Melissa

Huidkanker in opmars

01-07-2022

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in België, en het aantal diagnoses blijft toenemen. Te veel blootstelling aan de zon en te weinig bescherming zijn hiervan de grootste oorzaken. Gelukkig zijn de meeste types van huidkanker goed te genezen, als je er tijdig bij bent. We spraken met Brigitte Boonen, preventie en UV-expert bij Stichting tegen Kanker, over de verschillende soorten huidkankers, oorzaken en behandelingen.

De Stichting tegen Kanker werkt rond 3 missies: wetenschappelijk onderzoek, preventie en begeleiding van kankerpatiënten. Dat preventie belangrijk is, heeft te maken met een duidelijk oorzakelijk verband tussen huidkanker en onze blootstelling aan UV stralen. We gaan steeds vaker op vakantie naar zonnige gebieden, en beschermen ons nog te weinig. Toch maken we ons bij een vreemd plekje of vlekje al snel zorgen. Maar wanneer is er sprake van huidkanker, en zijn alle huidkankers kwaadaardig?

Brigitte: “Er zijn 2 grote groepen huidkankers: de melanomen en de non-melanomen. De melanomen zijn de meest agressieve. Daar kan je aan sterven als het niet tijdig ontdekt wordt. Gelukkig werkt de vroegtijdige opsporing in België prima en worden steeds meer melanomen ontdekt in stadium 1 en 2, met goede overlevingskansen. Als de huidkanker in stadium 3 of 4 wordt ontdekt en er sprake is van uitzaaiing, daalt die kans drastisch. De non-melanomen zijn minder agressief. Hierbij komen het basaalcel- en het spinocellulair carcinoom het meeste voor. Spinocellulaire carcinomen kunnen uitzaaien, maar dat gebeurt veel langzamer. Bij tijdig optreden is de overlevingskans dan ook veel hoger dan bij melanomen. De basocellulaire carcinomen kunnen niet uitzaaien, en daar zal je ook niet aan sterven.”

Van het moment dat bestaande vlekjes veranderen of er heel anders uitzien, ga je best zo snel mogelijk op controle

Hoe ontstaat huidkanker?
Brigitte: “Ongeveer 75 - 90 % kunnen we toewijzen aan UV stralen die ons DNA beschadigen. Die schade wordt gedeeltelijk hersteld door onze huid, maar de overige schade stapelt zich in de loop van de tijd op. Die schade kan je niet terugdraaien. Huidcellen gaan muteren en kunnen uitgroeien tot huidkanker. Dat huidkanker toeneemt, hangt ook een stuk af van het klimaat. Door het verdunnen van de ozonlaag bereiken meer UV stralen de aardoppervlakte, wat vooral de babyboomers treft die de hoogste dosissen straling kregen tijdens hun leven. Vooral ons gedrag draagt bij aan de huidkankerepidemie. We gaan meer op vakantie, ook tijdens de winterperiode, dragen minder kledij en willen heel graag bruin zijn.”

Wat met de zonnebanken?
Brigitte: “Sinds 2009 staat de zonnebank in de hoogste categorie van kankerverwekkende stoffen, naast tabak en asbest. In Europa werd er een limiet gezet op de stralingsdosis, maar een veilige dosis bestaat eigenlijk niet. Zelf vanaf je eerste zonnebanksessie verhoog je jouw kans op huidkanker. Het zou eigenlijk verboden moeten worden, want het is dat risico niet waard.”

