Neen, je wordt niet blind van masturbatie
In mijn vorige artikels gaf ik jullie heel wat praktische tips en tricks om jullie seksleven te bewaken of terug op te krikken. Want vrijen is zo fijn en verbindend, dat het zonde zou zijn om daar, voor wat dan reden ook, mee te stoppen! Natuurlijk is vrijen als zestigplusser anders dan als kwieke twintiger, maar als je jezelf toestaat om er voluit voor te gaan, kan het zeker even bevredigend zijn! Helaas knelt daar nu net heel vaak het schoentje: jezelf toestaan om voluit van seksualiteit te genieten. Meer dan eens zie ik mensen in mijn praktijk die (vaak onbewust) lijken te denken dat ze geen goed seksleven verdienen. De redenen daarvoor zijn heel divers, maar wat heel regelmatig terugkomt is toch de opvoeding. Zeker in vroegere tijden werd seks als iets vies beschouwd. Ouders gaven deze boodschap dan ook massaal en te pas en te onpas mee aan hun kinderen. Seks was vies en masturbatie was al helemaal een grote zonde!
Seks was vies en masturbatie was al helemaal een grote zonde
In mijn praktijk heb ik de raarste redenen gehoord die vroeger aangehaald werden om kinderen/jonge mensen te ontmoedigen om hun eigen lichaam te verkennen. Je zou er doof of blind van worden of zelfs onvruchtbaar! Allemaal larie en apekool natuurlijk, maar het jaagt wel schrik aan en dus moest er geslapen worden met de handjes boven de dekens. Zoveel schrik trouwens dat ik regelmatig vrouwen van boven de vijftig zie die nog nooit gemasturbeerd hebben. Telkens als ik dat hoor, bloedt mijn hart een beetje.
Een goed seksleven begint bij jezelf!
Masturbatie is immers de ideale manier om je lichaam te leren kennen. Om letterlijk aan te voelen wat fijn en opwindend
voelt of wat net minder je ding is. Ik zie in mijn praktijk meer dan eens dat mensen die moeilijk bij hun partner kunnen aangeven wat ze lekker vinden, dat simpelweg niet weten omdat ze hun eigen lichaam en seksualiteit nooit verkend hebben. Een goed seksleven begint dus echt bij jezelf!
Bovendien is masturbatie de manier bij uitstek om van je eigen lichaam te genieten en plezier te hebben. Want geef toe, als er iemand is die mag genieten van jouw lichaam, dan ben jij het toch? Daarom dat masturbatie belangrijk blijft doorheen heel het leven: ook al ken je jezelf (of denk je jezelf te kennen, want net zoals je lichaam verandert met de jaren, kunnen je voorkeuren en gevoeligheden ook veranderen!), dan nog blijft masturbatie essentieel! Net als een bloeiend seksleven met je partner is ook een bloeiend seksleven met jezelf niet alleen weggelegd voor jonge mensen. Integendeel! Moest je vanavond dus niet weten wat doen …
Zonde dus dat er toch nog steeds een taboe op zelfverwennerij ligt: dat is en blijft vaak een drempel naar het ten volle genieten van seks. Maar ook fijne seksualiteit met een partner is iets wat veel mensen niet met de paplepel ingelepeld krijgen. Zeker de zestigplussers van nu zijn vaak nog erg vroom opgevoed en de invloed van de katholieke kerk kunnen we daarbij niet negeren.
Als er iemand is die mag genieten van jouw lichaam, dan ben jij het toch?
