Geld

26-09-2023

Leuke column in De Morgen van Katrin Swartenbroux laatst. 
Die ging over geld. En iedereen weet: over geld praten is leuk. 

Leuk als je er hebt in ieder geval. Als je geen geld hebt, dan is het wellicht leuk te vernemen hoe je er kan verwerven. Maar Katrin heeft geld, en wil erover praten. 

Ze heeft geen weet wat ze met haar spaargeld moet doen, en zoekt mensen die dat wel weten. 

Omdat ze die vraag in de krant schrijft, lijkt het alsof ze bang is een feestje te missen: de staatsbon, de berichten over de NFT's, de gestegen prijzen, iedereen voelt dat er wat aan de hand is, en blijkbaar wil Katrin dit kunnen duiden. Gelijk heeft ze. 

De particuliere klanten zijn in hun verhaal enkel maar kleine melkkoetjes

Ze heeft ook overschot van gelijk als ze schrijft dat de banken niet langer een bron van wijsheid zijn. De medewerkers daar verkopen toch vooral wat het meeste opbrengt voor de bank. Ik zou zelfs verder gaan: ook bij de bank is het veelal pover gesteld met de kennis van geld en wat te doen met de overschotten. Let wel: de bank weet perfect wat te doen met haar eigen overschotten. Daar betaalt ze specialisten veel geld voor. De particuliere klanten zijn in hun verhaal enkel maar kleine melkkoetjes. Ze zorgen voor de overschotten van de bank. 

Ik kan het weten: ik bracht immers het overgrote deel van mijn actieve carrière door bij een bank. Ik zag met eigen ogen hoe de focus werd verlegd: het belang van de klant werd geleidelijk aan verlegd naar het belang van de bank. Neen, bij de bank moet je niet zoeken. 

Financiële experts dan maar: vaak zijn die ook verbonden aan een of andere instelling. Of hebben ze een fetisj voor een bepaald product of een bepaalde visie over de toekomst. Vaak wordt een piramidespel (ponzi scheme) zo handig verpakt dat het als dusdanig bijna niet te herkennen valt. Maar met wat beperkte kennis haal je ze er uit. 

Zelf heb ik me meer dan veertig jaar bezig gehouden met geld en wat geld kan doen met mensen.  Nu wil ik niet beweren dat ik een specialist ben, of de waarheid in pacht heb. Verre van. Maar je kan zelf heel wat doen om het feestje niet te missen, of in ieder geval niet in zeven sloten tegelijk te lopen. 

Het antwoord is opvallend eenvoudig: informeer je! Leer! En vooral laat je niet misleiden door moeilijke woorden. Als je termen niet begrijpt, en jouw gesprekspartner kan ze niet eenvoudig uitleggen, blijf er dan vanaf. 

Maar naast de plicht om je te informeren is er een andere vereiste die wellicht nog dwingender is: leer van de geschiedenis!

In het begin van mijn carrière bij de bank zei een directeur ooit tegen mij dat er maar een paar vormen van zowel beleggen als lenen bestaan. Al de rest is daarvan afgeleid. En vaak worden we verward door de afgeleide producten. Dus, probeer de voorgestelde producten te herleiden tot hun ware aard, en je zal beter slapen (of net slechter).

Maar naast de plicht om je te informeren is er een andere vereiste die wellicht nog dwingender is: leer van de geschiedenis! De geschiedenis staat immers vol van voorbeelden hoe een en ander is misgelopen. Soms is het wat zoeken om parallellen te vinden met de huidige tijd, maar geloof me: ze zijn er. Als het op geld aankomt werd in het verleden al alles uitgevonden, en werd alles al eens geprobeerd. Geloof niet de helderzienden die beweren dat het 'deze keer anders zal gaan'. Ik hoor je al zeggen dat nog nooit in het verleden belegd werd in NFT's. Je hebt gelijk: niet in die vorm. Maar als je terugkeert naar de basis, dan worden NFT's zelfs vermeld in oude sprookjes. Zoals dat van de keizer zonder kleren ...