Speelt onze huidtype ook een rol?
Brigitte: “Zeker, hoewel het risico heel sterk verschilt per persoon. Volgens de schaal van Fitzpatrick zijn er 6 huidtypes. Vooral type 1 en 2, de bleekste huidtypes, lopen een hoger risico. Denk aan mensen met sproeten of rood/ blond haar die snel verbranden en niet of traag bruin worden. Hoe donkerder je huidtype, hoe meer zon je huid kan verdragen. Ook op welke wijze de schade veroorzaakt wordt heeft invloed op het soort huidkanker. Zeer korte intensieve blootstelling, bijvoorbeeld bij het verbranden op het strand, speelt een veel grotere rol bij melanomen. Terwijl spinocellulaire carcinomen meer door cumulatieve blootstelling veroorzaakt worden, en vaker voor komen bij mensen die buiten werken of sporten. De basocellulaire carcinomen ontstaan zowel door langdurige als hevige blootstelling.”

Hoe kan huidkanker voorkomen worden?
Brigitte: “Er zijn 3 manieren om je te beschermen. Het eerste wat je zou moeten doen is je blootstelling beperken. Zoek de schaduw op, zeker tussen 12 en 15 uur, bij een hogere UV-index. De 2de tip is om je huid te bedekken met kledij, en een hoed en zonnebril te dragen. Pas op de 3de plaats komt het smeren van zonnebrandcrème, op momenten dat je toch in de zon gaat. Smeren helpt wel, maar we doen het nog onvoldoende of gebruiken te weinig product. Wil je heel je lichaam insmeren, dan heb je zeker 35 ml nodig en moet je dat om de 2 uur herhalen. Dat is gigantisch veel. Mensen smeren in praktijk ongeveer 1/3, waardoor de bescherming veel lager ligt. Je gebruikt best een hogere SPF van 30 of 50, maar geen enkele zonnebrandcrème beschermt voor 100 %. Ook als je ouder bent, en jezelf vroeger weinig of niet ingesmeerd hebt tegen de zon, is het niet te laat om hiermee te starten. De schade is al gebeurd, maar beschermen heeft zeker nog nut om erger te voorkomen."

Er zijn 3 manieren om je te beschermen: zon weren, kleren en smeren

Wanneer moet je vlekjes laten controleren?
Brigitte: “Het is niet de bedoeling dat je bij elk vlekje naar de huidarts of dermatoloog gaat. De wachttijden lopen zo alsmaar op. Je kan ook je huid geregeld zelf controleren, maar dan is het belangrijk om heel je lichaam onder de loep te nemen. Zelfs tot tussen je tenen. Van het moment dat je iets verdacht ziet ga je best zo snel mogelijk op controle. Denk aan vlekjes die er daarvoor niet waren, vlekjes die van vorm veranderen of die er anders uitzien dan de andere.”

Hoe wordt huidkanker behandeld?
Brigitte: “Dat hangt af van het type huidkanker. Meestal wordt de huidkanker uitgesneden, maar ook crèmes, radio- en chemotherapie en immuuntherapie behoren tot de mogelijkheden. Basocellulaire carcinomen, en een deel van de spinocellulaire carcinomen, kunnen vaak door de dermatoloog behandeld worden. Voor melanomen zijn al zwaardere behandelingen nodig. Die zijn heel agressief, dus daar moet je snel bij zijn. In 2019 zijn 449 patiënten overleden aan huidkanker. Dat is zeker niet niets. We zien ook dat huidkanker een van de snelst toenemende vormen van kanker in Vlaanderen is, met een verdubbeling van het aantal diagnoses om de 10 jaar. Preventie is dus zeer belangrijk!”

Waar kunnen patiënten steun vinden?
Brigitte: “In België kan dat bij Melanoompunt. Die organiseren lezingen en bijeenkomsten waar lotgenoten bij elkaar steun kunnen vinden.”

Controleer je vlekjes!
Op het Lenteconcert in Oostende lanceerde S-Plus haar sensibiliseringscampagne tegen huidkanker. Ook wij vinden het belangrijk om regelmatig je huid te (laten) controleren. Waar je precies moet op letten als je dat doet, kan je lezen onder het thema 'gezondheid'.

