Je kledingkast ordenen

12-03-2024

Is je kledingkast toe aan wat orde? Het wisselen van het seizoen is het perfecte moment om dit aan te pakken. We geven je enkele tips:

  1. Trek alles uit je kast
    Je kan best beginnen met alles uit je kast te halen. Sorteer dan op categorie. Maak een onderscheid tussen kledingstukken die je vaak draagt en welke niet. 
  2. Sorteer je kleren op soort, kleur, lengte
    Sorteer niet alleen op categorieën, maar ook op soort. Jeans bij jeans, rokken bij rokken ... Je kan dan nog een stapje verder gaan en ook sorteren op kleur.
  3. Stapel al je opgevouwen kleding op
    Broeken, truien en T-shirts kan je makkelijk opvouwen en stapelen. Hierdoor krijg je meer ruimte op je kleerhanger en blijven je kleren mooier. Heeft je kledingstuk een dunne stof? Dan kan je die beter ophangen.
  4. De kleding die je vaker wil dragen ...
    moet je gewoon ook vaker dragen! Je hebt ze niets voor niets in deze categorie geplaatst. Probeer deze outfits vaker te dragen, ze brengen je wellicht meer vreugde dan een paar maanden geleden.
  5. Tijd om kleding weg te gooien
    Alle kleding waar je niet vrolijk van wordt, móet weg. Kleding die je nooit meer draagt, kleding waar je je niet comfortabel in voelt, kapotte kleding: zonde van de kastruimte.

    Alles wat je tussen de laatste 3 en 12 maanden hebt gedragen, mag op de 'misschien'-stapel en kleding die je langer dan één jaar niet aan hebt gehad (seizoenskleren uitgezonderd) mogen weg. Misschien kun je er nog wat aan verdienen door de kleding waar in principe niks mis mee is, later te verkopen.
  6. Wees eerlijk over items waar je te veel van hebt
    Je hebt altijd wel basisitems die in verschillende kleuren voorkomen en je dubbel hebt. Wees eerlijk en gooi de basisitems die je niet gebruikt uit je kleerkast. Je kan er misschien iemand anders mee blij maken.
  7. Berg je kleding efficiënt op
    Hou schoendozen of andere opbergdozen bij. Dit kan altijd dienen om sokken en ondergoed op te bergen, zonder dat je weer nieuwe dozen moet kopen. 
  8. Schrijf mee tijdens het opruimen
    Het is handig om pen en papier bij de hand te houden wanneer je je kast opruimt. Maak bijvoorbeeld een lijst van items die aan vervanging toe zijn en een lijst van items die je de komende tijd echt NIET hoeft te kopen (als je bijvoorbeeld al 5 witte T-shirts hebt). Dat scheelt ook weer in je portemonnee.

Alle acht stappen doorlopen? Opgeruimd staat netjes!

Bron: In 8 stappen je kledingkast opruimen als een pro (elle.com)

DIY: vrolijk bijenhuisje

28-02-2024

Naast de honingbij zijn er verschillende bijensoorten die elk een unieke rol vervullen. Door hun bestuivingsactiviteit dragen ze bij aan de biodiversiteit, zowel in de natuur als in onze eigen tuin. Wist je trouwens dat wilde bijen bij lagere temperaturen vliegen, en zo ook zorgen voor bestuiving bij slecht weer? In deze blog leggen we je uit hoe je een blikjeshotel voor wilde bijen makkelijk zelf kan maken. Deze kun je vrijwel overal plaatsen: in je tuin, op het balkon, een dakterras of zelfs op een vensterbank. Je hoeft dus zeker geen grote tuin te hebben om bij te dragen aan de biodiversiteit.

Wat heb je nodig

  • Een blik, of meerdere blikken (liefst niet te klein)
  • Kleurrijke wol (voor een bijenmotief: zwart en gele wol)
  • (Zwarte) houten kralen (voor de poten)
  • Zwarte vilten stippen (voor de ogen)
  • Riet, rietmatten uit de bouwmarkt of holle bamboestengels of andere plantenstengels
  • Gips, een bak om het gips in te mengen en een spatel om mee te roeren
  • Scherpe snoeischaar, spijker, hamer
  • Touw of draad om het huisje te bevestigen
Insectenhotel
Bron: www.tuindingen.nl

Hoe maak je het?

Neem een schoon, middelgroen blik en omwikkel het met wol. Voor een bijenmotief kan je afwisselend strepen maken van gele en zwarte wol. Rijg de houten kralen op de zwarte wol om pootjes te vormen, bevestig ze met een wollen draad. Gebruik vilten stoppen als ogen. Maak nu met een spijker en hamer 2 kleine gaatjes in het bovenste uiteinde van het blik en rijg er een stuk ijzerdraad doorheen om het op te kunnen hangen.

In de volgende stap ga je de binnenkant van het blik vullen. We gebruiken hiervoor riet of andere holle stengels die dezelfde grootte hebben als het blik. Een zuivere snede is noodzakelijk om te voorkomen dat bijen zich aan de ruwe randen verwonen. Als het materiaal tijdens het snijden barst, laat de stengels dan een paar uur weken in water voordat je verder gaat snijden. Bind de stengels samen met bloemendraad. 

Meng nu wat gips met water en giet een laag van 1 cm dik in het blik, zodat de bodem volledig bedekt is. Druk nu snel de stengels stevig in het nog vochtige gips in het blik. Zodra het gips is uitgehard, zullen de stengels of stokjes stevig op hun plaats blijven zitten. Zorg ervoor dat de stelen of houten stukjes minstens ½ cm in het blik verdwijnen om te voorkomen dat ze nat worden bij regen. 

