Recept: wintersoep met witte groenten

18-01-2024

Bij elk jaargetijde bestaan er verschillende soorten soep. Zo eten we fijne groene (jonge groene groenten) soep in de lente, rode (tomaten)soep in de zomer en oranje (pompoen)soep in de herfst. Alhoewel we weinig sneeuw zien tijdens de winterdagen, is het wel sneeuw waar je het eerst aan denkt bij het horen van het woordje winter. En waarom zouden we dan geen witte soep eten in de winter?

Daarop voort denkend, welke witte groenten zijn er zoal? Zo kwam ik op het idee om volgende groenten te gebruiken: knolselder geeft een pittig gekruide smaak en geeft een natuurlijke binding aan de soep, raapjes zijn zacht en subtiel, maar wat zou nu het speciale tintje geven, die speciale smaak, welke geen enkele groente heeft? Ja, de pastinaak, ooit een vergeten groente en nu al enkele jaren volop in gebruik. Ik hou van de gekruide typische smaak, en deze groente maakt de soep heel speciaal. En zo werd de wintersoep geboren, nu eens geen hutsepot als het koud is, maar witte soep, gewoon of verfijnd met vis om bij een lekker feestmaal te geven.

Benodigdheden voor 3 liter

  • 2 pastinaak
  • 1 kleine knolselder
  • 3 rapen
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • peper en zout
  • vleesbouillonblokje of vleesbouillon
  • ½ dl room
  • gehakte peterselie of bieslook
Wintersoep

Werkwijze

  1. Reinig de groenten en snij in blokjes
  2. Overgiet de groenten met bouillon of water met een bouillonblokje tot ze juist onderstaan
  3. Kruid met peper en zout en laat een uurtje koken
  4. Draai de groenten door de passevite of mix ze
  5. Dien op in soeptassen met een geutje room en wat gehakte peterselie of bieslook

Tips

  • Je kan de raapjes vervangen door bloemkool.
  • Om het feestelijk te maken kan je een garnituur van Sint-Jacobsvrucht met koraal, en/of garnalen en/of zalm toevoegen in het bord. Let op: de zalm en Sint-Jacobvrucht eerst garen in wat visbouillon (niet teveel, gaart verder in de warme soep). Gebruik hiervoor kleine Sint-Jacobsvruchten of halveer ze.
  • Je kan de vleesbouillon vervangen door visbouillon of visfumet als je de bovenstaande garnituur gebruikt. 

Smakelijk!

Recept: schelvis met spek op een bedje van groenten

12-12-2023

Als kind was ik een echte vleeseter, vis was voor mij niet lekker, behalve eventueel gebakken pladijs en tong. Mijn mama kon heel lekker koken, maar vis was niet haar specialiteit, waarschijnlijk was dat de oorzaak van mijn aversie voor vis. Met het ouder worden heb ik leren genieten van een lekkere portie vis, maar mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar gebakken vis.

Zoals jullie weten is koken een hobby van mij. Ik kijk dan ook zelden of nooit naar een kookboek. Ik probeer uit, wat voor mij lekker schijnt. Wat ik wel soms doe is een eigen interpretatie geven aan een recept, zoals vissoort en of groenten veranderen of een ander sausje bij geven. Zo toonde mijn partner mij een receptje van forel op een bedje van broccoli en aardappelen, en hieruit is volgend recept gegroeid …

Benodigdheden voor 4 pers

  • 4 schelvishaasjes van ongeveer 200 g
  • 8 sneden gerookt spek (fijn gesneden)
  • ½ kg vastkokende aardappelen
  • 2 rode paprika’s
  • 4 kleine wortelen
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blikje tomaten in blokjes
  • 1, 5 dl witte droge wijn
  • 1 visbouillonblokje
  • peper, zout, dille
  • 30 g boter en/of lookboter

Werkwijze

  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s
  • Schil en spoel de aardappelen
  • Schraap en spel de wortels
  • Pel en snipper de ui en look fijn 
  • Snij de aardappelen, wortels en paprika’s in brunoise (in kleine blokjes)
  • Breng de witte wijn samen met de kruiden aan de kook en laat de groenten met de aardappelen hierin 5 minuten koken
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C
  • Wentel het spek ronde de vis, 2 sneden per haasje
  • Giet de kokende groentemengeling in een vuurvaste schotel, en dresseer de vis op de groenten
  • Beleg de vis met stukjes boter
  • Bak de schotel gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven
  • Bestrooi met gedroogde dille of beleg met takjes verse dille
Schelvis 1
Schelvis 2

