Bij elk jaargetijde bestaan er verschillende soorten soep. Zo eten we fijne groene (jonge groene groenten) soep in de lente, rode (tomaten)soep in de zomer en oranje (pompoen)soep in de herfst. Alhoewel we weinig sneeuw zien tijdens de winterdagen, is het wel sneeuw waar je het eerst aan denkt bij het horen van het woordje winter. En waarom zouden we dan geen witte soep eten in de winter?
Daarop voort denkend, welke witte groenten zijn er zoal? Zo kwam ik op het idee om volgende groenten te gebruiken: knolselder geeft een pittig gekruide smaak en geeft een natuurlijke binding aan de soep, raapjes zijn zacht en subtiel, maar wat zou nu het speciale tintje geven, die speciale smaak, welke geen enkele groente heeft? Ja, de pastinaak, ooit een vergeten groente en nu al enkele jaren volop in gebruik. Ik hou van de gekruide typische smaak, en deze groente maakt de soep heel speciaal. En zo werd de wintersoep geboren, nu eens geen hutsepot als het koud is, maar witte soep, gewoon of verfijnd met vis om bij een lekker feestmaal te geven.
Benodigdheden voor 3 liter
- 2 pastinaak
- 1 kleine knolselder
- 3 rapen
- 1 ui
- 1 teentje look
- peper en zout
- vleesbouillonblokje of vleesbouillon
- ½ dl room
- gehakte peterselie of bieslook
Werkwijze
- Reinig de groenten en snij in blokjes
- Overgiet de groenten met bouillon of water met een bouillonblokje tot ze juist onderstaan
- Kruid met peper en zout en laat een uurtje koken
- Draai de groenten door de passevite of mix ze
- Dien op in soeptassen met een geutje room en wat gehakte peterselie of bieslook
Tips
- Je kan de raapjes vervangen door bloemkool.
- Om het feestelijk te maken kan je een garnituur van Sint-Jacobsvrucht met koraal, en/of garnalen en/of zalm toevoegen in het bord. Let op: de zalm en Sint-Jacobvrucht eerst garen in wat visbouillon (niet teveel, gaart verder in de warme soep). Gebruik hiervoor kleine Sint-Jacobsvruchten of halveer ze.
- Je kan de vleesbouillon vervangen door visbouillon of visfumet als je de bovenstaande garnituur gebruikt.
Smakelijk!