De gezondheidswandelingen van S-Plus

04-07-2024

Dat wandelen in de buitenlucht heerlijk is, dat wist je al. Maar wist je ook dat het wetenschappelijk bewezen is dat je er gezonder van wordt?

Groene landschappen verhogen het gelukshormoon

Uit onderzoek blijk dat wie buiten in de natuur gaat wandelen een verhoogd serotoninegehalte in zijn bloed heeft. Serotonine is een neurotransmitter die kalmerend inwerkt op onze stemmingen en emoties, en zelfs slapeloosheid kan voorkomen. Serotonine wordt daarom ook wel een gelukshormoon genoemd.

Natuurwandelaars hebben meer plezier en houden wandelen langer vol

Verse lucht bevat meer zuurstof 

Meer zuurstof in de lucht, betekent meer zuurstof in je bloed. Zuurstofrijk bloed voedt je organen en alle cellen in je lichaam. Zo kan je lijf zijn werk beter doen en zichzelf beter ontdoen van afvalstoffen. Door die zuivering blijft de zuurtegraad van je lichaam in balans.

Buiten wandelen stimuleert je geest

Onderzoek wijst uit dat buiten bewegen voor een extra mentale opkikker zorgt: de proefpersonen hadden minder last van de angstige en depressieve gevoelens en voelden zich energieker en vrolijker dan ‘binnen sporters’. Wie fit is, heeft betere cognitieve vaardigheden zoals concentratie en reactiesnelheid en maakt ook meer zenuwen en haarvaatjes aan in de belangrijke delen van de hersenen.

Je zintuigen worden meer gestimuleerd

Je hoort het geruis door de bomen, het getsjilp van de vogeltjes. Je voelt de takjes onder je voeten, je kan je vingers langs een boomschors of het riet laten glijden. Je voelt de wind langs je wangen strelen, en dan zijn er nog die heerlijke geuren van het bos. Al deze sensaties zorgen ervoor dat natuurwandelaars gewoon veel meer plezier beleven én het dus langer volhouden.

De zon geeft ons vitamine D en optimaliseert hormonen

Wanneer de zon op onze huid schijnt, maakt het lichaam vitamine D3 aan. Die vitamine is belangrijk voor je metabolisme en de gezondheid van je botten. Het helpt je bovendien om beter te slapen, het verbetert het immuunsysteem en verhoogt de endorfineproductie. Endorfine is namelijk nog een hormoon dat zorgt voor een geluksgevoel. Endorfine heeft als eigenschap dat pijn en stress worden onderdrukt zodat er meer plaats is voor een gelukkig gevoel. Uiteraard kan te veel zon schadelijk zijn. Het is daarom belangrijk jezelf te beschermen met geschikte kledij en voldoende zonnebrandcrème.

Gezondheidswandelingen

In het najaar van 2024 heeft S-Plus nog heel wat wandelingen waar je kan aan deelnemen. De wandelingen zijn voor leden helemaal gratis. Ook niet-leden kunnen aansluiten!

  • 25.07 Samen op stap in Lauwe (7 km) 
    vertrek om 13.30 uur, Astoria, Hospitaalstraat 67, Lauwe (inschrijven op 056 23 03 92)
  • 06.09 Etterbeek, een dorp naast Europa (3 km)
    vertrek om 14 uur, Jourdanplein Etterbeek (inschrijven op 02 546 15 92)
  • 11.09 Rond het fort van Kessel (6,7 km)
    vertrek 14 uur, Sporthal De Putting, Nijlen (inschrijven op 03 285 43 36)
  • 13.09 Boutersem (8 km)
    vertrek om 13.30 uur café De Pomp, Boutersem (inschrijven 02 546 15 92)
  • 16.09 1001 vijvers de Wyers Zonhoven (9,1 km)
    vertrek om 9.30 uur Zwanenstraat 105, Zonhoven (inschrijven ter plaatse)
  • 27.09 Oude Schelde Appels (5 km)
    vertrek om 14 uur, Hoogstraat 20, Appels (inschrijven 09 333 57 76)
  • 29.09 Op bezoek in Webbekoms Broek in Diest (5 of 6,5 km)
    vertrek 10 uur Oude baan 135, Diest (inschrijven ter plaatse)
  • 09.10 Park Vorderstein in Schoten (6 km)
    vertrek om 14 uur, Parking Vorderstein Schoten (inschrijven 03 285 43 36)
  • 10.10 Natuurwandeling Beisbroek (6 km)
    vertrek om 13.30 uur Koetshuis, Zeeweg 98, Brugge (inschrijven 050 44 79 56)
  • 20.10 Breughelwandeling Dilbeek (7,6 km)
    vertrek om 14 uur Herdebeekstraat 176, Itterbeek (inschrijven 02 546 15 92)
  • 24.10 Herfstwandeling in het bos van Coolhem in Sint-Amands (6 km)
    vertrek om 13.30 uur, Hof van Coolhem, Puurs-Sint-Amands (inschrijven 03 285 43 36)
  • 27.10 Het plateau van Caestert in Riemst (6 km)
    vertrek om 10 uur Statieplein, Riemst (inschrijven ter plaatse)
  • 04.11 Hageven De Plateau (6,7 km)
    vertrek om 10 uur Bezoekerscentrum Hegeven, Tussenstraat 10, Neerpelt (inschrijven ter plaatse)
  • 24.11 Het mooi glooiend landschap van Kesselt (5,5 of 6,8 km)
    vertrek om 10 uur, A. Nelissenlaan 13, Lanaken (inschrijven ter plaatse)

Warme Wandeldag in Gent
Op zondag 20 oktober 2024 organiseert S-Plus een wandeling door het mooie Gent. Je kan kiezen uit een parcours van 6 km of 10 km. Bij de wandeling van 6 km kan je ook deelnemen aan een fotozoektocht. Er is een aangepaste wandeling van 3 km voor mensen die slecht te been zijn. Iedereen welkom! Dus neem gerust al je vrienden en familie mee voor dit mooie parcours.

Deze wandeling kost uitzonderlijk 2 euro, maar dat gaat integraal naar het goede doel! (De warmste week) Vertrek aan SamenSterker, Vrijdagsmarkt 9, 9000 Gent (inschrijven 09 333 57 76 of o-vl@s-plusvzw.be ).

Dit evenement is gerealiseerd met de steun van Sportdienst Stad Gent, Solidaris en de Vlaamse Overheid.

Dit is een artikel uit S-Plus Mag juli - augustus - september 2024. Lees hier nog meer artikels.