Omwikkel het blik nu met draad of touw om omhoog te kunnen hangen. 

Tip: de opening van het blik moet iets naar beneden hellen, zodat er geen water in kan blijven staan.

Bron en foto’s: Insectenhotel knutsel ideeën (tuindingen.nl)

DIY: maak iets mooi met houtbranden

21-02-2024

Met een houtbrander kun je heel eenvoudig houten voorwerpen versieren en/of personaliseren. Je kan met houtbranden mooie woondecoratie maken voor in je eigen huis, maar ook gepersonaliseerde cadeautjes. 

Houtbranden

Hoe werkt houtbranden?

Een houtbrander wordt heel heet (ongeveer 540 °C) en daardoor brandt de houtbrand-pen letterlijk in het hout. Door het houtbrandapparaat langzaam over het hout te bewegen ontstaan lijnen en hiermee kun je dus hele tekeningen of teksten maken. Hoe langer je de punt op een plek houdt, hoe donkerder het wordt.

Eigenlijk is houtbranden helemaal niet moeilijk. Het is een kwestie van een tekening op een houten ondergrond aanbrengen en deze overtrekken met de houtbrander.

Wat heb je nodig?

Het belangrijkste is natuurlijk een goede houtbrander. Kies het liefste voor een set met meerdere punten. Met 3 verschillende punten kun je alle soorten ontwerpen houtbranden, meer is niet nodig! Een houtbrander met een ergonomische grip werkt het fijnst, omdat deze goed in de hand ligt. (Tip: in de Action vind je goedkope houtbranders die ook goed werken). Wat heb je nog nodig?
- Houten ondergrond
- Transferpapier om je ontwerp op het hout over te brengen.
- Houtbrand sjablonen of je eigen (uitgeprinte) ontwerp
- Potlood
- Schilderstape

Soms zitten er bij een houtbrander-set wel 20 verschillende punten! Dat is allemaal leuk natuurlijk, maar eigenlijk heb je er maar 3 nodig:

  1. Beitelpunt
    De beitelpunt heeft een plat uiteinde wat de punt heel geschikt maakt om rechte lijnen mee te trekken.
  2. Stiftpunt
    De stiftpunt gebruik je voor bochtjes en om vlakken inkleuren. Je kan hiermee ook stippen maken door de brander rechtop op 1 plek te houden.
  3. Fijne punt
    Het fijnste opzetstuk is perfect voor details en dunne lijnen.
  4. Schaduwpunt (voor gevorderden)
    Gevorderden gebruiken deze punt voor het maken van schaduwen. Als je daar nog niet heel handig in bent, kun je deze punt ook gebruiken als stempel en er bijvoorbeeld (bloem)blaadjes mee brandstempelen.

Hoe werken decoratieve houtbrandpunten/brandstempel figuren?

Dit zijn opzetstukjes die je op de houtbrander kan schroeven in de vorm van verschillende figuren. Je kan hiermee leuke patronen in het hout brandstempelen of decoratieve randen op je project maken. Je neemt hierbij de houtbrander nog steeds bij het handvat vast tussen duim en wijsvinder, alleen hou je nu het apparaat loodrecht op het hout. Druk de brandstempel op het hout en houdt deze ongeveer 5 seconden op zijn plek.

De tijd is afhankelijk van de houtsoort, bij zachte houtsoorten hoef je korter te branden dan bij harde houtsoorten. Test dit eerst op een stukje resthout van dezelfde soort.

Punten van de houtbrander verwisselen

Het is heel belangrijk om de houtbrander helemaal te laten afkoelen voordat je de punten gaat verwisselen. Als je dat niet doet kan je je vingers verbranden of zou de punt af kunnen breken.

Als het houtbrandapparaat is afgekoeld kan je de punt verwisselen met behulp van een tangetje.

Ga aan de slag!

Bron: https://imakin.nl/houtbranden/

Pimp het drinken van water

30-01-2024

In februari start de campagne ‘Tournée Minerale’, een maand lang geen alcohol drinken. Zo ervaar je wat een maand zonder met je doet. Het is niet zozeer een kwestie van jezelf iets te ontzeggen: je wint er vooral bij. Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten: voor velen maakt het deel uit van de dagelijkse routine. In 2013 dronk 82 % van de Belgen alcohol, ook al brengt dat nogal wat risico’s met zich mee. Het beïnvloedt je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Het heeft ook impact op je veiligheid en op je gedrag.

Het drinken van water is enorm belangrijk. Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Het gezondste is om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink.  

Voldoende drinken is dus de boodschap. Er bestaan heel veel manieren om water lekker en aantrekkelijk te maken én het tegelijkertijd ook gezond te houden. Daarnaast bestaan er ook heel wat leuke methodes om oplettend te zijn voor je waterinname.

Geef je water een smaakje

Groene geneugte

  • Takje tijm
  • Een halve komkommer
  • Halve liter water
  • IJsblokjes

TIP: maak je drankje aantrekkelijker door met een dunschiller slierten komkommer te maken in plaats van gewoon in stukjes te snijden.

Frisse fantasie

  • Halve appel
  • Halve citroen
  • Halve liter water
  • IJsblokjes

TIP: je hoeft de appel niet te schillen, en ook het klokhuis hoef je niet te verwijderen. Zo bespaar je tijd en behoud je de vitaminen.

Rode revelatie

  • Rood fruit
  • Takje munt
  • Halve liter water
  • IJsblokjes

TIP: vers rood fruit is relatief duur, maar je kan ook perfect diepvriesfruit gebruiken. Zo is je drankje ineens lekker fris!

