Wijnbouw in Puurs

22-08-2024
Puurs

Onze streekhistoricus Louis Callaert is niet alleen een lopende encyclopedie over de geschiedenis van Puurs en omgeving, maar ook een zeer krasse, vriendelijke, oude man. Toevallig kwam ik hem tegen in onze bibliotheek en vroeg hem of er in de Warme Middeleeuwen (ca 900-1400) hier wijnbouw was. Die vraag spookte al enige tijd door mijn hoofd, omdat een vriendelijke boer in de buurt vorig jaar in mei met man en macht bezig was een wijngaard aan te planten.

Puurs is nu bekend om zijn ‘witte goud’, de bij fijnproevers bekende en felbegeerde asperges

Twee dagen later vond ik een prachtig geschreven oude ponskaart in onze brievenbus van Louis. Hierop stond: Uit “Obituarium monasterii loci Sancti Bernardi” Lier, 1901, Benedictus van Donninck (in vertaling). Frater Daniël van Duysebock kocht in het jaar 1318, op 2 februari, voor 2 solidi druivelaars uit de streek van Tours voor de pastorij van Pudersse. Op 30 november 1337 kocht pater Johannes van Steenberghe, portier voor het klooster 12 oude druivelaars van Joannes den Pape van Pudersse.

Zo werd duidelijk dat de belangstelling voor de wijnbouw in Puurs en omstreken eeuwen teruggaat en dat de patertjes hierin een belangrijke rol speelden. Puurs is nu bekend om zijn ‘witte goud’. Dat zijn de bij fijnproevers bekende en felbegeerde asperges. De belangrijkste voorwaarde om op de goede grond van Puurs ook wijn te kunnen verbouwen, is de temperatuur. Dat kan nu weer door onze klimaatverandering. In Puurs-Sint-Amands zijn er twee wijndomeinen: het Wijndomein Valke Vleug, wat de vlucht van de valk betekent, in Liezele en Coninckxbeeck in Puurs die de aanleiding van het schrijven van deze blog is.

2023, warmste jaar ooit

We horen nu al 13 maanden lang dat het weer de warmste maand ooit was, maar hoe berekent men dit?

We weten zo langzamerhand wel dat het vorige jaar het warmste jaar ooit was. Wie herinnert zich niet de verwoestende bosbranden in Frankrijk, Griekenland en Canada? Bovendien horen we nu al 13 maanden lang dat het weer de warmste maand ooit was. De conclusie is dan ook gauw getrokken dat de klimaatcrisis de proporties van een klimaatnoodtoestand aan het aannemen is. 

De doelstelling om onder de 1,5°C opwarming te blijven is allang gepasseerd, waardoor extreem weer dagelijkse kost is geworden.

Maar hoe berekent men dit? Gewoonlijk vergelijken onderzoekers de gemeten temperaturen voor de maanden juni, juli en augustus van 2023 met die in dezelfde maanden in de periode 1850 tot 1900. Deze periode wordt de referentiewaarde genoemd voor de temperatuur van vóór het begin van de Britse industriële revolutie. Op die manier kon men bepalen dat de vorige zomer 2,07°C warmer was dan die in de referentieperiode dat de IPPC hanteert. Hiermee zijn we dus één van de doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 ruimschoots gepasseerd. Geen wonder dat het weer, zoals al decennialang is voorspeld, helemaal van slag is.

Bomen vertellen een verhaal

Wijnbouw in Puurs
Temperaturen op het land in de niet tropische gebieden van het Noordelijk Halfrond in de afgelopen 2000 jaar. De blauwe kleur geeft de met jaarringen gereconstrueerde zomertemperatuur aan; de rode de waargenomen temperaturen ten opzichte van het gemiddelde van 1850-1900. Bron: Esper, et al, 2024. BBC.

Temperaturen op het land in de niet tropische gebieden van het Noordelijk Halfrond in de afgelopen 2000 jaar. De blauwe kleur geeft de met jaarringen gereconstrueerde zomertemperatuur aan; de rode de waargenomen temperaturen ten opzichte van het gemiddelde van 1850-1900. Bron: Esper, et al, 2024. BBC.

De jaarringen van bomen in gebieden met vier duidelijke seizoenen leggen, als een natuurlijke bandrecorder, een aantal kenmerken vast van de omgeving waarin ze opgroeien. Elk jaar maken bomen een nieuw laagje hout aan en wordt de boom dikker. Dat doen de houtvaten. In de lente worden vrij grote houtvaten gemaakt. In de zomer worden de nieuwe houtvaten steeds dunner en in de herfst en winter stopt de groei bijna volledig. Hierdoor ontstaat er een kleurverschil van lichte ringen (snelle groei en grote vaten) en donkere ringen (langzame groei en kleine vaten), dit zijn de jaar- of groeiringen. Door die jaarringen te tellen weet je hoe oud een boom is.

De jaarringen van bomen in gebieden met 4 duidelijke seizoenen leggen een aantal kenmerken vast van de omgeving waarin ze opgroeien

Wanneer een boom goed kan groeien (voldoende licht, water en voedingstoffen) zijn de jaarringen breed. Wanneer er factoren zijn die de groei vertragen (droogte, ziekte, schaduw) dan worden de jaarringen smaller. Bovendien zitten er isotopen in het hout die allerlei informatie geven over het milieu, waaronder de hoeveelheid regen. Het jaarringen archief is tegenwoordig zeer betrouwbaar en goed ‘leesbaar’. Het geeft een waardevolle aanvulling op onze metingen, die zo’n 150 jaar teruggaan.

Jaarringen in bomen vertellen ons een boeiend verhaal over natuurlijke en de door ons veroorzaakte klimaatverandering. Het verschil is enorm. Het effect ook!

Uit het in mei gepubliceerde verhaal blijkt dat de zomer van 2023 maar liefst 2,20oC warmer was dan de gemiddelde zomertemperatuur. Het was daarmee de warmste sinds het begin van onze jaartelling. Dit laat nog eens zien dat onze snelle klimaatopwarming uniek is. Belangrijker is dat er dringend maatregelen worden genomen om dit niet nog verder uit de hand te laten lopen. Ondertussen onderhandelen onze politici verder, zonder zich druk te maken over de klimaatnoodtoestand, want we moeten bezuinigen.

Coninckxbeeck

In mei zagen we zo’n 7.000 palen in rijen op het land staan, waar boer Luc Houben en twee vrienden 45 kilometer draad over spande. Vrolijk vertelde hij ons dat ze aan een jongensdroom werkten: een wijngaard, de Coninckxbeeck. De naam, zo vertelde hij, kwam van de idyllische Koningsbeek, een zijarm van de Vliet en eens de grens tussen de graafschappen Vlaanderen en Brabant. 

Op mijn vraag over de grond, waar jarenlang producten van de geïndustrialiseerde landbouw op zijn gekweekt, kreeg ik een gedegen uitleg over de unieke eigenschappen van de Puurse zandleemgronden. Die geeft zowel de witte asperges als de druiven een kenmerkende smaak. Zijn trouwe herdershond stond er kwispelstaartend bij.

Tekst: Jan Stel (Prof. em. Ocean Space and Human Activity, University Maastricht, the Netherlands)