Eerste hulp bij piekeren

01-07-2024

Piekeren doen we allemaal wel eens. Je denkt na, mijmert wat, ziet wat problemen, denkt nog wat meer na. Wanneer wordt piekeren een probleem? Het verschil tussen piekeren en nadenken is dat je bij nadenken tot oplossingen komt, bij piekeren gebeurt dat niet. Samen met Charlotte Brys, klinisch psycholoog en gerontoloog, organiseert S-Plus in het najaar enkele workshops ‘Omgaan met piekeren.

Wat is piekeren?
Charlotte: “Piekeren is een mentaal proces waarbij iemand zich herhaaldelijk en obsessief bezighoudt met zorgen, problemen of onzekere situaties. Het gaat vaak gepaard met negatieve gedachten, angstgevoelens en stress. Het kan iemand belemmeren om te ontspannen, zich te concentreren of zelfs dagelijks te functioneren. Je kiest er niet bewust voor om erover na te denken, het overkomt je gewoon. Piekeren neemt behoorlijk veel tijd en energie in beslag.”

Waarom piekeren we eigenlijk, en is dat dan altijd slecht?
Charlotte: “Mensen denken na over mogelijke oplossingen voor uitdagingen en dilemma’s in hun leven. Dat hoort bij het menselijk brein. Piekeren hoeft ook niet enkel als iets negatief te worden gezien. Positief piekeren kan waardevol zijn bij het aangaan van uitdagingen en het bevorderen van persoonlijke ontwikkeling. In dat geval leidt piekeren tot constructieve gedachten en  een actieplan. Wanneer piekeren echter uitsluitend bestaat uit een neerwaartse gedachtenspiraal, is het problematisch.”

Overmatig piekeren gaat vaak samen met gevoelens van angst en stress

Wat zijn de negatieve gevolgen van piekeren?
Charlotte: “Overmatig piekeren gaat vaak samen met gevoelens van angst en stress. Mensen die 's nachts piekeren hebben moeite met inslapen of worden in het midden van de nacht wakker en kunnen dan niet meer in slaap geraken. Door piekergedachten kan het moeilijk zijn om gefocust te blijven op activiteiten van het dagelijkse leven. Het kan leiden tot gevoelens van somberheid, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Het kan het nemen van beslissingen bemoeilijken. Chronische stress als gevolg van overmatig piekeren kan de gezondheid negatief beïnvloeden, zoals een hoge bloeddruk, spijsverteringsproblemen en een verzwakt immuunsysteem. Mensen die constant piekeren kunnen zich terugtrekken uit sociale interacties, omdat ze zich te gestrest of overweldigd voelen om aan sociale activiteiten deel te nemen. Overmatig piekeren kan zelfs bijdragen aan de ontwikkeling of verergering van een depressie.”

Wat kan je dan doen bij overmatig piekeren?
Charlotte: “Het is belangrijk om in eerste instantie je bewust te zijn van de negatieve gevolgen van overmatig piekeren en stappen te ondernemen om met piekeren om te gaan. Het proces van grip krijgen op piekeren kan tijd kosten. Piekeren kan niet altijd volledig gestopt worden. Het doel is meestal om piekeren te verminderen tot op een aanvaardbaar niveau.”

Heb je nog vragen of denk je dat je professionele hulp nodig hebt bij je (overmatig) piekergedrag? Blijf er niet mee zitten! Via www.solidaris.be vind je nog meer informatie over piekeren, hoe ermee om te gaan, of zoekopties en tips voor psychologische begeleiding. Heb je moeite om de juiste weg te vinden? Maak dan een afspraak bij de Dienst Maatschappelijk Werk van Solidaris, ze helpen je graag verder. Doe je liever je verhaal anoniem? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal (106 of tele-onthaal.be). Bij vragen over zelfdoding of donkere gedachten kan je de Zelfmoordlijn (1813 of zelfmoord1813.be) bellen.

Het proces van grip krijgen op piekeren kan tijd kosten

Tips en strategieën:

  • Bewustwording: alles begint met bewustwording. Herken wanneer je begint te piekeren en probeer de gedachten die je zorgen baren te identificeren.
  • Tijdslimiet instellen: geef jezelf de toestemming om op bepaalde momenten per dag, bijvoorbeeld een piekerkwartier, te piekeren. Wanneer je op andere momenten begint te piekeren, probeer het dan uit te stellen tot een later zelfgekozen moment.
  • Hou een dagboek bij: schrijf je piekergedachten op in een dagboek. Dit kan helpen om een beter zicht te krijgen van waar je je zorgen over maakt en om piekergedachten een plaats te geven buiten je hoofd.
  • Probleemoplossing: ga op zoek naar concrete oplossingen voor het probleem waarover je piekert. Stel een lijst op met mogelijke stappen die je kunt nemen en die binnen jouw controle liggen. Tegelijkertijd is het belangrijk om te erkennen dat niet alles oplosbaar is en dat niet alles binnen jouw controle valt. In zulke gevallen is het belangrijk te leren loslaten en te accepteren dat sommige dingen gewoon moeten worden aanvaard.
  • Ontspanningstechnieken: deze technieken kunnen helpen om stress te verminderen en je tot rust te laten komen. Voorbeelden van ontspanningstechnieken zijn diepe ademhaling, meditatie en progressieve spierontspanning.
  • Mindfulness: oefen mindfulness om in het moment te leven en je gedachten te observeren zonder erover te oordelen. Dit kan je helpen om uit de automatische piloot van piekeren te stappen.
  • Fysieke activiteiten: regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en je stemming te verbeteren, waardoor piekeren kan afnemen.
  • Beperk cafeïne en alcoholinname: beide stoffen kunnen piekeren verergeren, dus beperk je inname ervan.
  • Zoek sociale steun: praat met vrienden of familie over wat je bezighoudt. Het delen van je gedachten met anderen kan voor opluchting zorgen.
  • Professionele hulp: als overmatig piekeren je dagelijks leven belemmert, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen zoals bijvoorbeeld een psycholoog. Zij kunnen je helpen om met piekergedachten om te gaan. 

Wil je graag meer grip op piekeren? Kom dan naar 1 van de workshops ‘Omgaan met piekeren’ van S-Plus!
Iedereen piekert wel eens en dat kan heel veel verschillende redenen hebben. Soms kom je al piekerend tot een oplossing. Maar in andere gevallen, en dit komt helaas vaker voor, gaat het piekeren je leven op een negatieve manier beïnvloeden. Angsten, slaapproblemen en depressie zijn maar enkele van de mogelijke gevolgen. Gelukkig zijn er ook handvaten die helpen om het overmatig piekeren te stoppen. Samen met Charlotte Brys, klinisch psycholoog en gerontoloog, gaan we in gesprek over deze handvaten en hoe we het best omgaan met al dat overmatig piekeren.

