Honden zijn veel meer dan alleen huisgenoten of trouwe metgezellen. Ze kunnen onze gemoedsrust versterken, ons welzijn verbeteren en zelfs mensen dichter bij elkaar brengen. Joke Decru van AAP vzw en Kathleen Govaers, oprichtster van Sir Jerom, nemen ons mee in hun inspirerend verhaal.
AAP vzw: een beter welzijn voor mens en dier
In 2017 richtte Joke Decru AAP vzw (Animal Assisted Projects) op, met als missie om dieren laagdrempelig in te schakelen om zo het welzijn van mens én dier te verhogen. “Met ons project AALLEZ koppelen we dierenliefhebbers die zelf geen huisdier hebben, maar het wel missen, aan een hond in hun buurt,” vertelt Joke gepassioneerd. “In de praktijk is het soms lastig om altijd zelf voor je huisdier te zorgen – denk aan werkverplichtingen of kinderen die van hier naar daar moeten gebracht worden. Op zulke momenten zit je dier soms langer alleen dan je zou willen. Dan is het fijn om een netwerk te hebben waar je beroep op kan doen. AALLEZ is een win-win,” legt ze uit. “Het baasje heeft gemoedsrust, het plusbaasje geniet van het gezelschap van een hond zonder de volledige verantwoordelijkheid te dragen en de honden krijgen natuurlijk wat extra liefde, aandacht en koekjes.” (lacht)
Met aallez koppelen we iemand die zelf geen dier heeft maar het wel mist aan een huisdier uit de buurt
Iedereen in de regio Antwerpen, Mechelen en Leuven kan zich aanmelden om een plusbaasje te worden of er beroep op
doen. “Er gaat wel een grondige intake aan vooraf,” legt Joke uit. “We willen goed begrijpen waarom iemand plusbaasje wil worden en wat wel en niet mogelijk is. Hetzelfde geldt voor het baasje: wat verwachten zij van een plusbaasje en wat zijn de kleine hoekjes van het dier? Hoe meer we weten, hoe beter we de juiste match kunnen maken. En mocht de koppeling om welke reden dan ook niet werken, dan staan we altijd achter de schermen klaar om een oplossing te vinden.”
“Plusbaasjes kunnen voor verschillende situaties worden ingeschakeld, maar het doel is altijd om een langdurige relatie op te bouwen,” vertelt Joke. “We willen verder gaan dan alleen een dagje helpen en echt een blijvende band creëren die zowel het baasje, het dier als het plusbaasje gelukkig maakt. Meestal begint het met een wandeling, maar dat kan zich ontwikkelen tot het regelmatig oppassen op de hond, bijvoorbeeld voor een halve dag. Voor deze dienst betaalt het baasje een eenmalige bijdrage van € 75 voor de zoektocht en daarna een maandelijkse bijdrage van € 25, ongeacht hoe vaak het plusbaasje komt. Gemiddeld is dat zo’n 2 keer per week.”
Een ander project is AAMAAI, waarbij getrainde huisdieren zorginstellingen bezoeken. “Dieren kunnen een enorme positieve impact hebben op mensen, maar niet iedereen kan zelf een huisdier houden,” vertelt Joke. “Met AAMAAI gaan we met honden langs in woonzorgcentra, therapeutische instellingen en zelfs scholen. We houden daarbij altijd rekening met het welzijn van zowel mens als dier. De honden die we inzetten zijn echte gezelschapsdieren die het heerlijk vinden om geknuffeld te worden en graag tijd doorbrengen bij mensen. Waar deze honden in het dagdagelijkse leven beperkt worden om iedereen zomaar te begroeten, mogen ze in een zorginstelling juist iedereen die dat wil gedag gaan zeggen.”