Bron: www.solidaris.be

Kies een leuk, handige drinkfles

Als je gebruik maakt van een handig en leuk uitziende drinkfles, dan kan dit je doorheen de dag nog meer motiveren. Zo bestaan er drinkflessen met mooie prints, maar ook drinkflessen die je tijdens het drinken motiveren om vol te houden en te gaan voor die 2 liter op een dag. 
 

drinkfles

Bron: Amazon

DIY: sinaasappelkaars

23-01-2024

Kaarsen, het hoort bij deze periode van het jaar. Lekker gezellig op een tafel tijdens een etentje, maar ook super fijn om gewoon aan te steken en zo de huiskamer te verlichten. Wist je dat je ook een leuke en gezonde kaars kan maken van de schil van een sinaasappel? Heel eenvoudig te maken maar wel eens een leuk alternatief. De vrucht is goed voor vitamine C en de schil helpt zo tegen een winterdip.

Wat heb je nodig

  • 1 sinaasappel (ligt er wel aan hoeveel kaarsen je wil maken)
  • olie
  • een scherp mes

Werkwijze

Snij de sinaasappelschil door het midden open (niet door de vrucht snijden). Duw dan voorzichtig je duimen onder de schil en werk langzaam naar beneden zodat je de schil soort van pelt. Als je onderaan bent ga dan niet de schil draaien maar zorg dat je hem uit de sinaasappel trekt zodat je straks je lontje hebt.

Eigenlijk heb je nu je kaars al klaar, het enige wat je nog moet doen is heel even het lontje laten drogen, olie toevoegen (kan alle olie zijn die je wil, olijfolie of lampenolie, maakt niet uit, het werkt allebei) en het lont even in de olie duwen.

Appelsienkaars

Bron: Groentjegezond

Aansteken maar en genieten!

Belangrijk: zorg dat je sinaasappelkaars op een schoteltje of in een bakje staat. Zorg dus voor genoeg veiligheid als je deze kaarsen aandoet en loop er niet van weg. 

Kom naar Apero Solo!

15-01-2024

De laatste jaren merken we een fikse stijging van alleenstaanden in België, ook bij ouderen. De oorzaken hiervoor gaan van vergrijzing tot meer zelfstandigheid alsook een stijging van het aantal echtscheidingen op latere leeftijd. Die maatschappelijke verandering gaat gepaard met specifieke vragen en bezorgdheden. Of het nu gaat om voldoende betaalbare woningen, om aangepaste (thuis)zorg voor ouderen of om fiscale rechtvaardigheid, al te vaak voelen alleenstaanden zich vergeten of genegeerd. De misvatting dat alleenstaanden altijd op zoek zijn naar een levenspartner blijkt vaak ook een drempel te zijn als het gaat om vriendschappelijke contacten te zoeken. Aan S-Plus om deze doelgroep niet te vergeten.

Apero Solo, een leuke avond met hapjes en drankjes, is hiervan een mooi voorbeeld. Tijdens deze activiteit genieten de deelnemers van een hapje, dat ze zelf in groepjes klaarmaken, en een drankje. Op deze gezellige avond komen de babbels vanzelf tussen pot en pint. Samenzijn is een belangrijke factor tijdens deze activiteit maar ook de vragen en noden waar alleenstaanden soms mee geconfronteerd worden, kunnen hier besproken worden. Vorig jaar organiseerde S-Plus een eerste editie van Apero Solo. Pascale Bogaerts was één van de deelnemers in de provincie Antwerpen. Zij vertelt ons wie ze is, waarom ze meedeed en wat ze vond van deze avond voor alleenstaanden.

Op financieel vlak word je als alleenstaande erg benadeeld

Dag Pascale, stel jezelf eens voor
Pascale: “Ik ben Pascale Bogaerts, 56 jaar, heb 3 kinderen en 4 kleinkinderen. Vroeger werkte ik in de zorg, maar door een zware operatie werd ik werkonbekwaam. Dat was een zware
tegenslag aangezien ik echt een bezige bij ben en ik ineens in een zwart gat viel. Dan ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk om dit te compenseren. Zo ben ik ondertussen al bij vele organisaties vrijwilligster. Ik begeleid onder andere reizen en wandelingen voor S-Plus. Ik
wil graag onder de mensen zijn, liefst zelfs bij oudere mensen. Iets kunnen betekenen voor hen geeft me voldoening en zo voel ik me ook niet eenzaam.”

Je was aanwezig op onze activiteit voor alleenstaanden. Woon je alleen?
Pascale: “Ja, sinds 2002 ben ik gescheiden. Ik heb ondertussen al heel wat latrelaties gehad, maar sinds 3 jaar ben ik alleen. Ik ben heel erg op mezelf gesteld en hoef niemand meer in huis. Ik wil zelfstandig op mijn eigen benen staan en mijn eigen ding kunnen doen. Zo zou ik al mijn vrijwilligerswerk niet kunnen doen als er ook nog een partner zou zijn die mij op mijn aanwezigheid thuis wijst. Ik ben een ondernemende vrouw en wil dit zo houden.”
 