Mechelen: 3 september 2024 van 13.30 tot 15.30 uur (info en inschrijven: 03 285 43 36)
Genk: 22 oktober 2024 van 14 tot 16 uur (info en inschrijven: 011 24 73 60)
Zoutleeuw: 5 november 2024 van 14 tot 16 uur (info en inschrijven: 02 546 15 92)
Kortrijk: 12 november 2024 van 14 tot 16 uur (info en inschrijven: 056 52 77 47)
Dendermonde: 20 november 2024 van 14 tot 16 uur (info en inschrijven: 09 333 57 76)

Dit is een artikel uit S-Plus Mag juli - augustus - september 2024. Lees hier nog meer artikels.

De Beweegwijzer zet je in beweging

04-03-2024

Bewegen is voor iedereen belangrijk. Een half uur bewegen levert al een betere lichamelijke én geestelijke conditie op. Dat geldt zeker ook voor mensen met diabetes. Om mensen met diabetes te helpen in de keuze naar de juiste sport, ontwikkelde Solidaris de Beweegwijzer.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 werd vroeger vaak ouderdomsdiabetes genoemd. Het komt echter steeds
meer voor bij jongere mensen. Het is de meest voorkomende vorm van diabetes. Het verschil met diabetes type 1 is dat je bij diabetes type 2 wel zelf insuline (hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt) aanmaakt, wat bij type 1 niet het geval is. De hoeveelheid insuline die aangemaakt wordt volstaat echter niet, of het lichaam reageert er niet goed meer op door resistentie. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

Vind de sport die bij je past via de Beweegwijzer

Beweging belangrijk bij diabetes 

Verschillende oorzaken liggen aan de basis van diabetes type 2. Er kan erfelijkheid en zwaarlijvigheid meespelen, maar ook een gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot diabetes type 2. Beweging speelt dus een heel belangrijke rol in het voorkomen van diabetes. Regelmatig en voldoende bewegen vermindert het risico om diabetes te ontwikkelen. Als je toch diabetes ontwikkelt is sport en beweging, naast een gezond eetpatroon, heel goed bij de behandeling van diabetes. Door te bewegen verbetert je
insulinegevoeligheid, waardoor je bloedsuikerspiegel minder hoog wordt. Bovendien voel je je fitter, blijf je beter op gewicht en heb je minder last van stress. Lichaamsbeweging
hoeft geen topsport te zijn. Ontspannen wandelen, fietsen of zwemmen is ook prima. Als er maar regelmaat in zit. Het is beter om elke dag een half uur te bewegen dan 1 keer per week 2 uur achter elkaar.

Veilig bewegen met diabetes

Wil je wel wat meer bewegen, maar je weet niet wat of hoe? Patiënten met diabetes type 2 die meer willen bewegen, maar niet meteen weten hoe, kunnen een voordelige ‘Bewegen Op Verwijzing-coach’ inschakelen voor begeleiding op maat (vraag hiernaar bij je huisarts.) De coach zoekt samen met de deelnemer naar manieren om meer te bewegen in het dagelijkse leven en motiveert je om vol te houden.

Dagelijks bewegen verkleint de kans op diabetes

We geven alvast enkele extra tips mee:

  • Kies een sport die je graag doet. Als je er tegenop ziet hou je niet lang vol. Probeer de sport te vinden die bij je past met de Beweegwijzer van Solidaris (zie kader hieronder).
  • Bouw traag op, overhaasten is zelden goed.
  • In clubverband of met enkele mensen samen sporten werkt stimulerend. Kijk zeker eens op de website van www.s-sportrecreas.be om samen met leeftijdsgenoten laagdrempelig te bewegen.
  • Pas je dosis insuline aan.
  • Doe regelmatig aan zelfcontrole tijdens het sporten, zeker in de beginfase! Doe dit zowel voor, tijdens als na het sporten.
  • Begin niet met sporten als de bloedglucosewaarde te laag of te hoog is.
  • Zorg voor voldoende koolhydraten, zeker bij langdurige inspanningen.
  • Breng je teamgenoten op de hoogte. Zo weten ze wat te doen als je een hypo (te lage bloedspiegel) krijgt.
  • Als je alleen gaat sporten, draag een diabetesidentificatie bij je.
  • Drink voldoende water, zowel vóór, tijdens als na het bewegen. Als je zweet, vermindert het vochtgehalte in je lichaam. Zelfs lichte uitdroging kan je suikerwaarden al de hoogte injagen.
  • Trek degelijke schoenen aan om wondjes te vermijden. Controleer je voeten extra na je sportsessie.
  • Voorzie druivensuiker/snelle suikers om hypo’s op te vangen.

(Info: gezondleven.be, uzleuven.be, diabetes.be en solidaris.be/diabetes)

Ontdek de Beweegwijzer 
Solidaris ontwikkelde samen met S-Sport // Recreas en Universiteit Gent een Beweegwijzer voor mensen met diabetes type 2. Maar iedereen kan de Beweegwijzer gebruiken als wegwijs naar een geschikte sport. Door middel van een korte vragenlijst kom je in enkele klikken uit bij 6 sporten die het best bij je passen. De Beweegwijzer is helemaal gratis en geeft ook tips en advies om veilig en comfortabel te sporten én het ook vol te houden. Want door meer te bewegen zal je gezondheid verbeteren én zal je je beter voelen. Het duurt ongeveer 5 minuten om de beweegwijzer in te vullen. Op het einde krijg je een persoonlijk rapport. Benieuwd welke sport het best bij je past? Doe meteen zelf de test op: diabetes.beweegwijzer.be

Dit is een artikel uit S-Plus Mag januari - februari - maart 2024. Lees hier nog meer artikels.

Bespaar op je ziekenhuiskosten

23-11-2023

Besparen op je ziektekosten zonder in te boeten op de kwaliteit van de zorg? Het kan wel degelijk.

Bij de apotheek kan je vragen naar het goedkoopste geneesmiddel, dat zorgt ervoor dat je bespaart op je medicatie. Kijk of je arts geconventioneerd is, zo weet je zeker dat deze de officieel afgesproken prijzen vraagt, en je geen extra's aanrekent. Bij de huisarts kan je vragen naar een globaal medisch dossier (GMD). Zo wordt al je medische informatie op 1 plaats bewaard, en betaal je tot 30 % minder remgeld. Door minstens om de 2 jaar naar de tandarts te gaan, voorkom je sneller problemen en betaalt je ziekenfonds meer terug. Maar ook bij ziekenhuiskosten kan je besparen!* Staat er binnenkort een ziekenhuisopname gepland? Om niet voor financiële verrassingen te staan informeer je je best op voorhand.