Seks diende vooral voor de voortplanting en men diende dus ook eerst getrouwd te zijn vooraleer er van bil gegaan mocht worden. Gelukkig hielden de meeste jongeren zich daar niet aan, maar deze visie kleurde wel de moraliteit op vlak van seksualiteit. Seks was iets noodzakelijks voor het krijgen van kinderen, niet iets om van te genieten. Zeker niet voor vrouwen! Vooral veel vrouwen lopen dus nog rond met veel schaamte over hun eigen seksualiteit. En laat schaamte nu de grootste rem zijn voor een fijn seksleven …
Niet dat het tegenwoordig zoveel beter is trouwens. Laatst had mijn tienjarig nichtje haar eerste lessen seksuele opvoeding op school gehad. Hierna kwam ze naar mij toe en vroeg schuchter of ze mij eens iets mocht vragen. En toen kwam het: “Tante Kaat, seks he, je kan daar vieze ziektes van krijgen, je kan daar zwanger van worden. Waarom hebben mensen eigenlijk seks?” En daar had ze een goed punt! Helaas is ook de huidige seksuele opvoeding nog vaak gericht op ‘de risico’s’ en vergeet men te vermelden dat seks vooral ook heel erg leuk is. Dat het een van de fijnste manieren is om van je lichaam te genieten en verbinding met je partner te maken. Ik probeer mijn kinderen dus heel sekspositief op te voeden, zodat zij later hopelijk niet teveel gehinderd worden door schaamte of negatieve associaties.
Er staat geen leeftijd op soa’s!
Maar, nu we het toch over risico’s hebben: het is en blijft natuurlijk wel belangrijk om veilig te vrijen! En dat durven mensen, eens ze wat ouder worden, wel eens vergeten. Zeker eens vrouwen de menopauze voorbij zijn (en dus niet meer vruchtbaar) of mannen gesteriliseerd (en dus niet meer vruchtbaar). Dan lijken condooms niet meer nodig te zijn, want er hoeft niet tegen zwangerschap beschermd te worden. Maar die condooms beschermen uiteraard ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en daarop staat geen leeftijd! Soa’s zijn niet enkel weggelegd voor jonge mensen …
Dat dat wel een wijdverspreide gedachte is blijkt uit het feit dat soa’s boomen bij veertigplussers. Mensen die (vaak) na een scheiding opnieuw gaan daten en in hun naïviteit of enthousiasme de condooms achterwege laten. Bij deze dus een liefdevolle waarschuwing: wanneer je een nieuwe partner hebt, of wisselende partners, gebruik altijd condooms tot jullie beiden een soatest bij de dokter hebben laten doen. Dat is misschien niet romantisch of erotisch, maar wel van levensbelang!
Wanneer je een nieuwe partner hebt, of wisselende partners, gebruik altijd condooms tot jullie beiden een soatest bij de dokter hebben laten doen
Breng dit ook gewoon aan bij je nieuwe bedpartner. Soms durven we dat niet omdat we denken dat dat misschien beledigend overkomt: alsof het lijkt te insinueren dat je je nieuwe partner een seksuele losbol vindt. Of net omgekeerd zijn er ook mensen die er niet naar durven vragen omdat ze juist schrik hebben dat de ander dan denkt dat ze zélf een seksuele losbol zijn. Laat je door al deze (niet kloppende!) gedachtes niet afremmen!
Ten eerste is er sowieso niets mis met een seksuele losbol te zijn, maar ten tweede is vragen om condooms net aangeven dat je jouw gezondheid en die van je partner hoog in het vaandel draagt. En dat is juist heel liefdevol!
En met dit bescheiden waarschuwende vingertje neem ik voorlopig afscheid van jullie, mijn lieve lezers, want dit is het laatste artikel dat ik voor dit magazine geschreven heb. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren om terug wat (extra) vuur in de slaapkamer te brengen. En onthoud: liefde is een werkwoord, maar seks is ook een werkwoord! Blijven oefenen op die vervoegingen dus!
Wie is Kaat Bollen?
Kaat Bollen is een Belgische seksuologe, oplossingsgericht (relatie) therapeute en auteur van de boeken ‘Het boek der Lusten’, ‘Met drie in bed’, ‘Het borstenboek’ en ‘Het schaamhaarboek’. Koppels helpen met seksuele problemen, dat doet ze misschien wel nog het allerliefste.
Dit is een artikel uit S-Plus Mag oktober - november - december 2024. Lees hier nog meer artikels.