Meer informatie: www.kanker.be en www.melanoompunt.be

De prostaat: functie, behandelingen en taboe

17-10-2022

De prostaat is niet groter dan een walnoot en bevindt zich vlak onder de blaas, om de urinebuis heen. Bij het ouder worden kunnen zowel goedaardige als kwaadaardige prostaatvergrotingen ontstaan. Bij een kwaadaardige vergroting spreken we van prostaatkanker, één van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen. Hoe herken je het en welke behandelingen bestaan er? We spraken met dr. Bruno Bamelis, uroloog in het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper, en patiënt Bertin Sanders.

Wat is de functie van de prostaat?
Dr. Bamelis: “Als uroloog zijn we specialist van de urinewegen, de afvoerwegen van urine. De prostaat is een deel van de urinewegen en produceert vocht, wat meegaat bij de zaadlozing. Zonder prostaat zou een man waarschijnlijk niet vruchtbaar zijn, omdat het volume van de zaadlozing te klein is. In dat vocht zitten ook stoffen die de zaadcellen beschermen, zodat ze overleven in de vagina.”

Hoe herken je prostaatkanker?
Dr. Bamelis: “Daar bestaat een groot misverstand rond. Het merendeel van de patiënten met prostaatkanker heeft geen enkel symptoom. Vaak zien we mensen komen met plasklachten, maar dat gaat in de meeste gevallen over een goedaardige vergroting van de prostaat. De meeste mannnen voelen niets en kunnen toch prostaatkanker hebben. Het allergrootste deel van mannen met prostaatkanker worden gediagnosticeerd door een gestegen PSA-waarde in het bloed, een eiwit gemaakt door de prostaat. Deze waarde kan stijgen door prostaatkanker, een vergrote prostaat of een prostaatontsteking. Verder onderzoek is dan nodig om de oorzaak te bepalen.”

Voor de algemene bevolking raden we aan om vanaf 50 jaar op controle te gaan

Kan je plasklachten voorkomen?
Dr. Bamelis: “Mannen hebben altijd geleerd om rechtstaand te plassen, maar het is voor je blaas gezonder om dat zittend te doen. Het is de meest natuurlijke vorm, omdat de blaas niet moet duwen tegen een opgespannen bekkenbodem. Dat wil nu niet zeggen dat je hierdoor alle problemen zal voorkomen, maar je blaas zal wel gezonder zijn. Plas je rechtstaand, dan kan je een meer geprikkelde blaas krijgen. Als je dan later ook nog een vergrote prostaat krijgt, ga je daar waarschijnlijk meer symptomen van ondervinden, dan iemand die geen geprikkelde blaas heeft.”

Hoe kan je prostaatkanker behandelen?
Dr. Bamelis: “Dat hangt af van het stadium waarin de tumor zich bevindt, de agressiviteitsgraad, de leeftijd en de algemene levensverwachting. Als het over een weinig agressieve vorm van prostaatkanker gaat, dan wordt ‘active surveillance’ of ‘actieve bewaking’ voorgesteld. We gaan de tumorgroei opvolgen en enkel ingrijpen als de prostaatkanker agressiever zou worden. Gaat het om een agressievere vorm, dan is het toch wel aan te raden om een actieve behandeling te doen. Er zijn verschillende opties. Bij jongere mannen, onder de 75 jaar, zijn we eerder geneigd om een operatie voor te stellen. Zo kan je kiezen om de prostaat volledig te laten verwijderen, de ‘radicale prostatectomie’. Dat gebeurt nu bijna altijd robot-geassisteerd, zodat we erg nauwkeurig kunnen werken. Bij mannen boven de 75 jaar stellen we eerder radiotherapie voor. We kunnen een inwendige bestraling doen, ook ‘brachytherapie’ genoemd, of een uitwendige bestraling, ‘externe radiotherapie’. De keuze ligt mee bij de patiënt.”