“We zijn geselecteerd voor De Warmste Week en gaan volgend jaar op roadshow door verschillende steden. Ons doel is om lokale gemeenschappen te verbinden. Met een caravan, dieren en koffie willen we ontmoetingsplekken creëren waar buurtbewoners samenkomen. Dieren brengen mensen dichter bij elkaar en we willen onderzoeken wat deze interacties kunnen betekenen voor buurten. Door mensen samen te brengen rond dieren en een kop koffie, hopen we gesprekken te stimuleren. Vaak wonen mensen dicht bij elkaar zonder echt contact te maken. Als wij kunnen faciliteren dat ze elkaar leren kennen, wie weet delen ze dan later nog eens samen een kop koffie, of helpen ze elkaar in de tuin.”
Meer info?
Wil je meer weten, zelf een plusbaasje worden of het initiatief steunen? Bezoek AAP vzw op www.aapvzw.be.
Hondvriendelijke plekken getest en goedgekeurd door Sir Jerom
Kathleen Govaers maakte de sprong van orthopedagoog naar social-media expert toen Jerom in haar leven kwam. Jerom, een ruwharige teckel, is ondertussen een bekende naam in de hondenwereld.
“Alles begon tijdens de coronaperiode,” vertelt Kathleen. “Om de horeca een hart onder de riem te steken, zijn we plekjes beginnen delen op sociale media waar Jerom welkom was. Ook wij zochten duidelijkheid over waar we wel en niet met onze hond binnen mochten, want Jerom gaat overal mee. Dat was vrij snel een groot succes en mensen begonnen onze verhalen te volgen.”
Als je de hond gelukkig kunt maken, dan zijn de baasjes sowieso ook gelukkig
Met Sir Jerom test en beoordeelt Kathleen samen met haar hond Jerom restaurants en andere locaties. Met een sticker die de zaken op hun etalage kunnen kleven kunnen hondeneigenaars eenvoudig zien waar hun viervoeter welkom is. “Als je dat visueel kan zien, hoef je niet altijd naar binnen te gaan om het te vragen,” legt Kathleen uit. “Zo’n sticker ontvang je niet alleen als honden zijn toegestaan, want dat is tegenwoordig bijna overal zo. Het gaat juist om die extraatjes die het verschil maken. Denk aan een rustig plekje, een mandje voor de hond, een stukje kaas bij binnenkomst of de mogelijkheid om kluiven mee naar huis te nemen. Een restauranteigenaar zei ooit tegen me: ‘Als je de hond gelukkig kunt maken, dan zijn de baasjes sowieso ook gelukkig.’”
Maandelijks trekken Kathleen en Jerom eropuit om nieuwe plekken te verkennen. Ze schrijven hierover in WOEF magazine en delen hun verhalen op Instagram, Facebook en in een nieuwsbrief. “We hebben ondertussen zo’n groot netwerk opgebouwd, zelfs tot in Nederland en Frankrijk, waar we ongelooflijk goed in de watten worden gelegd. Jerom wordt daar echt als een prins onthaald. Iedereen die hem tegenkomt, zegt dat hij een ongelooflijke mensenvriend is met een groot hart. Hij schittert zelfs in de misdaadreeks Styx, die momenteel op Netflix en Streamz te zien is. Jerom is dus niet alleen een professionele foodie en reviewer, maar ook acteur!”
En wat brengt de toekomst? Kathleen droomt al een tijdje van een boek over hun avonturen. “Als er uitgevers meelezen, dan mogen ze gerust eens blaffen naar Jerom!” (lacht)
Leuke plekken volgens Sir Jerom
- Restaurant Grill De Vette Os in Veurne
- B&B Doghouse in Brugge
- Hotel A-Stay in Antwerpen
- Bier bar en shop DR. BEER in Antwerpen
- Restaurant Le Steak ‘17 in Antwerpen
- Taverne De Heusche Bollaert in Putte, Nederland
Meer info?
De bijzondere avonturen van Sir Jerom kan je volgen op Instagram via @sir_jerom, op Facebook onder sirjerom, of bezoek hun website op www.sirjerom.be.
Dit is een artikel uit S-Plus Mag januari - februari - maart 2025. Lees hier nog meer artikels.