Soms is er wel degelijk een prijsverschil van ziekenhuis tot ziekenhuis

Het loont dus zeker om deze 4 tips eens te bekijken:

tip 1: Vergelijk prijzen van verschillende ziekenhuizen Wanneer je een hotel boekt of een nieuw keukenapparaat koopt, ga je vaak eerst even wat prijzen vergelijken. Maar wist je dat er bij ziekenhuizen ook een groot verschil zit in de prijs? Soms is er wel degelijk een verschil van ziekenhuis tot ziekenhuis. Om prijzen te kunnen vergelijken, maar ook om achteraf niet voor financiële verrassingen te komen staan, kan je je best informeren over de kostprijs van je opname. De contactgegevens voor een prijsschatting vind je meestal op de website van het ziekenhuis. Je vindt er ook vaak andere nuttige informatie, zoals de gemiddelde prijs en verblijfsduur voor jouw ingreep. Op de website van Solidaris vind je een handige tool waarmee je voor 19 veelvoorkomende ingrepen de gemiddelde kostprijs kan vergelijken, en dat zowel tussen ziekenhuizen als tussen een 1- een 2-persoonskamer: www.solidaris.be/ prijzen-van-een-ingreep-in-het-ziekenhuis

tip 2: Vermijd dure ereloonsupplementen en kies voor een twee- of meerpersoonskamer Dit is misschien wel de belangrijkste tip. De dag van je ziekenhuisopname moet je in het ziekenhuis een formulier ondertekenen waarmee je je kamer kiest. Als je in het ziekenhuis moet verblijven, is de keuze voor een twee- of meerpersoonskamer veel goedkoper. Je kan hiermee soms tot wel 85 % besparen. Het loont dus zeker de moeite en je behoudt als patiënt steeds het recht op kwaliteitsvolle zorg. De zorg die je krijgt op een tweepersoonskamer is dezelfde als op een eenpersoonskamer. Je moet echter geen supplementen betalen als je voor een twee- of meerpersoonskamer kiest. In een eenpersoonskamer zijn er kamersupplementen, die worden aangerekend voor het comfort dat je krijgt om alleen op een kamer te liggen. Bovendien zijn er ook ereloonsupplementen, dat is een toeslag op het wettelijke ereloon van de artsen. Zowel geconventioneerde als niet-geconventioneerde artsen mogen dit vragen. Deze supplementen worden niet terugbetaald. Opgelet: wanneer je kiest voor een twee- of meerpersoonskamer maar je toch op een eenpersoonskamer terechtkomt, door b.v. plaatsgebrek, mogen ze je ook geen kamer- en ereloonsupplementen aanrekenen omdat je koos voor een twee- of meerpersoonskamer. Opgelet: ook met een hospitalisatieverzekering kan het nadeliger zijn om voor een eenpersoonskamer te kiezen. Ga op voorhand goed na wat er is inbegrepen in jouw verzekering.

tip 3: Vraag je arts of er eventuele extra kosten zijn Vraag vooraf informatie aan je ziekenhuis welke ziekenhuiskosten door de verplichte ziekteverzekering worden terugbetaald. Esthetische ingrepen zonder medische redenen worden bijvoorbeeld niet terugbetaald. In privéziekenhuizen mag je je ook aan extra kosten verwachten waarvoor je geen terugbetaling krijgt. Kijk ook de accommodatie of comfortkosten na. Met een televisie, telefoon, wifi of koelkast op je kamer probeert het ziekenhuis je alle comfort te geven. Maar daar betaal je natuurlijk wel voor. Je kan op voorhand naar die kosten vragen, en eventueel duidelijk aangeven wanneer je er geen gebruik van wil maken. Op je factuur kunnen alle diensten apart staan opgesomd, maar soms betaal je gewoon een vast bedrag (forfait) voor alle kamercomfort. Wanneer een ziekenhuis je een vast bedrag aanrekent, heb je als patiënt meestal geen keuzevrijheid. Of je nu tv kijkt of niet, je betaalt ervoor.

tip 4: Laat je factuur nakijken bij je ziekenfonds Ongeveer 2 maanden na de opname ontvang je de ziekenhuisfactuur. Neem zeker de tijd om deze te controleren. Stemt het aangerekende kamertype overeen met de keuze die je hebt gemaakt? Werd het eventuele voorschot afgetrokken van het bedrag van de factuur? Kijk de factuur goed na voordat je ze betaalt of laat dit controleren door je ziekenfonds als er twijfels zijn of als je de factuur niet goed begrijpt. Reageer onmiddellijk als je ziet dat de factuur niet klopt.

Solidaris helpt je ook met het besparen door op andere vlakken je medische zorg betaalbaar te houden. Er zijn nog heel wat andere diensten, voordelen en terugbetalingen om je medische zorg betaalbaar te houden. 

  • De maximumfactuur beschermt je gezin tegen hoge gezondheidskosten. 
  • Met de sociale derdebetalersregeling betaal je bij je huisarts enkel het remgeld. 
  • Hulp en zorg aan huis voor wie het nodig heeft: thuisverpleging, gezinszorg, poetshulp, woningaanpassing ... 
  • Hulpmiddelen en zorgmateriaal vind je via de zorgwinkels (Zorg & Meer, Zorgb(a)ar en Medishop). 

Voor dure tandingrepen, zoals orthodontie, tandimplantaten en -prothesen, voorziet Solidaris een extra terugbetaling voor de leden. 

Als lid van Solidaris heb je recht op andere specifieke terugbetalingen, zoals logopedie, psychotherapie, brillen, lenzen en ooglasering of voor kortverblijf, herstelcentra of niet-dringend ziekenvervoer van of naar het ziekenhuis. 

Je kan rekenen op medische reisbijstand dankzij Mutas. Dat is inbegrepen in je lidmaatschap. Hier hoef je dus niets extra te betalen. Je kan ook kiezen om je extra te verzekeren tegen hoge kosten. 

Bij Solidaris vind je onder meer een hospitalisatieverzekering en een tandverzekering. Je kan nog veel meer tips ontdekken over besparen op je ziektekosten op www.niksteveel.be.

Dit is een artikel uit S-Plus Mag oktober-november-december 2023. Lees hier nog meer artikels.

Blijf bewegen, ook thuis

14-04-2021

Na een jaar in de ban van corona, zitten we met zijn allen meer in ons kot dan ons lief is. Natuurlijk zijn we meer gaan wandelen, en gelukkig wordt ook stilaan het weer beter om de fiets uit de garage te halen. Toch wordt er reikhalzend uitgekeken naar de heropstart van de sportclubs, zodat we ook alles weer in groep kunnen doen. Van wandelen en fietsen tot dansen en bowling. Want de spieren beginnen wat stram te worden …

Niet stilvallen

Uiteraard is het ook in deze periode van belang om te blijven bewegen. Stilvallen hoort er niet bij. Elke dag een half uurtje gaan wandelen blijft belangrijk. Door zonlicht maken we onder andere het hormoon melatonine aan, waar je gemoed van opfleurt. Het zorgt tevens voor een portie vitamine D, waar je botten steviger van worden.

