Het najaar is het moment van vele kermissen, al dan niet nog gekoppeld aan processies. Voor mij begint het lokale seizoen van kermissen eind augustus met de Maria-ommegang in het naburige gehucht Kalfort. Het feest duurt een week, waarbij de processie, de kermis en de jaarmarkt, culturele hoogtepunten zijn die duizenden bedevaarders en kijklustigen lokt. Al zo’n 400 jaar draait alles om het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan, dat in de plaatselijke kapel wordt bewaard en vereerd. Ze kan oogziektes en heesheid genezen. Ik ga naar de oogarts.
Puurs begint te bruisen met een stevig Pukema weekend in september
Daarna begint Puurs te bruisen met een stevig Pukema weekend in september. Pukema zal ook wel zijn voortgekomen uit een kermis met een jaarmarkt en een kermis. Twintig jaar geleden waren er nog oude ambachten te zien, zoals het rietvlechten, waar de streek om bekend staat. Toen was het kraampje waar je zelfgemaakte koek met krenten en rozijnen kon kopen zeker een bezoek waard. Maar de tijd staat niet stil. De lopende band van het leven loopt door. Het door mij zo gewaardeerde koekkraampje is verledentijd. En de mandenvlechters zijn er niet meer. De kermis is er nog wel. De smoutenbollenboer is chagrijnig. Hij weigert mij drie smoutebollen te verkopen.
Pukema 2024
Het festijn gaat met zijn tijd mee. Er is een website, waarop de verschillende sites en activiteiten zijn aangegeven. Bij het station is de Pukema Plage Beachbar, het Dorpshart is omgetoverd in de Main Stage en het mij zo goed bekende Kerkplein is, evenals alle voorgaande jaren, omgedoopt in het Circusplein. De verbindende straten staan vol kramen, waar hier en daar nog iets te koop wordt aangeboden. Het merendeel zijn echter eet- en drankkaampjes van wat Puurs Proeft wordt genoemd. Op een aantal uitstekende uitzonderingen na, is het merendeel een waar junkfood paradijs.
In de ochtend drinken we cappuccino’tjes bij Barista Oscaaar, een gezellige Italiaanse Empolini Milano, die tot een uiterst efficiënte koffiebar is omgebouwd. We kennen de vriendelijke en gezellige uitbaters van onze vele bezoekjes aan hun koffiehuis in het oude gemeentehuis in Liezele. Daar worden uitstekende ontbijten geserveerd en staat de koffie altijd klaar. Na een slinger langs de belangrijkste evenementen en kramen, komen we in de Hoogstraat, de Meir van Puurs, een brandweerauto met blauwe zwaailichten tegen. Oei joei joei, brand, denk ik verschrikt. Niets aan de hand. De brandweerauto controleert of de doorgang vrij is bij noodgevallen. Er worden de nodige kraampjes verplaatst en grote luifels afgebroken. Puurs waakt over zijn burgers en zijn gasten.
De natuur maakt ook een punt: waterbom!
Het weer met Pukema was goed. In Centraal- en Oost-Europa heeft Storm Boris een waterbom laten barsten. De verschillende Europese weerdiensten hadden ruim van tevoren gewaarschuwd voor de ronddraaiende Storm Boris. Dat dit rampzalige weer ontstaat, hebben we helemaal aan onszelf te danken. Het is een dramatisch effect van onze klimaatverandering. Toch blijven we maar broeistofgassen in de atmosfeer pompen en raken onze politici het niet eens over de te nemen maatregelen. Ze geloven in sprookjes.
In Centraal- en Oost-Europa heeft Storm Boris een waterbom laten barsten. Dat dit rampzalige weer ontstaat, hebben we helemaal aan onszelf te danken
Europa is het snelst opwarmende continent ter wereld. Dat betekent meer extreme hitte en meer regen, wat leidt tot droogte met bosbranden en tot overstromingen, zoals deze waterbom in Duitsland, Oostenrijk, Polen, en Tsjechië. Het water verlaat de Alpen via de Elbe, de Oder en de Donau, wat tot nog meer overstromingen en schade leidt.
Onze KMI-weermannen geven een uitstekende uitleg van de situatie. Deze waterbom is het resultaat van een ingewikkelde reeks van veranderingen die wij met onze klimaatopwarming veroorzaken. Door de opwarming verandert de straalstroom hoog in de atmosfeer, waardoor er blokkades optreden. Het gevolg is dat het weer langzamer wegtrekt dan we gewend zijn. Zo krijg je situaties dat wanneer het regent, het blijft regenen of sneeuwen.
Door onze klimaatopwarming komen hittegolven in het Middellandse Zeegebied vaker voor en duren ze langer. De vele bosbranden in de afgelopen jaren zijn hiervan een sterk signaal. Waar minder aandacht aan wordt gegeven is dat het aantal hittegolven in de zeeën en oceaan ook toenemen. Hierdoor is het Middellandse zeewater in de zomer erg warm, en verdampt er veel water. Je raadt het al, een geblokkeerd, ronddraaiend lagedrukgebied draait zich dol. Hierbij neemt het warme lucht met veel waterdamp op uit het oostelijke Middellandse Zeegebied en loost het als regen en sneeuw boven de Alpen. De achterliggende oorzaak ervan zijn wij met onze leefgewoontes. Dansen we met zijn allen op een slapende vulkaan, die we zelf gemaakt hebben?
Tekst: Jan Stel (Prof. em. Ocean Space and Human Activity, University Maastricht, the Netherlands)