Onze dochter is een grote dierenvriend.
Ze houdt van alle dieren, ongeacht het aantal poten, de vacht, of de manier waarop de meeste mensen ernaar kijken. Werkelijk alles wat loopt kruipt of zwemt kan op haar liefde rekenen. Behalve misschien muggen, maar dit even terzijde.
Een aantal jaren geleden bracht zij een zomervakantie door in Zuid-Afrika, om vrijwilligerswerk te doen bij de blauwaapjes (de vervet of Zuid-Afrikaanse groene meerkat voor de kenners).
Die periode heeft er voor gezorgd dat zij zich sterk bewust werd van de manier waarop de mensen niet goed omgaan met dieren.
Elk dier in de Zonnegloed heeft een verhaal
Daarom gaven we haar dit jaar een speciaal verjaardagscadeau.
Een dag dierenverzorger in de Zonnegloed.
De Zonnegloed is een opvangcentrum voor verwaarloosde dieren. Ze vangen dieren op als het baasje er niet langer zorg voor kan dragen. Of dieren die door de overheid in beslag werden genomen. Elk dier in de Zonnegloed heeft een verhaal. Heel vaak een erg schrijnend verhaal.
Dat gaat van mensen die exoten willen houden om er geld uit te slaan, en dan blijven zitten met nesten onverkoopbare, onhandelbare dieren. Onhandelbaar geworden door de omstandigheden waarin ze soms jarenlang moesten leven. Maar evengoed inbeslagnames omdat mensen hun dieren verwaarloosden.
Wat te denken van de kerel die een paar varanen kocht omdat hij op internet gelezen had dat die maar dertig cm groot worden. Na veel te lang in een veel te kleine kooi te zitten, hebben die dieren nu eindelijk de ruimte die ze verdienen.
Schrijnender nog is het verhaal van de beren die in een circus leefden op een metalen vloer, waar er stroom werd op gezet, zodat ze zouden dansen ...
Een dag meelopen met de verzorgers was dus echt een dingetje voor onze dochter, en ik heb de indruk dat ze er echt van genoten heeft. Wijzelf brachten een bezoek aan dit opvangcentrum.
Bezoekers zijn een noodzakelijk kwaad in dit centrum: enerzijds brengen ze geld in het laatje, maar anderzijds raken heel wat dieren overstuur als ze weer veel onbekende mensen van dichtbij meemaken. Heel wat apen reageren op mensen met agressie of afkeer. Afkeer voor wat hen is aangedaan.
Hoewel de Zonnegloed verplicht is om dieren op te nemen die werden aangeslagen, voorziet de overheid geen geld voor hun onderhoud
Maar een organisatie als de Zonnegloed heeft permanent geld nodig.
Dus nemen ze de nadelen van bezoek er bij. Wel zorgen ze ervoor dat de dieren nadien voldoende kunnen recupereren van de stress. De openingsuren zijn dus beperkt.
En de overheid? Blijkbaar is er geen geld voor dierenwelzijn: hoewel de Zonnegloed verplicht is om dieren op te nemen die werden aangeslagen, voorziet de overheid geen geld voor hun onderhoud. Eens de dieren afgeleverd zijn, houdt de verantwoordelijkheid blijkbaar op.
De Zonnegloed doet dus echt goed werk, en is een bezoek of een andere vorm van sponsoring dus dubbel en dik waard.
Meer informatie?
Ga naar de website van de Zonnegloed, klik hier.