De zoektocht naar een lang, gezond en gelukkig leven in de 20ste en 21ste eeuw.
Op tijd fit voor de zomer? Doe mee aan een ‘30-day challenge’ op Instagram. Vlekjes op je huid? Scroll even op TikTok om te zien wat je er aan kan doen. Tips om te werken aan je veerkracht? Kranten en magazines staan er vol van. We worden vandaag overspoeld met adviezen voor een lang, gezond en gelukkig leven. De expo ‘Ja santé!’ in het Huis van Alijn toont dat dit vroeger niet anders was.
Al meer dan honderd jaar halen we van alles in huis om gezond te blijven en er verzorgd uit te zien. In de expo zien we verzorgingsproducten en curieuze toestellen als een hoogtezon of een borstversteviger en kleurrijke verpakkingen van krachtvoer voor baby’s en gezondheidslikeuren. Maar ook reclames die duidelijk maken hoe gezondheid doorheen de tijd big business is geworden. De expo neemt je niet alleen mee terug in de tijd, maar toont ook wat er vandaag allemaal leeft rond thema’s als huid- en haarverzorging, slapen, seks, beweging en voeding. Hieronder stellen we je alvast enkele thema’s voor.
De expo toont wat er vandaag leeft rond thema’s als huid- en haarverzorging, slapen, seks, beweging en voeding
Wast u!
Hoe en waarom we ons wassen is de laatste honderd jaar sterk geëvolueerd. In de 19e en begin 20e eeuw is het bestrijden van ziektekiemen de belangrijkste reden om je dagelijks te wassen aan de waskom of het lampetstel. Doorheen de 20e eeuw verandert dit naar verzorging, er mooi uitzien en ontspanning. Er liggen dan steeds meer zepen, geurtjes en deodorants in de winkelrekken en er komt meer comfort in badkamers met stromend warm water.
Let’s talk about sex
Hoe is onze kijk op seks en seksuele gezondheid geëvolueerd? Tot ver in de 20e eeuw wordt seks functioneel benaderd. Er rust nog een groot taboe en er is weinig kennis over het eigen lichaam. Dit verandert geleidelijk vanaf de jaren 1960 en 1970. Vandaag wordt over seksualiteit openlijk gesproken, maar zijn er nog steeds taboes. In de expo zijn er fragmenten van VRT over seksuele voorlichting vroeger en nu te zien en vertellen ze de geschiedenis van de vibrator.
Slaapwel!
We slapen één derde van ons leven en we dromen allemaal van een perfecte nachtrust. Het maakt ons vatbaar voor allerlei hulpmiddelen. Slaap je slecht? Dan kan een nieuwe matras, voedingssupplement of meditatie-app de oplossing bieden. Tot in de 19e eeuw slapen mensen in verschillende fasen, niet aaneengesloten en vaak ook overdag. Dit verandert door de industriële revolutie wanneer er een duidelijke dagindeling van werk en rust komt.
Wat schaft de pot?
Doorheen de tijd circuleerden er veel adviezen over wat je moet eten. In de vroege 20e eeuw moesten vlees, melk en suiker ons vooral fysiek sterker maken. Na WOII verschoof de aandacht naar een evenwichtig voedingspatroon, gebaseerd op officiële voedingsmodellen. Ook in kookboeken en magazines doken gezonde recepten op.
Bewegen is leven
We horen het maar al te vaak: we bewegen te weinig. Eind 19e eeuw komt het belang van dagelijkse beweging naar voor wanneer machines geleidelijk aan de zware fysieke arbeid overnemen. Bewegen en sporten wordt dan een belangrijke vorm van vrijetijdsbesteding, bij voorkeur in de buitenlucht.
Praktisch
De expo ‘Ja santé’ loopt nog tot 27 april 2025 in het Huis van Alijn in Gent. Tickets kosten 9 euro. Met een ticket kan je ook het Museum van het dagelijks leven bezoeken. Meer info vind je op www.huisvanalijn.be.
Dit is een artikel uit S-Plus Mag oktober - november - december 2024. Lees hier nog meer artikels.