Film: Nata per te

16-07-2024

Gay zijn en een vurige kinderwens hebben in Italië

‘Maar als de mens naar Mars is gegaan, misschien zal er op een dag ook hier iets veranderen’. En zo geschiedde. In 2018 stemde de kinderrechtbank in Napels in met het verzoek van Luca Trapanese (°1977) om Alba Stellamia met het syndroom van Down, te adopteren en haar zijn naam te geven: Alba Trapanese. 

De film Nata per te is gebaseerd op het gelijknamige boek dat Luca Trapanese schreef met Luca Mercadente. Het is gebaseerd op zijn eigen ervaringen.

Luca staat er dan alleen voor om een adoptieprocedure op te starten, bijgestaan door een koppige, gescheiden advocate en moeder van een tweeling

De 30-jarige homoseksuele Luca (Pierluigi Gigante) werkt in een instelling voor mensen met een beperking èn heeft een vurige kinderwens. Hij is bereid elke voorwaarde te accepteren, of het nu gaat om een kind of het soort pleegzorg. Zijn partner is dat niet. Hun relatie van elf jaar loopt op de klippen. Luca staat er dan alleen voor om een adoptieprocedure op te starten, bijgestaan door een koppige, gescheiden advocate (Teresa Saponangelo, bekend van È stata lamano di dio van Sorrentino) en moeder van een tweeling. Hij stuit echter op de Italiaanse wet die alleenstaanden verbiedt een kind te adopteren. In het katholieke Italië is ook het huwelijk enkel weggelegd voor heterokoppels. Tot slot is er de jeugdrechter (Barbora Bobulova), aanvankelijk verbijsterd door de persoonlijkheid van Luca, die volgens de wet onconventioneel is, maar vervolgens overtuigd is om ja te zeggen tegen adoptie voor het welzijn van Alba. Na een hevig proces mag Luca de pasgeborene Alba adopteren. Door haar beperking werd ze door meer dan twintig andere families afgewezen.

In het katholieke Italië is ook het huwelijk enkel weggelegd voor heterokoppels

Regisseur Fabio Mollo (Dog Years, Il padre d’Italia), werd eveneens als adoptievader geweigerd vanwege zijn geaardheid. Het resultaat is een persoonlijke, hartverwarmende film (gesitueerd in het historisch centrum van Napels en het eiland Ischia) over de betekenis van liefde en het belang van hoop zelfs in de moeilijkste tijden. Het gaat hierbij niet enkel om de strijd van Luca en Alba maar ook om die van duizenden andere aspirant-ouders en in de steek gelaten kinderen. De flashbacks die het hoofdpersonage terugbrengen naar zijn pijnlijke adolescentie en de boodschap dat je nooit de moed mag verliezen om je droom waar te maken zijn duidelijke boodschappen. Grote verdiensten hebben de scènes opgenomen in de leefgemeenschap van mensen met een beperking.

In Italië komen enkel koppels in aanmerking om kinderen met een beperking of gedragsproblemen te adopteren

Trapanese werd de eerste alleenstaande adoptievader in Italië. Sindsdien is hij de enige gebleven. In Italië komen enkel koppels in aanmerking om kinderen met een beperking of gedragsproblemen te adopteren. Meestal gaat het ook om kinderen die door andere gezinnen zijn afgewezen. In een interview verklaarde Trapanese dat hij op basis van zijn ervaring wist dat hij alle problemen zou aankunnen.

Vandaag is in Italië opnieuw het traditionele gezin van man en vrouw de wettelijke norm.