Alleenstaand zijn geeft je inderdaad wat meer vrijheden, maar bots je soms niet op
nadelige zaken?
Pascale: “Op financieel vlak word je als alleenstaande erg benadeeld. Dat is ook een reden waarom ik zoveel vrijwilligerswerk aanneem. Om je hobby’s te kunnen beoefenen of eens lekker uit te gaan eten, heb je geld nodig. Als alleenstaande is dat niet zo evident, alles kost veel geld. Een goed voorbeeld hiervan zijn de singlekamers. Ik ga graag op reis maar dan moet ik een singlekamer nemen en dan betaal je meer. Ik vind dat echt schandalig. Het is niet omdat je single bent, dat je daarom moet afgestraft worden, ik kan daar toch niets aan doen? Nochtans doe ik niet graag dingen alleen, ik ben graag onder de mensen. Ik probeer zoveel mogelijk dingen samen te doen met anderen.”

Zo te horen heb je een druk sociaal leven. Spreek je vaak af met vrienden?
Pascale: “Ik heb al 30 jaar een hele goede vriendin die ook alleenstaande is. Samen met haar probeer ik zoveel mogelijk af te spreken om samen dingen te doen die ik echt niet graag alleen doe. Zo gaan we bijvoorbeeld regelmatig naar de sauna, maar kunnen we evengoed genieten van eens lekker te gaan eten of een terrasje te doen.”

Als je met andere mensen afspreekt, komen die vaak in koppel of zijn ze op zoek naar een relatie. Bij Apero Solo waren alle deelnemers single en dat voelde goed

Samen iets eten en drinken is altijd leuker dan alleen, daar sluit Apero Solo volledig bij aan. Hoe heb je onze activiteit ontdekt en wat sprak jou hierin aan?
Pascale: “In S-Plus Mag las ik over een activiteit voor singles, waar ook gekookt werd. Dat leek wel iets voor mij, of beter gezegd voor ons, want ik heb meteen mijn vriendin daarover aangesproken. Een leuke activiteit waar we misschien nieuwe mensen leren kennen en nadien nog verder mee kunnen afspreken. We hebben ons dan ook direct ingeschreven.”

Hoe verliep die avond?
Pascale: “Het was een leuke en gezellige avond. Bij ontvangst kregen we een drankje aangeboden en konden we ons vervoegen bij de andere deelnemers. Dan werden we in groepjes verdeeld zodat we de aperitiefhapjes konden klaarmaken. Er was een gezellige sfeer en er werd gebabbeld over koetjes en kalfjes. Als de hapjes klaar waren, brachten we ze samen aan een tafel en hebben we hier lekker met zijn allen van gesmuld.”

Voldeed de activiteit aan jouw verwachtingen?
Pascale: “Activiteiten specifiek voor alleenstaanden kan je bijna niet vinden, dus ik keek er wel naar uit om andere mensen te leren kennen. Ik ben vooral op zoek naar vriendschap. Als je met andere mensen afspreekt, komen die vaak in koppel of zijn ze op zoek naar een relatie. Bij Apero Solo waren alle deelnemers single en dat voelde goed. Tijdens zo’n activiteit kan je andere mensen ook aanzetten om eens buitenshuis te komen en bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. Apero Solo is daarom een perfect moment om singlemensen samen te brengen en hierover te praten. Ik heb leuke babbels gehad die avond maar heb jammer genoeg geen nieuwe contacten gelegd. Dat is spijtig maar dat kan gebeuren.”

Kom je volgend jaar weer naar onze Apero Solo?
Pascale: “Jazeker, ik wil zelfs trekker zijn om deze activiteit mee op poten te zetten in mijn provincie. Ik hoop ook dat er nog meer van deze activiteiten worden georganiseerd, want samen dingen doen is altijd leuker dan alleen, ook al heb je al dan niet gekozen om single te zijn.”

Kom jij ook graag naar Apero Solo in je buurt?
Ontdek de data en locaties, klik hier.

Dit is een artikel uit S-Plus Mag januari - februari - maart 2024. Lees hier nog meer artikels.

Een blik op sarcopenie

27-11-2023

We herkennen het allemaal, in onze jeugdjaren sprongen we het bed uit, renden we van het ene naar het andere, maakten we lange wandelingen en hadden daar nagenoeg weinig of geen last van. Met het ouder worden, kunnen we er jammer genoeg niet omheen, de spieren worden sneller stijf maar ook minder sterk. Logisch, want vanaf een leeftijd van 25 jaar is er elk jaar sprake van ongeveer 1 % verlies in spiermassa en spierkracht.

Veroudering brengt (on)zichtbare en voelbare veranderingen met zich mee in en rondom het lichaam. Eén hiervan kan leeftijdsgebonden sarcopenie zijn, de afname van spiermassa, spierkracht en/of spierfunctionaliteit. 

Sarcopenie, oorzaak en gevolg 

De term sarcopenie werd voor het eerst in 1989 gebruikt om het verlies van spiermassa bij ouderen aan te duiden. De laatste jaren is het concept verbreed en staan ook spierkracht en het fysiek functioneren centraal in de definitie. Concreet betekent het een snellere afbraak dan aanmaak van spieren bij veroudering of bij bepaalde aandoeningen, inactiviteit of onvoldoende inname van energie en eiwitten. 

Sarcopenie staat voor de snellere afbraak dan aanmaak van spieren bij het ouder worden

De gevolgen van sarcopenie zijn ernstig en kunnen een grote impact hebben op het dagelijks functioneren. Het is daarom belangrijk om de aandoening in een vroeg stadium te herkennen en aan te pakken om het verloop te vertragen. De geleidelijke achteruitgang in spiermassa en spierkracht is meestal niet duidelijk waarneembaar tot er plots signalen optreden zoals bijvoorbeeld moeite om een trap op te gaan of recht te komen uit een zetel, niet meer kunnen knielen of valincidenten.