Tips

  • Je kan de vis vervangen door kabeljauwhaasje of forel
  • Je kan kiezen voor verse kleine tomaatjes en een klein blikje tomatenconcentraat voor de kleur
  • Brunoise = kleine blokjes, ik zou hier opteren van ongeveer ½ cm doorsnede
  • Indien je dit gerecht op voorhand wil bereiden, dan de vis pas op de groenten leggen net voor het in de oven plaatsen

Smakelijk!

Recept: macaroni met hesp, witloof en kaas

13-11-2023

Als ik samen met mijn partner, Geert, boodschappen doe, is dat steeds voor een langere periode. Je kan het al raden, boodschappen doen is niet zijn ding en dan maar voor langere tijd alles meebrengen is de oplossing. Zo deden we onlangs GROTE boodschappen, en kochten van alles: waspoeder, drank, melkproducten, heel veel verse groenten voor soep en dagelijks gebruik, fruit …

Alles wordt in de kast en koelkast gestopt. Enkele dagen later wil Geert macaroni met hesp en kaassaus eten. Ikzelf vind dit zeer lekker, maar minder gezond aangezien er geen groenten bij zijn. Toen ik alles ter voorbereiding uit de koelkast nam en klaar legde om te koken, zie ik een achtergebleven zak met witloof. Dat zag er nog lekker uit, maar niet meer zo super vers om het nog te laten liggen.

Zo is volgend recept ontstaan en zeker voor herhaling vatbaar.

Macaroni

Benodigdheden 

  • 400 g macaroni
  • 1 kg witloof
  • 250 g gemalen gruyèrekaas
  • 400 g gekookte hesp
  • 50 g vetstof
  • 50 g bloem
  • ¼ l melk
  • Peper, zout, nootmuskaat
  • 40 g boterwater

Werkwijze

  1. Spoel het witloof en snijd in stukjes van ongeveer 2 cm.
  2. Laat de boter smelten, voeg het witloof toe en kruid met peper en nootmuskaat. Laat gaar stoven in ongeveer 25 minuten.
  3. Kook ondertussen de macaroni in ruim zout water.
  4. Maak een roux van vetstof en bloem. Voeg de melk toe en het sap van het witloof.
  5. Breng de saus op smaak met peper en nootmuskaat (geen zout, zit al in hesp en kaas).
  6. Snijd de ham in kleine blokjes (brunoise) en voeg toe aan de saus.
  7. Voeg de kaas gemalen toe, hou wel wat over voor de verdere bereiding (ongeveer 50 g overhouden).
  8. Neem 4 aparte of 1 grote ovenschotel, verdeel de macaroni, bestrooi met een beetje kaas, overdek met het gestoofde witlof. Overgiet alles met de saus en bestrooi met de resterende gemalen kaas.
  9. Schuif in de voorverwarmde oven onder de grill en laat gratineren tot een mooi bruin korstje.

smakelijk!

Tips

  • De kwaliteit van de macaroni is te herkennen aan de kooktijd, hoe langer de kooktijd hoe beter de kwaliteit.
  • Macaroni kan vervangen worden door een andere pastasoort.

Recept: bisque van garnalen

31-07-2023

De zomer is voor mij steeds een periode waar ik denk aan veel verse slaatjes, koude vis, vlees en niet te vergeten garnalen. Alhoewel garnalen op hun best zijn tegen het einde van de zomer en het begin van de herfst - in de zomer zitten ze met kuit op.

Garnalen, hoeveel werk er ook aan is om ze te pellen, ik wil ze proeven. Je proeft de zee en dat is steeds een stukje vakantie. Het was dan ook een kleintje om van de eerste garnalen deze zomer een lekkere soep te maken, en zeker nu we ze konden nuttigen op onze verjaardag en aan zee.

Benodigdheden voor 4-6 pers.