We raden je aan om, naast spierversterkende activiteiten of oefeningen, minstens 2 (bij voorkeur 3) keer per week specifieke coördinatie-oefeningen te doen. Zo loop je minder risico om te vallen en kun je lang(er) zelfstandig wonen. Blijven bewegen is dus de boodschap, ook al voel je je wat onzeker.

Evenwichtsoefeningen

Het goede nieuw is, dat je echt aan je evenwicht kunt werken. Daag jezelf uit met deze verschillende evenwichtsoefeningen:

  • Ga op 1 been staan (wissel af).
  • Loop op een denkbeeldige lijn – zet de hiel van je ene voet tegen de tenen van de andere.
  • Loop achteruit op een lijn – zet de tenen van je ene voet tegen de hiel van de andere.
  • Loop op de tippen van je tenen.
  • Loop op je hielen.
  • Loop in een kleine acht.
  • Stap zijwaarts.

Is dit makkelijk voor jou? Leg de lat dan wat hoger:

  • Beweeg ondertussen je armen en/of benen.
  • Beweeg je hoofd en kijk altijd naar iets anders.
  • Sluit je ogen even.
  • Doe de oefening op een zachte ondergrond, zoals een matras.

Pak evenwichtsoefeningen veilig aan

Ga je deze evenwichtsuitdaging aan? Verzeker jezelf er dan van dat je die veilig aanpakt. Zet een stoel in de buurt – als houvast voor wanneer je je evenwicht verliest. Vraag voor je eerste coördinatie-oefeningen ook een helpende hand als die voorhanden is. Gaat alles goed? Laat deze steun dan los. Zorg voor genoeg ruimte om je heen.

Laat je begeleiden

Raadpleeg altijd je huisarts:

  • na een val
  • bij duizeligheid die blijft duren
  • bij loop- en evenwichtsproblemen

Stretchoefeningen

Stretchoefeningen doe je gemakkelijk thuis. Het is belangrijk dat je spanning voelt in je spieren. Maar voel je pijn? Dat betekent dat je te ver rekt. Doe de oefeningen langzaam en blijf steeds rustig doorademen.

Bron: Vlaams Instituut Gezond Leven

Gelukkig zijn er heel wat sporten of beweegactiviteiten die je ook thuis kan beoefenen. Ook op de website van S-Plus zijn er heel wat laagdrempelige oefeningen te vinden om vanuit je eigen kot te beoefenen.

Kijk hier en klik door naar stoelgymnastiek met Maggy, eenvoudige beweeg en stretch- en evenwichtsoefeningen met Roland, of stoelyoga met Marleen.

Dit is een artikel uit S-Plus Mag april 2021. Lees hier nog meer artikels.

Leeftijdsdiscriminatie in de media

05-04-2022

In de media en reclame is jong en dynamisch de maatstaf. Ouderen zie je minder vaak. Als ouderen toch in beeld komen, is dat niet altijd een positief beeld. Ouderen krijgen in de media en reclame vaak af te rekenen met negatieve vooroordelen en stereotypen rond leeftijd. Ze zijn niet meer mee, kosten veel geld aan pensioenen en ziektezorg, kortom ze hebben niet meer veel bij te dragen. Hoe komt dat toch? We gingen ten rade bij ZORROLA, het expertisecentrum voor gender- en menswaardige reclame en communicatie.

Cliché: reclame is voor jonge mensen

Zorrola: “Jongeren willen zich met leeftijdsgenoten identificeren. Daarom brengt reclame meer jonge dan oudere mensen in beeld. Ouderen in reclame schrikken jonge consumenten af, zeggen reclamemakers. Het kan wel als je een ‘wij-‘ tegen ‘zij-‘ verhaal vertelt. Als je in reclame toont hoe onbekwaam de ‘anderen’ zijn (de ouderen dus). Of als je op grappige wijze toont hoe hun geheugen faalt, bijvoorbeeld op vlak van smartphones en computers. Zo houden reclamemakers de idee in stand dat de jongeren (de ‘wij’) beter zijn dan de ouderen (de ‘zij). De toon tegenover ouderen is vaak neerbuigend, betuttelend tot ronduit beledigend.”

Het beeld dat jongeren via reclame krijgen van ouderen stemt niet overeen met de werkelijkheid

Reclame geeft een vertekend beeld van ouderen

Zorrola: “Oudere mensen in reclame zijn voornamelijk interessant om trapliften of een kunstgebit aan te prijzen. Maar ook die producten zie in je reclame eerder aangeprezen door jongere dan door oudere personen. In reclame zie je vooral jonge ouderen bij incontinentiemateriaal, tandprothesen en mobiliteitshulpmiddelen. In dat beeld herkennen niet alle jonge ouderen zich. De huidige generatie ouderen is fitter en gezonder dan ooit. Die fitte, gezonde en nuttige ouderen, die zorgen

voor de kleinkinderen, actief zijn in tal van verenigingen en massaal aan vrijwilligerswerk doen, zie je zelden in de reclame. Kortom, het beeld dat jongeren krijgen van ouderen stemt niet overeen met de werkelijkheid.”

Vertekende beeldvorming is schadelijk

Zorrola: “Door ouderen ver uit beeld te houden, lijkt het alsof ouderen geen recht hebben van bestaan. Door ze negatief in beeld te brengen, lijkt het alsof ze geen waarde hebben. Dit kan schadelijk zijn, zowel voor jongeren als ouderen. Enerzijds geeft het aanleiding tot bevooroordeeld of discriminerend gedrag. Anderzijds kunnen ouderen zich (onbewust) beginnen identificeren met dat negatieve beeld.”

Reclame werkt leeftijdsdiscriminatie in de hand

Zorrola: “Door de oververtegenwoordiging van jongeren in de media, lijkt het dat enkel jong-zijn waardevol is en oud-zijn gelijk staat met afgeschreven. Ouderen onterecht voorstellen als onbekwaam zorgt voor lagere verwachtingen. Dit werkt discriminatie op basis van leeftijd in de hand. Op de werkvloer bijvoorbeeld, bij aanwerving, promotie, loonsverhoging en vorming, maar ook breder in de maatschappij, waar sprake kan zijn van ouderbetutteling. Dan behandelen jongeren ouderen als kleuters, worden ze aangesproken met verkleinwoorden en beslist men in hun plaats.