Gezond bewegen en eten 

Eén van de grote risico’s voor het ontstaan van sarcopenie is te weinig bewegen. Regelmatig bewegen is essentieel om de spieraanmaak en spierafbraak in evenwicht te houden. Als we de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie volgen, wordt licht intensief bewegen doorheen het grootste deel van de dag sterk aanbevolen voor ouderen. Daarnaast raden ze ook aan om 150 minuten matig intensief en 75 minuten hoog intensief per week te bewegen. Belangrijk om te onthouden is dat laagdrempelig bewegen in combinatie met spierversterkende oefeningen (weerstandstraining) ter preventie een behandeling is voor sarcopenie. 

Ook gezonde voeding, en met name voldoende inname van eiwitten, is van essentieel belang. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen van het spierweefsel. Het lichaam breekt elke dag (beschadigde) eiwitten af die dan vervangen worden door een nieuw eiwit. Op oudere leeftijd is het lichaam minder goed in staat het eiwit om te zetten in spierweefsel en is een hogere eiwitinname nodig om de spieraanmaak voldoende te blijven stimuleren. Ook het opnemen van voldoende vitamine D mogen we hier niet uit het oog verliezen. Deze vitamine is van belang voor een goede spieropbouw.

Combineren is essentieel 

De juiste spierversterkende oefeningen in combinatie met een goede eiwitinname werkt het meest effectief om sarcopenie aan te pakken. De afstemming van beide is natuurlijk cruciaal. De juiste oefeningen in combinatie met de juiste inname van eiwitten bepalen het evenwicht tussen spierafbraak en spieraanmaak. In praktijk kan het dus bijvoorbeeld zijn dat je je dag begint met een gezond ontbijtje met eiwitrijke producten zoals yoghurt, noten … Maak nadien een korte wandeling (licht intensief bewegen) naar de plaatselijke supermarkt, om nadien i.p.v. de lift de trap te nemen (spierversterkende oefening) naar je appartement.

Spierversterkende oefeningen in combinatie met voldoende eiwitinname werkt effectief

Nadat de boodschappen op hun plek staan, kan je even een rustmomentje inlassen waar je dan een lekkere eiwitrijke snack kan eten zoals een handje noten, een kaasje of zelfs humus met wat lekkere groenten. Nadien kan je de dag weer verderzetten. Dit is een voorbeeld hoe je de combinatie van bewegen en voeding perfect kunt integreren in je dagelijkse bezigheden. Natuurlijk is het van belang dat je dit regelmatig herhaalt. 

tips 

Om je al wat op weg te helpen met enkele bewegingen en eiwitrijke voeding, staan in het schema hieronder al enkel voorbeeldjes. Ook S-Plus heeft een groot aanbod aan laagdrempelige beweegactiviteiten. Zo zijn er gezondheidswandelingen dicht bij je in de buurt, laten we je kennismaken met yoga en pilates, zijn er fietstochten … Ook online kan je oefeningen vinden die je heel simpel thuis kan toepassen, zoals stoelyoga of evenwichtsoefeningen. Hoe beter je je lichaam behandelt, hoe groter de kans dat je spierverlies voorkomt!

tips beweging

Meer bewegen?
Ga zeker naar onze website en bekijk de beweegfilmpjes: www.s-plusvzw.be

Dit is een artikel uit S-Plus Mag oktober-november-december 2023. Lees hier nog meer artikels.

Het verzet van 75-plussers

10-08-2023

Ann Peuteman, journaliste bij Knack, verdiepte zich de voorbije jaren in het leven en de rechten van ouderen. Vorig jaar bracht ze haar boek ‘Rebels – Het verzet van 75-plusser’ uit. Een boek dat het verhaal vertelt van 12 ouderen die zich verzetten tegen de manier waarop de samenleving hen behandelt, betuttelt en soms ook negeert. We vroegen haar wat de aanleiding was om dit boek te schrijven en wat ‘Rebels’ haar leerde.

Ann: “Van cultuurhuis Victoria Deluxe kreeg ik de kans om samen met Brecht Vanhoenacker een documentaire te maken met ouderen die zich ergeren aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld en behandeld.  Daarvoor deed ik een oproep waarop honderden mensen reageerden. Uiteindelijk selecteerde ik twaalf mensen, die in de film getuigen over de hindernissen waar ze tegenaan lopen bij het ouder worden. Omdat hun levensverhalen niet in die 65 minuten film passen en ik in de eerste plaats een schrijfster ben, besloot ik ook een boek te schrijven dat bij de documentaire aansluit.”

Vooroordelen blijven overeind omdat ze keer op keer worden herbevestigd

Oude mensen willen vooral rusten, zitten vaak met een dekentje voor de TV, zijn moe en futloos, ... Dit stereotype beeld hebben wij meestal over hen. Hoe komt dit volgens jou?

Ann: “Zoals bij alle stereotypen blijven die vooroordelen overeind omdat ze keer op keer worden herbevestigd. Er zijn inderdaad ouderen die het liefst met rust gelaten worden en zoveel mogelijk verantwoordelijkheden uit handen geven, maar dat is niet de meerderheid. Dat we er vaak zo over denken, komt door het eenzijdige beeld dat keer op keer onder meer in de media en in reclame wordt herhaald. Alleen door ouderen te laten zien zoals ze écht zijn en hen zoveel mogelijk zelf aan het woord te laten, kunnen we die vooroordelen doorbreken.”

Dat heb je dan ook gedaan in je boek ‘Rebels’. Zijn dit ouderen met een atypisch leven achter de rug?

