Eieren

11-09-2023

Zijn ze nu helemaal gek geworden? Dat was mijn eerste reactie toen ik het bericht hoorde van een nieuwe retailer op onze Belgische markt. Je kent ze wel, de retailers, waar je van alles kan kopen: van aardappelen tot exotische wijnen, en alles daartussenin. Als het maar voeding is. 

Sinds een paar jaar is er een nieuwe speler op de markt bijgekomen. 

Ze speelden het handig: eerst een echte Belgische retailer overnemen, doen alsof het een fusie is, en dan de boel liquideren. Het lijkt op een schaakspel voor grote jongens, of voor groot geld in ieder geval.   

En er zijn nogal wat grote jongens actief op onze Belgische markt, allemaal dingen ze naar de gunst van de Belgische consument. Of liever, ze dingen naar de centen van ons allemaal. 

Blijkbaar is in die strijd alles toegelaten: we kijken al niet meer op van sociale dumping, of onderbetaalde werknemers. Maar deze speler gooide het over een andere boeg:

witte eieren!

Witte eieren zijn goedkoper dan bruine. Maar de Belgische consument koopt ze niet. Aan bruine eieren hangt een aura van ecologischer, gezonder. Beter voor iedereen dus. Dat ze wat duurder zijn, neemt de Belgische consument er blijkbaar gaarne bij. 

Aan bruine eieren hangt een aura van ecologischer, gezonder

De Belg moet worden heropgevoed, moet deze retailer gedacht hebben, en prompt werd de boodschap de wereld ingestuurd dat witte eieren duurzamer zijn dan bruine. 

Een zin waarin de woorden eieren en duurzaam tegelijk worden gebruikt, krijgt onmiddellijk mijn aandacht. En ja hoor, de verkoper had wat argumenten: een kip die witte eieren legt eet minder, en legt in haar leven meer eieren! Goed dus voor iedereen.

Blijkbaar werd de mening van de kippen niet gevraagd, want wellicht zou dat het resultaat negatief beïnvloed hebben. 

Wat is er in hemelsnaam duurzaam in het produceren van eieren, door kippen te reduceren tot legmachines, waarbij enkel wordt gekeken naar de output van de beestjes? Al jaren is een beweging aan de gang waarbij ook rekening wordt gehouden met het welzijn van de dieren. Niet voor niets is de term ‘scharreleieren’ een kwaliteitslabel geworden. 

Wij denken dat er dus andere motieven gespeeld hebben bij deze retailer. 
Zou het kunnen dat ze vooral aan de portemonnee van de Belg hebben gedacht? 

Hopelijk denkt de consument er net zo over en laat die de witte eieren massaal liggen. Of beter nog, laat de Belgische consument de hele winkel links liggen. Dat zou pas duurzaam zijn!