Ook medisch kan dit schadelijke gevolgen hebben. Artsen kunnen van mening zijn dat bepaalde operaties bij ouderen weggegooid geld zijn of pijn bij ouderen onvoldoende ernstig nemen, omwille van de veronderstelling dat pijn nu eenmaal bij het ouderdomsproces hoort.”

Ouderen krijgen een slecht zelfbeeld

Zorrola: “Door ouderen afwezig te maken in de media, krijgen ouderen zelf de boodschap dat ze niet meetellen. Dat ze niet gewenst zijn. Hetzelfde gebeurt als je ouderen voorstelt als niet bekwaam. Ouderen gaan zelf denken dat ze niets meer kunnen. Dat ze lichamelijk en intellectueel zwakker zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Zo identificeren ouderen zich met het beeld dat de media van hen ophangt. Ze zien hun vele mogelijkheden niet en gedragen zich veel vroeger dan nodig als afhankelijk, tonen minder levenslust, zijn vaker ziek en herstellen minder snel. In het ergste geval worden ze depressief en leven minder lang.”

Door ouderen afwezig te maken in de media, krijgen ze de boodschap dat ze niet meer meetellen

Seniorenreclame

Zorrola: “Intussen hebben een aantal reclamemakers de seniorenmarkt wel ontdekt. Ouderen zijn niet enkel fitter en gezonder dan vroeger. De meesten hebben ook meer geld om uit te geven. Als je hen iets wilt verkopen, moet je hen positief voorstellen. Niet star, niet knorrig, maar levendig, aantrekkelijk en seksueel actief, zoals de meeste ouderen ook zijn. Het probleem is dat we nog steeds te weinig van die positieve tegenbeelden zien. Senioren leven er nochtans 7,5 jaar langer door, aldus onderzoek. De vraag blijft echter of reclame waarin de uitzonderlijke prestatie van één enkele oudere gebruikt wordt om een product aan te prijzen een vloek of een zegen is. Voor jonge kijkers is een sportmerkreclame met een 86-jarige triatlete ongetwijfeld inspirerend, maar is dat ook zo voor oudere kijkers? Dat moet onderzoek nog uitwijzen.”

Wat is ZORROLA?
Zorrola is het expertisecentrum voor gender- en menswaardige reclame en communicatie. Ze willen informeren over de schadelijk effecten van mensonwaardige communicatie. Ze willen zoveel mogelijk burgers in staat stellen om dankzij wetenschappelijk onderbouwde kennis actie te ondernemen en te zorgen voor verandering.

Op het ZORROLA meldpunt kunnen burgers daarom een signaal geven aan adverteerders, bedrijven en organisaties, over welke reclamecommunicatie zij positief vinden en welke negatief. Heb je iets gezien waardoor ouderen negatief in beeld komen, of wil je net een goed voorbeeld aanprijzen van hoe ouderen wel correct in beeld gebracht worden?

Je kan dat doen via https://zorrola.be/nl/meldenzorrola/ of via mail naar meldpunt@zorrola.be

Bewegen: belangrijk om bij stil te staan

22-08-2023

Een belangrijk onderwerp om bij stil te staan is ‘voldoende beweging’. Ook onze S-Plusleden zijn hiervan overtuigd. Bij de ledenbevraging rond gezondheid in 2021 gaf maar liefst 27,6 % dit aan. Het thema bewegen staat dan ook op de 2de plaats van belangrijke onderwerpen binnen S-Plus, na de snel evoluerende digitale wereld. 

Positieve effecten

Onder de S-Plus leden beweegt 71,2 % zeer vaak tot vaak (= minimum 30 minuten matig intensief per dag) en 7,7 % zelden tot nooit. Een mooi cijfer, als je weet dat voldoende bewegen tal van voordelen heeft voor lichaam en geest.

Beweegactiviteiten kunnen ingedeeld worden van licht, naar matig tot hoog intensief

  • Het geeft energie
  • Het voorkomt ziektes zoals een beroerte, diabetes type 2, kanker en depressieve symptomen
  • Het zorgt voor een behoud aan spierkracht
  • Het verkleint het risico op breuken door het versterken van de botten, wat belangrijk is om zelfstandig te kunnen leven
  • Het vermindert stress
  • Het verbetert de slaap
  • Het houdt je hart gezond
  • Het heeft een positief effect op de spijsvertering
  • Het zorgt voor een betere lichaamshouding
  • Het versterkt de rug
  • Het helpt om op gewicht te blijven of overtollige kilo’s te verliezen
  • Het zorgt voor meer zelfvertrouwen
  • Het remt cognitieve achteruitgang af, zoals bij dementie
  • Het zorgt voor een beter geheugen, aandacht en reactiesnelheid
  • Het vergroot sociale contacten wanneer je in groepsverband aan je conditie werkt

Beweegintensiteit

De meeste oudere volwassenen zijn ondertussen al lang overtuigd van het belang van bewegen. Vaak komt wel de vraag hoe vaak je moet bewegen om een effect te hebben en wat hierbij de beste activiteit is.

Beweegactiviteiten kunnen ingedeeld worden van licht, naar matig tot hoog intensief. Maar wat is nu die intensiteit en welke beweegactiviteiten vallen hieronder?

Licht intensief bewegen doe je wanneer je niet sneller gaat ademen, je hartslag normaal blijft en je gewoon kunt praten. Voorbeelden van deze activiteiten zijn: staand bellen, koken, traag stappen of slenteren en yoga.

Bij matig intensief bewegen ga je sneller ademen maar ben je niet buiten adem. Je hartslag gaat omhoog maar je kan nog steeds gewoon praten. Voorbeelden van matig intensieve activiteiten zijn (elektrisch) fietsen, werken in de tuin, ramen wassen en doorwandelen.

Weet dat zelfs kleine beetjes helpen, bewegen loont altijd!

Bij hoog intensieve beweegactiviteiten ga je veel sneller ademen, begin je te zweten, kan je moeilijk praten en gaat je hartslag de hoogte in. Voorbeelden van deze activiteiten zijn: de trap nemen met een volle boodschappentas, stevig doorfietsen en joggen. Als je ongetraind bent, is het niet slim om hoog intensief te bewegen. Bouw traag en langzaam op om blessures en overbelasting te voorkomen. Zorg daarnaast ook voor een goede opwarming en afkoelactiviteit nadien. Bespreek jouw beweegplannen ook vooraf met je huisarts.

Hoeveel moet ik bewegen?