Ann: “Helemaal niet. Het zijn allemaal heel verschillende zeventigers en tachtigers. Hoog- en laagopgeleid, zorgbehoevend en in uitstekende gezondheid, mensen die thuis wonen en rusthuisbewoners. Dat zij nog grote dromen hebben en een uitgesproken mening verkondigen, is echt niet zo uitzonderlijk. De getuigen van ‘Rebels’ vormen een dwarsdoorsnede van de ouderen van vandaag. Hoogstens kunnen ze het een beetje beter uitleggen dan veel van hun leeftijdgenoten.”

Tegen welke zaken botsen ouderen?
Ann: “Al die honderden mensen die zich voor ‘Rebels’ meldden, heb ik gevraagd wat voor hen de grootste hindernis is om te blijven wie ze altijd al zijn geweest. Veruit de meesten geven aan dat ze het verschrikkelijk vinden dat hun mening haast nooit meer wordt gevraagd. Toch niet over wezenlijke dingen. Er wordt hen wel gevraagd of ze geen pijn hebben, genoeg te eten in huis hebben en zich comfortabel voelen, maar er wordt amper belang gehecht aan hun mening over de wereld om hen heen. Een tweede grote klacht is dat mensen vanaf een bepaalde leeftijd amper nog vrijwilligerswerk vinden. Op dat vlak wordt er echt zwaar gediscrimineerd. Wat veel ouderen ook echt kwaad maakt, is dat de banken hen massaal laten vallen waardoor ze vaak gedwongen worden om hun geldzaken uit handen te geven. Verder klagen nogal wat mensen aan dat ze niet meer zelf kunnen kiezen wat ze eten of drinken, en dat straten en pleinen niet aan hen zijn aangepast.”

“De meeste dingen had ik wel verwacht, maar ik keek er toch van op dat zoveel ouderen het ontzettend belangrijk vinden om op de een of andere manier te kunnen blijven werken. Zo leerde ik een tachtiger kennen die terminaal ziek en bedlegerig is. In het woonzorgcentrum gedroeg hij zich volgens het personeel opstandig en soms ronduit agressief. Pas toen een jonge zorgkundige hem expliciet vroeg waarom hij zo deed, legde hij uit dat hij zich nutteloos voelde. De man was altijd leraar geweest en dat bracht het personeel op een idee. Sinds ongeveer een jaar komt de juf van het vierde leerjaar van een school in de buurt 2 keer per maand naar het woonzorgcentrum met 4 leerlingen die moeite hebben met lezen. Zij gaan dan op de grond naast het bed van de man zitten en lezen voor uit hun leesboek. Maken ze een fout, dan verbetert hij hen. Met al zijn onderwijservaring weet hij natuurlijk perfect hoe dat moet. Die oud-leraar is lang niet de enige die tot op het eind van zijn leven een bijdrage wil kunnen leveren. Alleen moeten we ouderen daar meer naar vragen. Net zoals we meer moeten informeren wat zij nog uit het leven willen halen.”

Ouderen vinden het verschrikkelijk dat hun mening haast nooit meer wordt gevraagd

Durft deze generatie ouderen dan wel genoeg opkomen voor hun mening en ideeën?
Ann: “Niet iedereen is daartoe in staat. Dat heeft met persoonlijkheid te maken, maar ook met gezondheid. Wie zorgbehoevend is, heeft vaak de energie niet meer om zijn stem luid genoeg te laten horen. Maar dat wil zeker niet zeggen dat zo iemand geen mening of verlangens zou hebben.”

Zag je de voorbije 10 jaar al een positieve evolutie hoe we met ouderen omgaan?
Ann: “Zeker. Men is er zich nu meer van bewust dat ouderen de regie over hun leven zoveel mogelijk zelf in handen moeten kunnen houden. Zo heeft elk woonzorgcentrum tegenwoordig wel een bewonersraad, maar dat wil nog niet zeggen dat bewoners er ook echt inspraak hebben. Toch niet over de dingen die er echt toe doen. Ze mogen zich meestal wel uitspreken over het weekmenu en de activiteiten, maar het is nog uitzonderlijk dat ze ook betrokken worden bij, bijvoorbeeld, de aanwervingen en evaluatie van het personeel.”

Hoe zie je jezelf binnen een aantal jaar, als je wat ouder wordt?
Ann: “Als ik eerlijk ben, werd mijn interesse in het leven en de rechten van ouderen jaren geleden gewekt doordat ik zelf bang werd om ouder te worden. Aan heel wat dingen die met ouder worden samenhangen, zoals het wegvallen van geliefden en gezondheidsproblemen, kunnen we weinig verhelpen. Ik focus me op de dingen die we wél kunnen verbeteren. Ik heb de voorbije jaren al veel bijgeleerd en hopelijk ook anderen al doen stilstaan bij die zaken die niet goed lopen. De bewustwording is er al wat meer, maar we zijn er nog lang niet.”

Lezingen S-Plus

Ann: “In het najaar geef ik een aantal lezingen voor S-Plus over het Rebels-project. Tijdens zo’n lezing leg ik aan de hand van concrete ervaringen van 75-plussers uit wat het hen zo moeilijk maakt om te blijven wie ze altijd al zijn geweest en om de touwtjes over hun leven zoveel mogelijk in handen te houden. Natuurlijk ga ik vooral in op hoe het anders kan en ga ik uitgebreid met het publiek in gesprek.”

Leo De Beul

Leo De Beul: ‘Tijd om oud te worden, heb ik niet’

Leon Dewulf

Leon Dewulf: ‘Vrijheid moet je zelf afdwingen’

Nadia Vereecke

Nadia Vereecke: ‘Ik wil helemaal niet oud worden’

Foto's: © Philip Vanoutrive

Dit is een artikel uit S-Plus Mag juli-augustus-september 2023. Lees hier nog meer artikels.