Zijn er gevolgen bij het verwijderen van de prostaat?
Dr. Bamelis: “Bij het verwijderen van de prostaat heeft de man geen ejaculatie meer. De zaadleiders worden net voor de prostaat afgeknipt. De man komt dan in feite droog klaar. We proberen, zeker bij mannen die nog seksueel actief zijn en dat ook belangrijk vinden, om de zenuwen die de erectie aansturen te sparen om de potentie te bewaren. Dat kan niet altijd, zeker niet bij een agressieve tumor die lokaal uitgebreid is. Willen we de zenuwen sparen, dan moeten we dicht op de prostaat blijven en bestaat de kans dat de tumor niet volledig verwijderd is. Dat risico moeten we op voorhand met de patiënt heel goed bespreken. Je kan nadien wel nabestralen, maar dat heeft ook invloed op de kwaliteit van de erecties en is beter te vermijden indien mogelijk.”

Bij welke leeftijd komt prostaatkanker het meest voor?
Dr. Bamelis: “De top incidentie ligt tussen 60 en 80 jaar. Het neemt zeker toe met ouder worden, in die zin dat het een ouderdomsziekte is. Voor de algemene bevolking raden we aan om vanaf 50 jaar op controle te gaan. Er zijn ook erfelijke vormen. Heeft een vader of een broer op jonge leeftijd (voor 60 jaar) prostaatkanker gekregen, dan heb je een verhoogde kans. In die situatie raden we aan om zich vanaf de leeftijd van 40 jaar te laten opvolgen, om jaarlijks de PSA-waarden te bepalen en af en toe een rectaal onderzoek te doen. Niet alle tumoren produceren immers PSA, maar dat zijn uitzonderingen.”

Bertin Sanders, 67 jaar, werd dit jaar gediagnosticeerd met een vergrote prostaat. Het was pas een 4-tal jaar na zijn eerste klachten en bij consultatie van een 3e uroloog dat hij ernstig werd genomen en verder werd behandeld.

Met welke klachten ben je naar de dokter gegaan?
Bertin: “Ik had last van klassieke plasproblemen: vaak plassen, dringende behoefte, het gevoel mijn blaas niet te kunnen ledigen. Ik kreeg telkens klassieke medicatie voor een vergrote prostaat, een verschijnsel dat als normaal wordt beschouwd bij oudere mannen. Pas een 4-tal jaar later gebeurden de onderzoeken grondiger: echografie, plasschema, plassen in het ziekenhuis met een volle blaas en een nieuwe echografie. Dat leverde een dubbele diagnose op: een goedaardige vergrote prostaat en een hyperactieve blaas.”

Als je er zelf in alle talen over zwijgt, sta je er alleen voor

Hoe werd je verder behandeld?
Bertin: “De behandeling gebeurde in 3 fasen. Voorafgaand moest ik thuis gedurende 2 weken een vrij gedetailleerd plasschema aanhouden, gevolgd door medicatie. De arts raadde aan om koffie te beperken, koolzuurhoudende drankjes te vermijden en veel water te drinken. Dat gaf niet het gewenste effect. Om de bekkenbodem en de blaas te versterken werd kinesitherapie voorgeschreven, maar ook dat werkte slechts tijdelijk. De arts stelde een chirurgische ingreep voor: laserbehandeling, ook wel HoLEP genoemd. Hierbij wordt het goedaardig prostaatgezwel weggenomen via de plasbuis. Zo’n behandeling is minder ingrijpend dan de klassieke prostaatoperatie.”

Hoe is het nu met jou, na de operatie?
Bertin: “Een aantal weken na de operatie vernam ik op consultatie dat een biopsie van het verwijderde weefsel een kiem van kwaadaardigheid aan het licht bracht. Dat was even schrikken. Tot bleek dat dit bij het merendeel van de mannen het geval is. Het zou eigen zijn aan een vergrote prostaat. Bij sommige mannen ontaardt dat weefsel echter in sneltempo, dan spreken we over een agressieve kanker. Bij mij was dat gelukkig niet het geval. Toch is het aangeraden om hier alert voor te zijn en in mijn geval 2 keer per jaar op controle te gaan.”