Per leeftijdscategorie bestaan er beweegnormen. Deze norm geeft aan hoeveel je zou moet bewegen om er de positieve effecten van te ondervinden. Voor 65-plussers geldt de volgende beweegnorm (keuze uit):

  • minstens 150 tot 300 minuten per week matig intensief bewegen, de minuten mogen over de weekdagen verspreid worden, bv. 5 dagen per week 30 minuten;
  • OF minstens 75 tot 150 minuten per week aan een hoge intensiteit bewegen, ook dit mag verspreid worden over de week, bv. 3 dagen per week 25 minuten;
  • OF minstens 150 minuten per week bewegen aan een matige én intensieve intensiteit. Iedere minuut aan een hoge intensiteit telt voor 2 minuten;
  • OF 8000 stappen per dag.

en

  • bijkomend minstens 3x/week specifieke activiteiten om de spieren en botten te versterken.

Het aantal minuten mag ook meer zijn. Iemand die meer dan de helft van zijn dag stilzit, wordt aangeraden om per week minstens 5 uur matig tot hoog intensief te bewegen. De richtlijn geldt ook voor personen die minder mobiel zijn of in een rolstoel zitten. Natuurlijk wordt er best rekening gehouden met het eigen lichaam en moet overbelasting vermeden worden.

Focus niet teveel op al deze normen, weet dat zelfs kleine beetjes helpen. Bewegen loont altijd!

Zit minder lang stil

Het omgekeerde van bewegen is stilzitten (sedentair gedrag). Dit is alles wat we doen terwijl we zitten of liggen en waarbij we weinig energie verbruiken. Slapen valt hier niet onder. Voorbeelden van sedentair gedrag zijn tv-kijken, in de auto zitten, een tablet of gsm gebruiken. Veel stilzitten en liggen zorgt voor een snellere afname van de mobiliteit, hetgeen een negatieve invloed heeft op de zelfredzaamheid. Een aantal tips om teveel zitten en liggen te beperken zijn:

  • Sta recht tijdens het koken (bv. bij het schillen van de aardappelen of het koken van het water)
  • Breng iemand een bezoekje in plaats van ernaar te telefoneren
  • Neem de rollator in plaats van de rolstoel
  • Blijf staan bij het wachten op het openbaar vervoer
  • Doe niet alle huishoudelijke taken na elkaar maar verspreid deze doorheen de dag, op die manier wissel je zitten en liggen vlugger af met bewegen
  • Sta tijdens de reclame op
  • Vermijd urenlang stilzitten of liggen
  • Zet een alarm dat aangeeft dat je na 30 minuten even moet rechtstaan
  • Haal één glas water per keer
  • Koop een stappenteller en monitor het aantal stappen dat je zet per dag
  • Zet je auto een paar 100 meter verder van de locatie waar je moet zijn, op die manier motiveer je jezelf ook een kleine afstand te wandelen

Elke stap telt!

Ook de missie van S-Plus is om mensen gezond en actief te houden. Op onze website staan er tal van activiteiten om aan je gewenste aantal stappen te geraken. Schrijf je in op een van onze gezondheidswandelingen en begin vandaag aan je extra stappen!

Tekst geschreven door: Charlotte Brys

Herbruikbare tas van oude T-shirts

14-05-2019

Door altijd een herbruikbare draagtas bij te hebben, dragen we zorg voor het milieu. Minder plastic betekent minder afval. Als we die draagtas zelf maken uit gerecycleerd materiaal, zijn we helemaal goed bezig! Hieronder vind je een beschrijving hoe je van een oude T-shirt een herbruikbare tote-bag maakt. 

Wat heb je nodig?

Een oude T-shirt en een schaar. 

Stap 1
Vouw je T-shirt dubbel.

Tas

Stap 2
Knip langs de stippellijn. Laat de naad bovenaan je T-shirt dicht!

Tas

Stap 3
Draai je T-shirt binnenstebuiten. Draai hem zodanig dat de zijnaad in het midden ligt. 

Tas

Stap 4
Knip onderaan reepjes.

Tas

Stap 5
Knoop de reepjes aan elkaar met een dubbele platte knoop.

Tas

Stap 6
Draai de T-shirt weer buitenstebinnen, en je tote-bag is klaar!

Tas
Tas

Tips

  • Je kan de reepjes ook aan de buitenkant knopen. Zo krijg je een leuk effect met franjes.
  • Ben je heel creatief? Maak dan de franjes wat langer, en versier met kralen en parels. 

Maak je eigen scrub

20-03-2017

Met een bodyscrub kan je dode huidcellen wegschrobben, waardoor je huid weer zacht aanvoelt en er gezond uitziet. In de winter is de huid vaak droog en heeft ze wat meer verzorging en vochtinbreng nodig. Door de droge lucht heeft onze huid nood aan een scrub op oliebasis. Er zijn heel wat (dure) scrubs te koop op de markt, maar wij maken hem liever zelf.

Benodigdheden

200 gr suiker of zout (epsomzout, zeezout, keukenzout), 125 ml basisolie (olijfolie, amandelolie, kokosolie), 5 druppels etherische olie (geurolie) naar keuze, een bewaarpotje.

Benodigdheden scrub

Zo ga je te werk:

Doe je suiker of zout in een mengkom en voeg de olie toe. Meng alles onder elkaar met een paar druppels etherische olie, en meer dan dat is het niet! Doe alles in een bewaarpotje en je kan de winter door je dode huid weg scrubben.

Lees meer tips onder de foto

Scrub

TIP: Suiker of zout? De korrel van suiker is iets fijner en voelt iets zachter aan. Zijn je benen echt toe aan een grondige schrobbeurt? Dan kan je beter zout gebruiken. Nog als basis te gebruiken is gemalen koffie, gemalen amandelen en gemalen haver.

TIP: Maak je huid eerst vochtig, scrub nadien met ronddraaiende bewegingen vanaf de voeten naar boven toe. Spoel nadien goed af en dep de huid droog.

Lees meer tips onder de foto

Scrub

TIP: Gebruik deze scrub alleen voor het lichaam en niet voor het gezicht en de boezem. Daar is de huid te gevoelig.

TIP: Wanneer je je benen wil ontharen, doe dat dan best na het scrubben in plaats van ervoor. Het zout zou kunnen prikken in de kleine wondjes.

TIP: In je zelfgemaakte scrub zitten natuurlijk geen bewaarmiddelen. Maak dus kleine porties.

Een beetje Sloveens. Het verhaal van Elke Roex.