Schrijf je in voor de lezingen met Ann Peuteman, telkens van 14 tot 16 uur
9 oktober 2023: Zaal Cameo (Buurtcentum Bloemekeswijk), Frans van Ryhovelaan 119,
9000 Gent, T 09 333 57 76
20 oktober 2023: Zaal Kloosterheide, Kloosterstraat 89, 2880 Bornem, T 03 285 43 36
7 november 2023: CC De Leest, Sint-Jorisstraat 62, 8870 Izegem, T 056 52 77 47
10 november 2023: Vrijzinnig Punt, Albrecht Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt, T 011 24 73 60
17 november 2023: Zaal Morgenrood, Mechelsestraat 70, 3000 Leuven, T 02 546 15 92

Steek de barbecue maar aan!

13-05-2019

Je ontsnapt er niet aan: bij de eerste warme dagen van het jaar komt de lekkere geur van de barbecue je tuin binnen gewaaid. Deze zomerse geur geeft je niet alleen zin in al dat lekkers, maar geeft ook een gevoel van gezelligheid, zomer, … Daarom wordt de barbecue tijdens de zomermaanden bij de meesten onder ons vanonder het stof gehaald om gezellige, lange en vooral lekkere culinaire avonden tegemoet te gaan.

We vergeten wel eens dat we op verschillende manieren kunnen barbecueën, zowel op een gezonde als op een ongezonde manier. Er wordt vaak gewaarschuwd voor bijvoorbeeld in houtskool geroosterd vlees. Dat kan kankerverwekkend zijn.

Tijdens het roosteren van vlees en vis kan vocht en vet door het rooster van de barbecue op de gloeiende kolen druipen. Door de grote hitte komt er een bepaalde stof vrij en die komt op het vlees terecht wanneer de door het vet veroorzaakte rook opstijgt. Deze polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PCA) zijn schadelijk voor de gezondheid en kunnen leiden tot kanker.

Gezond barbecueën

Als je gebruik maakt van een houtskoolbarbecue, gebruik dan kolen die gezuiverd zijn. Hout is niet geschikt en zeker niet als het geverfd is. Om de kolen aan te steken zijn uitsluitend brandpasta of aanmaakblokjes toegestaan. Petroleum gebruik je best niet, omdat die niet volledig verbrandt waardoor er schadelijke stoffen kunnen ontstaan. De hoeveelheid PCA’s is ook afhankelijk van de afstand tussen de kolen en het grilloppervlak. Je laat er dus best minstens 10 cm tussen zitten, meer is natuurlijk nog beter. De concentratie aan PCA’s is wel beduidend lager als je werkt met een elektrische barbecue, maar dan mis je wel de typische smaak van een houtskoolbarbecue.

Eens de barbecue aangestoken, voorzie je best voldoende tijd (minimum 30 minuten) vooraleer je start met bakken. De houtskool moet namelijk gloeien met een laagje as op en de vlammen moeten verdwenen zijn. Vanaf dan kun je aan de slag gaan.

Worst of toch iets anders?

In de barbecuepakketten in de supermarkt of bij de beenhouwer worden vaak dezelfde stukken vlees aangeboden. Zo zijn braadworsten, hamburgers, speklappen, steaks en kippenboutjes het meest populair. Dat zijn niet de meest gezonde vleessoorten. Uit onderzoek blijkt dat het eten van rood of bewerkt vlees kan bijdragen tot de ontwikkeling van dikke-darmkanker. Je kiest beter voor magere vleessoorten, gevogelte en verschillende soorten vis. Zo kunnen een stukje kip- of kalkoenfilet of een scampispies lekkere alternatieven zijn voor een steak of een stuk varkensvlees.

Je kan jezelf en je gasten eens verwennen met een groentenspies. Je neemt een satéstokje en rijgt er verschillende soorten lekkere groenten aan, zoals champignons, courgettes, uien, cherrytomaatjes, paprika’s, … Ook gegrilde maiskolven zijn heel lekker. Deze groenten zitten boordevol vitaminen en mineralen. Naast groenten kan je ook fruit op de barbecue leggen om een zoete toets tijdens de maaltijd of als dessert op tafel te toveren. Een banaan met chocolade gerold in aluminiumfolie kan een heerlijke afsluiter zijn, maar een appel of een ananas kunnen even goed zorgen voor die lekkere zoete toets. Genoeg alternatieven dus. 

Bereidingstips

Om infecties te vermijden laat je vlees, vis, sausjes en salades niet zomaar buiten in de warmte staan. Haal vlees en vis pas uit de koelkast als de barbecue gebruiksklaar is. Leg gebakken stukken nooit op een schotel waar voordien rauwe producten lagen. Grote stukken kan je voorbakken, zo vermijd je rauw vlees.

Als het vlees eenmaal op de barbecue ligt, prik dan nooit in het vlees. Op deze manier gaat er vleessap verloren en wordt het taai. Draai de stukken vlees daarom om met een barbecuetang. Door op voorhand vlees, vis of gevogelte te marineren of in te smeren met olijfolie, zorg je ervoor dat het vet niet uit het vlees loopt en het malser wordt. Let wel op dat je het teveel aan marinade laat afdruipen vooraleer je het vlees op de barbecue legt.

De groentespiesen zijn natuurlijk veel sneller gaar dan bijvoorbeeld een stukje vlees. Let hier op zodat ze zeker niet verbranden. Zwart geblakerde groenten maar ook verbrand vlees of vis zijn zeer ongezond en kunnen beter niet meer opgegeten worden.

