. Naast olie en gas is het land ook een stevige producent van CO2, waardoor het er daar ook steeds warmer wordt. En zo graaf je jouw eigen graf.
Oliebazen aan het roer?
Binnen de Verenigde Naties is het gastland dat een klimaatconferentie organiseert verantwoordelijk voor het benoemen van de voorzitter. In de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan Dubai er één is, werd er gekozen voor dr. Sultan Ahmed Al Jabar. De man is groot geworden in de nationale olie-industrie. Dat is onaanvaardbaar voor de internationale klimaatbeweging. De olie-en gasindustrie heeft in de afgelopen halve eeuw de wereld bewust naar een klimaatcrisis geleid. Big Oil kiest voor winstbejag ten koste van de toekomst van de wereldbevolking.
De Europese Unie speelt een belangrijke voortrekkersrol binnen de omschakeling naar een duurzame maatschappij en de bestrijding van onze klimaatcrisis. Frans Timmermans, die het boegbeeld ervan was, is onlangs naar de Nederlandse politiek vertrokken. Tot grote verbazing en woede van de klimaatbeweging heeft Wopke Hoekstra, die voor Shell heeft gewerkt, hem opgevolgd.
In 2022 berekende Aviel Verbruggen dat de oliesector sinds 1970 per dag 2,75 miljard aan winst realiseerde.
Hiermee lijkt de invloed van Big Oil weer toegenomen. In 2022 berekende de Belgische hoogleraar Aviel Verbruggen van de Universiteit van Antwerpen dat deze sector sinds 1970 per dag 2,75 miljard aan winst realiseerde. Dat is ruim € 51 triljoen euro. U leest het goed: € 51.130.000.000.000!
Voorproefje van de 1,5°C wereld.
Ik ben een fan van Urbanus. U ook? Bij mijn jaarlijks belastingaanslag speelt vaak zijn liedje over de Belastingcontroleur door mijn hoofd. Op meesterlijke wijze vertolkt hij mijn gevoelens over zijn belastingcontroleur die op z'n kop is gevallen en zijn spaarvarken verkracht.
Bij het schrijven van dit blog luister ik naar Urbanus zijn De wereld is om zeep, uit 1974. Dit jaar waren er overal grote overstromingen, bosbranden enz. Onze wereld lijkt inderdaad wel om zeep. Dit jaar hebben we een voorproefje gehad van wat het leven in een 1,5°C wereld gaat betekenen.
Toch is België, met dank aan de Vlaamse regering, niet in staat een degelijk klimaatplan op te stellen om met name Vlaanderen te beschermen. Onze overheid beschermt ons en onze kleinkinderen niet, wat een kerntaak is. Alleen al daarom is het belangrijk dat iedereen op 3 december in Brussel meeloopt met de Klimaatmars.
Begin 2023 telde de Europe Unie 451,4 miljoen inwoners. Ruim 20 % ervan zijn 65+ers. Als senioren vormen wij een niet te onderschatten, doorslaggevende politieke factor wanneer we voor de toekomst van onze kleinkinderen opkomen. Als groep zijn wij niet te verslaan.
Op zondag 3 december neem ik de trein van Puurs naar Brussel om tegen de middag op het Noord Station uit te stappen. Daar begint om 12.30 uur de demonstratie. Ik hoop er eskaders van vrolijke, demonstrerende Benidorm Bastards, peletons van rollators en andere senioren, tegen te komen. Wij geven om onze kleinkinderen, wij gunnen ze een goede en rechtvaardige toekomst. U komt toch ook?