Mooi eerbetoon aan Sir Nicholas Winton, de Britse Schindler. Een noozakelijke film met een actueel thema.
One life is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, geschreven door de echte dochter van Sir Nicholas Winton, Barbara Winton. Het is een gevoelige weergave van een humanitaire held die zichzelf nooit zo heeft gezien. De titel verwijst naar de Joodse Talmoed: als je ook maar één leven redt, is het alsof je de hele wereld redt.
De titel verwijst naar de Joodse Talmoed: als je ook maar één leven redt, is het alsof je de hele wereld redt
‘Begin niet aan wat je niet kunt afmaken’. In One life hoort Nicky Winton (de jongere versie gespeeld door Johnny Flynn en een oudere versie gespeeld door Anthony Hopkins) dit advies voordat hij aan zijn meest altruïstische missie begint: het redden van zoveel mogelijk Joodse kinderen vooraleer de nazi’s Praag (Tsjecho-Slowakije) net voor de Tweede Wereldoorlog innemen. Een onmogelijke taak die Winton, met de steun van zijn moeder Babette (Helena Bonham Carter) en enkele vrienden, wil èn zal voltooien. Zijn beslissing resulteerde erin dat 669 kinderen werden opgevangen door pleeggezinnen en beschermd door het Britse volk voordat de oorlog uitbrak.
De Britse tv-regisseur James Hawes (The Bill, Merlin), voor wie het zijn eerste langspeelfilm is, wil met zijn verhaal niet koste wat kost ontroeren. Het is slechts de collectieve omhelzing en een koor van dank aan het hoofdpersonage van het verhaal die, met zijn vastberadenheid en moed in 1938, de redding van 669 joodse kinderen op zijn conto heeft. Hij herdenkt deze rechtvaardige man van de wereld, zonder nutteloze, overbodige lofbetuigingen. De film volgt het waargebeurde verhaal (tussen 1938 en 1987) van deze jongeman, scène na scène, als een documentaire reconstructie van een indringende gebeurtenis. Het ligt voor de hand dat dit verhaal kan worden vergeleken met het bekende verhaal dat Spielberg in Schindler’s List (1994) naar het grote scherm bracht. Toch is One Life een ander soort verhaal: dat van een gewone man die een ongelooflijke prestatie heeft geleverd. Er wordt niet geoordeeld, noch verheerlijkt, maar alleen de feiten spreken voor zich, wat maakt dat de kijker zelf zal oordelen.
Het portret dat de acteur geeft is dat van een bejaarde Nicolas Winton, gekweld omdat hij niet in staat is geweest om alle vluchtelingenkinderen in Praag te redden
Samen met de ingetogen regie van Hawes is het de vertolking van een grote Anthony Hopkins (86) die de film een ontroerende lading geeft. Het portret dat de acteur geeft is dat van een bejaarde Nicolas Winton, gekweld omdat hij niet in staat is geweest om alle vluchtelingenkinderen in Praag te redden. Tevens kan hij zich niet losrukken van zijn album, waarin hij al het materiaal over de operatie ‘Kindertransport’ heeft verzameld. Meesterlijk slaagt hij erin om Winton’s reactie in de televisiestudio op een erg realistische en emotionele manier weer te geven.
One life is een noodzakelijke film met een erg actueel thema. Zelf herkent de regisseur zich in de huidige genadeloze internationale politiek die de weerspiegeling is van de aanvankelijk vijandige houding van de Britse regering van 1938. Hij wist met de vinger naar de pers en de rechtse politici en geeft duidelijk aan wat hij denkt. "We komen van over de hele wereld. Het is uiterst belangrijk om anders te denken, om onze systemen te veranderen, zullen er altijd muren worden overschreden en gebroken."
Op YouTube kan de authentieke BBC-film worden bekeken, klik hier.