  • ½ kg ongepelde garnalen
  • 1 citroen
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • ½  kg pompoen
  • 1 kg tomaten
  • ½ dl room
  • olijfolie, geutje cognac, peper, zout, Provençaalse kruiden, gehakte peterselie

Werkwijze

  1. Pel de garnalen
  2. Verwarm een scheutje olijfolie in de pan en laat de garnaalpellen hierin lichtjes bakken. Overgiet met water tot ze juist onderstaan.
  3. Kruid met peper, zout en 1 koffielepel Provençaalse kruiden.
  4. Laat een halfuurtje koken.
  5. Pel ondertussen de ui en snij deze grof. Pel ook de look en snij deze fijn.
  6. Pel de tomaten, schil de pompoen en snij in blokjes.
  7. Stoof deze groenten even op in de olie.
  8. Zeef de garnalenbouillon en voeg toe bij de groenten.
  9. Laat ongeveer een halfuurtje garen, draai het door een passe-vite (passeerzeef) of mixer. Zeef na het mixen.
  10. Breng de bisque op smaak met een geutje cognac.
  11. Dien op in soeptassen met een geutje room, wat gehakte peterselie en 1 soeplepel gepelde garnalen.
Bisque van garnalen

Tips

  • Koop de garnalen liefst zo vers mogelijk aan. Ze pellen dan beter en hebben ook een betere smaak.
  • Heb je geen verse tomaten? Geen probleem, deze kan je ook vervangen door een blik gepelde tomaten.
  • Je kan pompoen in blokjes uit de vriezer gebruiken.
  • Garnaalpellen kunnen in de diepvries bewaard worden om op een later tijdstip te gebruiken.
  • Met de resterende garnalen kan je bijvoorbeeld een toastje beleggen.

Smakelijk!

Recept: restjespasta

23-03-2023

Vroeger was een restje onmiddellijk verdwenen. Afhankelijk wiens lievelingskost het was, nam die de restjes op zijn bord en werd het opgegeten, zeker als de kinderen nog thuis waren. Maar nu, amai, zijn er regelmatig restjes over. Als we ouder worden eten we minder en heb je ook sneller restjes. Dat extra eten geeft regelmatig overlast, en uiteindelijk hebben we al dat eten ook niet meer nodig.

Ik maak er een sport van om restjes te combineren, te verwerken in nieuwe gerechtjes. Het is leuk om ook ’s avonds eens iets ander te presenteren dan een belegde boterham. Soms maak ik slaatjes van de restjes van kip, vis, soepvlees … maar onlangs verwerkte ik de restjes in mijn restjespasta.

Benodigdheden voor 4 pers

  • Pasta naar keuze (ongeveer 200 g)
  • Gekookte prinsessenboontjes
  • 1 grote tomaat
  • 1 rode ui
  • 1 teentje look
  • Maïskorrels
  • 10-tal olijven
  • Fetakaas
  • 1 lepel mayonaise
  • 1 lepel mosterd
  • 1 lepel olie
  • ½ lepel azijn
  • peper en peterselie

Werkwijze

  1. Snij de ui in ringen en snipper het teentje look fijn.
  2. Kook de pasta al dente (beetgaar), gebruik per 100 g 1 l kokend water met zout en scheutje olie.
  3. Snij de feta in blokjes.
  4. Spel de tomaat en snij het in stukjes.
  5. Snij de olijven in schijfjes.
  6. Meng alle ingrediënten.
  7. Maak een marinade van mayonaise, mosterd, olie, azijn, peper en peterselie. Giet dit over de ingrediënten, meng goed en laat het minimum 1 uur rusten.
  8. Dien op als slaatje bij een stukje vlees of vis of als hoofdgerecht.

Tips

  • Pasta aankopen: kies voor pasta met lange kooktijd, deze kleeft minder, is lekkerder en gezonder. Als ik geen restje pasta heb, kies ik voor farfalle.
  • Je kan de boontjes vervangen door erwtjes, worteltjes …  je kan je keuze zelf maken.
  • Fetakaas kan je vervangen door blokjes jonge of oude kaas, afhankelijk van wat je lekker vindt.
  • De mosterd kan je vervangen door groene pesto.
  • Indien je dit wil eten als hoofdgerecht kan je de hoeveelheid kaas opdrijven of een hard gekookt eitje toevoegen.

Smakelijk!

Restjespasta
Abonneer op Carine