15-03-2019

In een hippe eettent vlakbij de Grote Markt in Brussel ontmoet ik Elke Roex voor een toffe babbel. Ze was lange tijd fractieleider voor sp.a in het Brussels Parlement. Momenteel is ze voltijds schepen in Anderlecht. Elke is geboren en getogen in België. Maar toch vindt ze zichzelf een beetje Sloveens. Haar verhaal begint in 1926, bijna 100 jaar geleden …

“Mijn oma kwam als kind naar België samen met haar ouders en haar broers en zussen. Ze was toen ongeveer 6 jaar. Mijn overgrootvader was naar hier gekomen om te werken in de mijnen in Maasmechelen. Hij heeft vrij snel een ongeval gehad in de mijn, waardoor hij niet meer kon werken. Dan hebben de vrouwen een kantine geopend in Eisden, waar de mijnwerkers konden eten en drinken, en zelfs overnachten. Er waren toen veel Oost-Europese mijnwerkers die er slechts tijdelijk verbleven, vaak zonder familie.

Het was voor mijn overgrootouders eigenlijk ook niet de bedoeling om in België te blijven. In 1932 stuurden ze zelfs 2 volle wagons met al hun spullen terug naar Joegoslavië. Toen ze wilden nakomen, kregen ze echter bericht dat door de inval van Duitsland de oorlog begonnen was. Het was te gevaarlijk om te vertrekken. Ze zijn toen gebleven, en moesten hier voor een 2de keer starten van nul.

Slovenië inspireert mij

De familie is wel altijd heel gehecht gebleven aan de Sloveense cultuur. Toen mijn oma trouwde, heeft ze als eis gesteld dat mijn opa Sloveens moest leren. Hij wou toen zo graag met haar trouwen dat hij dat op 3 maanden tijd heeft geleerd. Zo komt het dat de moedertaal van mijn vader ook echt Sloveens was. Thuis werd er Sloveens gesproken. Van de 4de generatie ben ik wel de enige die Sloveens heeft geleerd. Mijn zussen verstaan wel hier en daar wat, maar het is geen gemakkelijke taal. Het is een Slavische taal en totaal niet verwant met het Nederlands. Het heeft 6 naamvallen en het gebruik van enkelvoud, tweevoud en meervoud. Ik heb Sloveens geleerd in de zomerschool in Ljubliana (de hoofdstad van Slovenië). Ze vonden het daar heel grappig dat er in de Belgisch-Sloveense verenigingen een taal gesproken wordt, die niet mee is geëvolueerd. Het is nog de taal van 1926. Het is alsof je een eerste druk van Ernest Claes zou openslaan, en ineens zo zou beginnen praten.

Mijn opa was afkomstig van Oostende. Hij was in de mijnen komen werken, omdat hij dan niet naar het leger moest. Daar in Eisden heeft hij mijn grootmoeder leren kennen. Ze is dan later mee verhuisd naar Oostende. De zus en broer van mijn oma zijn wel in Eisden gebleven. Er is daar nu nog steeds een grote Sloveense gemeenschap met veel verenigingen. Mijn oma heeft nog mee die Sloveense verenigingen gesticht. Daar ga ik nog vaak naartoe.

Toen mijn oma gestorven is, bleef Eisden eigenlijk onze verbondenheid met Slovenië. Onze groottante had een kruidenierszaak in Eisden. Ze had zelf geen kinderen, en nam een beetje de rol van oma over. Ze was getrouwd met een Kroaat, maar onderling spraken ze altijd Sloveens, ook met mijn vader. Ze maakte altijd de typische Sloveense dingen klaar, zoals een pure rundsbouillon met vermicelli, witte bonen en veldsla, heel dun gesneden witte kool, gevulde paprika’s, goulash. Het zijn allerlei dingen die wij heel gewoon vinden om te eten, maar die anderen misschien niet zo vaak op hun bord krijgen. Uiteraard zijn we een beetje onthecht van die Sloveense gemeenschap, omdat we niet in Eisden wonen.

Als kind gingen we om de 2 jaar naar Slovenië op vakantie. Nu ga ik vaker naar daar. Toen ik ontdekte dat ik kanker had door een erfelijk gen dat borstkanker en eierstokkanker kan veroorzaken, wist ik dat het kwam door mijn Sloveense oma. Zij is zelf heel jong gestorven aan borstkanker toen ze in de 50 was. Ik zei toen aan mijn papa: “We hebben iets slecht geërfd van Slovenië, het wordt tijd dat we iets goeds erven. Waarom koop je daar geen huis?” Mijn papa zag dat meteen zitten en begon er ook van te dromen. Mijn ouders hebben daar inderdaad een huis gekocht. Nu ga ik er ongeveer 4 keer per jaar naartoe. Binnenkort ga ik weer. Het land inspireert mij. Normaal ga ik altijd met de trein. Dat is zalig reizen zo. Je bent 14 uur onderweg, maar je ziet het landschap veranderen. Je maakt de reis echt bewust mee, en je bent relaxt onderweg.

Toen de discussie opkwam rond de dubbele nationaliteit zijn mijn vader en ik een procedure begonnen om ook de Sloveense nationaliteit te bekomen. Ik vind dat vooral sentimenteel en symbolisch. Voor mij is dat niet het verloochenen van het land waar je woont of geboren bent. Ik vind het juist mooi dat je je afkomst symbolisch met je kan meedragen. Het is gewoon een erkenning van je roots. We zijn allemaal niet ‘gewoon Belg’. Alles is een beetje ‘gemengd’, en iedereen heeft wel iets van ergens anders in zich. Die dubbele nationaliteit is erkennen wat er in je zit, bij mij helaas ook letterlijk, met zowel slechte als goede genen.

We zijn allemaal niet 'gewoon Belg'. Iedereen heeft wel iets van ergens anders in zich

Na de oorlog hebben ze in Slovenië heel wat nationaliteitsaanvragen gehad. Het was het eerste land dat onafhankelijk werd van Joegoslavië en dat bij de Europese Unie kwam. Daardoor is het nu moeilijker geworden om de nationaliteit aan te vragen, vooral als je daar niet woont. Een van de vereisten is om aan te tonen dat je nog een gehechtheid hebt met de Sloveense cultuur. Dat vertaalt zich door aan te tonen dat je minimum 5 jaar lid bent van een Sloveense vereniging in je land. Vermits mijn oma die heeft opgestart, en we daar ook zijn blijven naartoe gaan, zal dat wel geen probleem vormen. De procedure kan wel heel lang duren. Spannend.

Eigenlijk ben ik nog maar een vierde Sloveens, en is het een wonder dat die verbondenheid toch nog zo aanwezig is. Het is ook heel persoonlijk, want mijn zussen hebben dat bijvoorbeeld minder. Ik had 2 tantes, waarvan er eentje ook heel gehecht was aan Slovenië, maar de andere net helemaal niet. De kinderen van mijn zus zijn nog een achtste Sloveens. Ik vraag me soms af hoe zij dat nog gaan ervaren. Maar ze zijn ook half Engels. Dus daar is ondertussen weer een heel nieuw verhaal in de maak.”

Abonneer op Gertie Brouwers