Na al dat lekkers

Let op dat je de barbecue niet verplaatst, zolang hij nog warm is. De houtskool blijft urenlang nagloeien, je kan de houtskool best bedekken met een laagje zand. Een gastoestel bewaar je buiten en haal de stekker uit het stopcontact. Restjes van vlees of vis berg je best zo snel mogelijk op in de koelkast. Als vlees of vis enkele uren buiten de koelkast heeft gestaan, gooi je het best weg. Dit geldt ook voor salades en andere producten die koud moeten staan.

Met onze tips kan je nu lekker én gezond barbecueën. Smakelijk! 

Eet je gelukkig

19-03-2018

Van chocolade word je gelukkig. Het zou hetzelfde gevoel geven als de 1000 vlinders die je voelt als je verliefd bent. Allicht een beetje overdreven, maar wie heeft het nog niet ervaren? Het stukje chocolade dat je overstelpt met een zeker geluksgevoel. Maar wist je dat niet alleen chocolade je gelukkig kan maken? Ook andere voeding zou zo’n positief effect kunnen hebben. Hoe komt dat? It’s all in the brain.

Gezonde voeding maakt gelukkig

Onze voeding heeft direct en indirect een grote invloed op ons geluk. Zo geef je jezelf een perfecte start van de dag met een energierijk ontbijt of met het eten van een stuk fruit of noten boordevol vitaminen. Maar hoe komt het dat voeding ons geluk zo kan beïnvloeden? Om dat te begrijpen moeten we weten hoe ons brein ons humeur beïnvloedt.

Onze hersenen gebruiken neurotransmitters ofwel hormonen om met de rest van ons lichaam te communiceren. Bij het eten van sommige soorten voedsel reageert ons lichaam door het aanmaken van hormonen, die ons een fijn gevoel kunnen geven. Daarnaast zorgt gezonde voeding er natuurlijk ook voor dat de kans groter is dat we gezond blijven. Hierdoor is het makkelijker om gelukkig te zijn, omdat je niet gehinderd wordt door fysieke gebreken.

Allemaal goed en wel, maar wat moet ik dan eten?

Happy food: 9 voorbeelden

Avocado bevat heel wat goede voedingswaarden, zoals vitamine C, vezels en vitamine K. Daarnaast zorgt avocado ervoor dat de bloeddruk laag blijft en stimuleert het de serotonineaanmaak in de hersenen, de stof waar mensen met een depressie een tekort aan hebben. Het mooie aan het verhaal is, dat je slechts een halve avocado per dag nodig hebt om er de voordelen van te voelen.

Chilipeper is misschien iets voor de durvers onder ons. Je moet eerst pijn doorstaan voordat je er blij van wordt. Bij het eten van een chilipeper komt er namelijk heel wat capsaïcine vrij, een stof die de hersenen automatisch linken aan pijn. Om die pijn de baas te kunnen, wordt er heel wat endorfine aangemaakt, wat weer invloed heeft op je geluksgevoel.

Pompoenpitten bevatten tryptofaan, een aminozuur dat serotonine aanmaakt en dus invloed heeft op de stemming, emoties, de eetlust en het geheugen. Pompoenpitten zitten ook boordevol magnesium, dat niet voor niets het anti-stress mineraal wordt genoemd. Magnesium heeft namelijk een ontspannend effect.

Griekse yoghurt bevat heel veel calcium, nog meer dan melk. Calcium helpt de hersenen om een geluksstofje vrij te laten komen. Daarnaast bevat Griekse yoghurt meer eiwitten dan gewone yoghurt en is daarom dus beter voor de lijn!

Asperges bevatten een hoge hoeveelheid foliumzuur en tryptofaan. De helft van de mensen met een depressie heeft een laag foliumzuurgehalte. De hersenen gebruiken tryptofaan om serotonine aan te maken wat helpt bij het stabiliseren van stemmingen.

Kokosnoot is naar het schijnt het meest gelukkig makende eten! Het wordt vaak gebruikt in ongezonde toetjes, maar kokosnoot op zich is eigenlijk helemaal niet zo slecht. Kokosnoten bevatten triglyceriden, dat zijn speciale vetten die zorgen voor een betere ‘mood’ en ze verbeteren de gezondheid van je hersenen.

Bloemkool zit vol met vitamine B6 en foliumzuur, die je lichaam gebruikt om neurotransmitters zoals serotonine en dopamine aan te maken.

Walnoten zijn de multivitaminen van de natuur, omdat ze boordevol goede voedingsstoffen zitten. Ze bevatten omega-3-vetten, die het risico op een depressie verminderen. Maar ze zijn ook rijk aan vezels die je spijsvertering bevorderen.  Een gezonde darm stuurt immers de voedingsstoffen uit je eten naar je hersenen.

Zalm geeft je humeur een boost. Deze vette vis zit boordevol omega-3 vetzuren, die zorgen voor een vrolijke stemming. Bij mensen waar niet zo vaak een vette vissoort op het bord pronkt, neemt de kans op een slecht humeur én een depressie toe. Zeker niet van het menu halen, is de boodschap.

Dit zijn maar enkele voorbeelden, er zijn nog veel meer voedingsmiddelen die je gelukkiger kunnen maken. Natuurlijk zal je nooit gelukkig worden van één enkel voedingsproduct. De voorbeelden die we hier geven, kunnen je misschien wat beter in je vel doen voelen, maar kunnen bij overmaat ook het omgekeerde effect hebben. Een gevarieerd menu blijft het belangrijkste.

Abonneer op Nathalie Daems