Heb je steun gevonden tijdens dit proces?
Bertin: “Er is nog zo’n groot taboe rond de prostaat. Als je er zelf in alle talen over zwijgt, sta je er alleen voor. Je kan pas steun vinden als je er zelf open over bent bij familie en vrienden. Mannen hebben dat vooral aan zichzelf te danken. Ofwel laten ze zich niet onderzoeken of ze wachten af. Dat kan fataal zijn. Voorkomen is beter dan genezen. Voel je je niet goed bij een arts, is het vertrouwen er niet, aarzel dan niet om een andere arts te raadplegen. De meeste artsen zijn tegenwoordig open en communicatief. Nu wij mannen nog.”

Dit is een artikel uit S-Plus Mag oktober-november-december 2022. Lees hier nog meer artikels.

Muziek bij dementie

03-05-2022

Ons Maria vergat af en toe de draad in haar verhaal. Het lag op het puntje van haar tong, en toch leek het zo ver weg. Herinneringen die plotseling verdwenen, en mensen die nog maar een schim waren van wat ze ooit betekenden. Maar zingen, dat deed ze steeds uit volle borst: “Edelvrouwe van mijn Vlaanderen, Burchtgravinne van mijn herrt, gij weet, moeder, gij allene, dat ik gans de uwe werd.” En even leek ze net als vroeger.

Hoe erger de ziekte wordt, hoe meer de persoon de controle verliest over zijn eigen leven

Bij mensen met dementie gaat het functioneren van de hersenen achteruit. Zenuwcellen, of de verbinding tussen cellen, gaan kapot. De eerste signalen van vergeetachtigheid treden op, maar dat is niet bij elke vorm zo. Het gedrag, de stemming en de persoonlijkheid kunnen ook veranderen. Alles lijkt plots verwarrend, met uitingen als angst of woede tot gevolg. Het leervermogen, taalgebruik en het begrijpen en uitvoeren van dagelijkse taken worden steeds moeilijker. Hoe erger de ziekte wordt, hoe meer de persoon de controle verliest over zijn eigen leven.

Muziektherapie

Hoewel 1 op de 5 mensen te maken krijgt met dementie, bestaat er nog geen medicijn. Maar muziek, dat blijkt een wondermiddel om opnieuw contact te maken met mensen die eigenlijk niet meer aan een gesprek toekomen. Muziek zou één van de laatste zaken zijn die uit ons brein verdwijnt. Vaak zijn belangrijke momenten in ons leven gekoppeld aan liedjes. Door deze liedjes opnieuw te beluisteren, kunnen heel wat vergeten herinneringen, emoties en verhalen naar boven komen.

Belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziek

Muziek zal dementie niet genezen, of het proces vertragen. Maar de positieve effecten, die maken het leven van je naasten een stuk aangenamer. Zo wordt het als therapeutische behandelmethode ingezet om de sociale, emotionele en cognitieve vaardigheden van mensen met dementie te verbeteren. Of je nu samen in stilte naar muziek luistert, danst of de teksten luidkeels meebrult – muziek doet mensen met dementie herleven. 

Positieve effecten van muziek

  • Stimuleert beweging. Door te bewegen, van mee tokkelen tot dansen, begrijpen mensen met dementie meer en kunnen ze sommige taken zelfstandig uitvoeren. Want stilzitten, dat is achteruitgaan.
  • Roept oude herinneringen op en maakt heel wat emoties los. Zo is muziek een laagdrempelige manier om mensen met dementie te bereiken. Bij muziek wordt hetzelfde gebied gestimuleerd als bij taal. Daarom dat mensen met dementie vaak niet meer tot een gesprek komen, maar wel plots de tekst van een lied uit hun jeugd kunnen meezingen.
  • Ontspant bij drukke momenten en bij veel prikkels (drukte, bezoek,...). Vaak zijn mensen met dementie in de avond onrustiger, waar zachte muziek de nodige afleiding kan vormen. Het kan gevoelens van angst en depressie sterk verminderen.
  • Verbetert de slaapkwaliteit.

