Organiseer je koelkast en maak tijdig je restjes op

18-03-2025

Iedereen kent het wel, een stampvolle koelkast na de wekelijkse boodschappen. We geven vaak elke groente en stukje vlees wel zijn plaats. Maar is het van belang waar je wat zet in de koelkast? Hoe organiseer je jouw koelkast efficiënt en wat zet je waar? Het blijkt toch wel een verschil te maken. Zo heb je een beter overzicht van je inkopen, kan je makkelijker producten combineren en uiteindelijk is dat dan ook beter voor de portemonnee. Laten we eens kijken hoe we dat doen.

Op welke plank wat?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat een koelkast het best een temperatuur heeft tussen de 4°C en 7°C. Deze temperatuur varieert dan weer van boven naar onder in de koelkast. Het is op basis van die temperatuurzones dat we onze koelkast efficiënt en op de juiste manier vullen.

De koelkastdeur (6°C - 8°C)
De koelkastdeur is de ‘warmste’ plaats van heel de kast. Dat komt omdat de deur regelmatig opengaat en er op deze plek veel temperatuurschommelingen zijn. Hier bewaren we best boter, kaas, sauspotjes, grote drankflessen en knijptubes, sappen ...

De koelkastdeur is de ‘warmste’ plaats van heel de koelkast

De bovenste plank (4°C - 6°C)
Deze zone is de minst koele zone van de koelkast (buiten de koelkastdeur). Hier bewaren we dan ook best volgende producten: geopende potten, room en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen.

Midden plank en groenten-fruitbakken (4°C - 6°C)
Deze plank wordt vaak gebruikt voor overschotjes, restjes, melk, eieren ... De groenten-en fruitbakken spreken voor zich.

De onderste plank (0°C - 4°C)
Deze zones zijn het meest gekoeld en worden gebruikt voor (rauw) vlees, vis en groenten.

Verder is het belangrijk dat je eten niet te lang uit de koelkast laat staan en het goed laat afkoelen vooraleer je het terugzet. Anders bederft het en moet je het weggooien, dat zou zonde zijn! Ook is het belangrijk dat je de koelkast niet te vol propt, er moet ruimte blijven voor circulatie.

Wat met restjes?

Ook al heb je een weekmenu gemaakt, jouw koelkast efficiënt en logisch geordend, kan je toch nog restjes voedingswaren over hebben in je koelkast. Geen erg, ook dat kan je op verschillende manieren aanpakken. Er zijn tientallen recepten die gebaseerd zijn op ‘restjes’. Soep is daar een mooi voorbeeld van.

Prop de koelkast niet te vol, er moet ruimte blijven voor circulatie

Een groentesoep van verschillende restanten groenten, kan overheerlijk smaken en is in een mum van tijd klaar. Doe daar nog wat conserven tomatenblokjes of passata bij en je hebt weer een nieuw recept. Natuurlijk zijn er nog andere mogelijkheden om restjes weg te werken, maar dan moet je creatief zijn.

Zo kan je van groentenoverschot ook nog groentepannenkoeken maken en samen met wat (oud) brood en wat kaas een broodpizza voor lunch op tafel toveren. En zit je nog met een overschot aan overrijp fruit? Gooi ze dan samen met wat yoghurt of melk in de blender en maak er een overheerlijke smoothie van. Smullen maar!

Hoe hou je je koelkast ordelijk en proper?

  • Hou rauwe producten gescheiden van bereide producten.
  • Dek alles zo veel mogelijk af.
  • Noteer de datum op geopende verpakkingen.
  • Pas het ‘FIFO’-principe toe (first in, first out). Plaats nieuw aangekochte producten achter de oude of plaats de producten die het snelst vervallen vooraan.
  • Respecteer de houbaarheidsdatum. Vergeet niet dat de vervaldatum niet meer geldig is eens de verpakking geopend is. (THT: ten minste houdbaar tot, garantie dat het product zeker tot deze datum goed is. TGT: te gebruiken tot, laatste datum dat je het product veilig kan eten).
  • Kuis maandelijks de koelkast met warm water en zeep.
  • Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast en geef ze een specifieke plaats.

Recept met restjes: broodpizza

  1. Warm de oven voor op 200 °C.
  2. Leg de sneetjes oud brood naast elkaar op de bakplaat.
  3. Besprenkel met een beetje olijfolie.
  4. Besmeer met passata.
  5. Verdeel je overschotjes (groenten, vlees …) over het brood.
  6. Breng op smaak met kruiden naar keuze.
  7. Doe de geraspte kaas erover.
  8. Bak krokant in 15 à 20 minuten.

Nood aan meer inspiratie? 
Ontdek andere (restjes) recepten op de website van Solidaris, klik hier.

Dit is een artikel uit S-Plus Mag januari - februari - maart 2025. Lees hier nog meer artikels.