Zelf uitproberen?

Wil je graag zelf het effect van muziek beleven op een naaste met dementie? Probeer het met een zelfgemaakte afspeellijst met nummers van toen, of nummers gelinkt aan belangrijke momenten. Denk aan een trouwdag, jeugdvereniging of concerten die de persoon heeft bijgewoond. Ook online kan je heel wat muziek vinden. Van YouTube, met muzieklijsten tussen de jaren ’30 en ’80, tot een online radiostation. Radio-remember, bijvoorbeeld, draait elke dag muziek gericht op ouderen met dementie. Of het zangproject De Stem van ons Geheugen organiseert meerdere contactkoren voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, waar samen gezongen wordt.

Klinkt als muziek in de oren, he?

S-Plus vervult Hartenwens van Charel

05-09-2022

Nog eens met de duiven spelen. Dat was de eenvoudige wens van de 81-jarige Charel Borremans uit Rijkevorsel. Binnen het project ‘Hartenwens’ vervult S-Plus ieder jaar een aantal wensen en dromen van oudere senioren. Van een helikoptervlucht tot een uitstap naar zee met familie – alles is mogelijk. Deze keer was het de beurt aan Charel en mocht hij 4 september een duivenwedstrijd meemaken. 

Charel kreeg ooit enkele duiven cadeau. Duivensport was populair en samen met een 50-tal andere leden van de duivenvereniging werden wekelijks wedstrijden georganiseerd. “Op zaterdag werden de duiven gelost. Op zondag moest je vroeg opstaan en wachten tot de duiven gingen ‘vallen’. Met goede duiven ging dat snel, bij anderen duurde het soms wat langer. Er is zelfs één keer een duif verloren geraakt. Deze werd uiteindelijk in Limburg teruggevonden, maar dat was te ver voor Charel. Van hem mocht de duif daar blijven.”

Zijn hobby als duivenmelker moest hij stopzetten, maar zijn interesse ging niet weg

Op 63-jarige leeftijd kreeg Charel een herseninfarct (CVA), waardoor hij niet meer thuis kon blijven wonen. Zo is hij op jonge leeftijd in het woonzorgcentrum Prinsenhof in Rijkevorsel terecht gekomen. Zijn hobby als duivenmelker moest hij stopzetten, maar zijn interesse ging niet weg. Geregeld ziet hij vanuit zijn kamer nog duiven voorbijvliegen. “Hij zou zo graag nog eens met de duiven spelen met een echte duivenmelker. En nadien genieten van frietjes met stoofvlees.” 

Zo gewenst, zo gedaan, denkt S-Plus. Zondag 4 september beleefde Charel een dag om niet snel te vergeten. In samenwerking met de Duivenbond van Rijkevorsel en het woonzorgcentrum mocht hij genieten van de ‘vallende duiven’ in de tuin van duivenmelker Jef. 

Ouderen in een woonzorgcentrum weten nog heel goed wat ze graag willen, maar een deel van hun bewegingsvrijheid is ingeperkt. Zelfbeschikkingsrecht is echter belangrijk, ook als je ouder bent. Want wanneer vroegen ze het laatst ‘wat wil jij nog eens doen?’ of ‘wat wil jij nog eens eten?’. En hoe simpel kan dan het antwoord zijn: een duivenwedstrijd meemaken, en frietjes van de frituur!

Charel1

 

Charel2

 

Charel3

 

Charel4

 

Charel 5

 

Charel6

 

Charel7

Foto's van Frank Van Hollebeke

Heb je zelf een hartenwens of ken je iemand met een grote droom?  
Contacteer ons op info@s-plusvzw.be of bel ons op 02 515 02 06.  

Abonneer op Melissa Tihange